Ελλαδα

Παγωμένη ομίχλη «εξαφανίζει» τη Φλώρινα

Το καιρικό φαινόμενο που το έχουν ερωτευθεί σκηνοθέτες όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, φωτογράφοι, αλλά και απλοί επισκέπτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φλώρινα: Η παγωμένη ομίχλη που «εξαφανίζει» την πόλη
Η ομίχλη της Φλώρινας © Εurokinissi

Φλώρινα: Η παγωμένη ομίχλη που «εξαφανίζει» την πόλη

H παγωμένη ομίχλη που μπορεί να διαρκέσει μέρες και να εμποδίσει την ηλικιακή ακτινοβολία στο να ζεστάνει το έδαφος έχει καθιερωθεί να ονομάζεται «σινιάκι» και έκανε την εμφάνισή του τα τελευταία 24ωρα στη Φλώρινα. Το καιρικό φαινόμενο το έχουν ερωτευθεί σκηνοθέτες όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, φωτογράφοι, αλλά και απλοί επισκέπτες.

Σινιάκι είναι η τοπική ονομασία για την ομίχλη που πολλές φορές ενσκήπτει μετά από χιονιά, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται κάτω από το μηδέν (freezing fog), η οποία δεν διαλύεται κατά τη διάρκεια της μέρας και συνήθως διαρκεί επί αρκετές μέρες.

H ομίχλη ακτινοβολίας όπως ονομάζεται, δημιουργείται για δύο λόγους, σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει σε παλαιότερη ανάρτησή της η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, meteo.gr:

Πρώτον, οι περιοχές χαμηλού υψομέτρου τείνουν να έχουν μεγαλύτερα ποσά υγρασίας τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος σε σχέση με τα ορεινά, καθώς τις διαπερνούν ποταμοί ή υπάρχουν εποχιακές λίμνες. Επιπλέον η βλάστηση προτιμά αυτές τις περιοχές και παρατηρείται μεγαλύτερη εξατμισοδιαπνοή σε σχέση με τις γύρω ορεινές περιοχές.

Δεύτερον, ο ψυχρός αέρας είναι πυκνότερος από τον θερμό, επομένως λόγω της βαρύτητας βυθίζεται κάτω από τις θερμότερες αέριες μάζες. Ο ψυχρός αέρας δηλαδή θα συγκεντρωθεί στο χαμηλότερο σημείο. Η ομίχλη θα σχηματιστεί πρώτα σε αυτά τα χαμηλά ψυχρά και υγρά σημεία όπου ο κορεσμός των αερίων μαζών θα επέλθει πιο γρήγορα.

Ο όρος «ομίχλη ακτινοβολίας» προέρχεται από ένα άλλο φυσικό φαινόμενο. Το έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας ακτινοβολεί θερμότητα και αν δεν υπάρχουν σύννεφα να μειώσουν ή να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια θερμότητας του εδάφους, τότε η θερμοκρασία του εδάφους και του υπερκείμενου αέρα πέφτει συνεχώς. Τέλος, αν οι άνεμοι είναι ασθενείς, θα ευνοήσουν την ψύξη των αερίων μαζών κοντά στο έδαφος γιατί υπάρχει περιορισμένη ανάδευσή τους.

Αν η ομίχλη συνδυαστεί με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, τότε έχουμε το φαινόμενο της παγωμένης ομίχλης. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές τοπικές ονομασίες για την ομίχλη, όπως στη Φλώρινα όπου η παγωμένη ομίχλη ακτινοβολίας ονομάζεται «σινιάκι» και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, εμποδίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει επαρκώς το έδαφος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.