Ελλαδα

Ανησυχία για το μικρόβιο λεγεωνέλλα που εντοπίστηκε στη Ζάκυνθο

Τι προκαλεί η νόσος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζάκυνθος: Ανησυχία από το μικρόβιο λεγεωνέλλα που εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου
© ΕΡΤ

Ζάκυνθος: Ανησυχία από το μικρόβιο λεγεωνέλλα που εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου

Ανησυχία προκλήθηκε στους κατοίκους της Ζακύνθου από τον εντοπισμό του μικροβίου της λεγεωνέλλας στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου του νησιού. 

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η διοίκηση του νοσοκομείου κινήθηκε άμεσα και προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Σε ανακοίνωσή της τονίζει μάλιστα ότι «μέχρι σήμερα, δεν έχει διαγνωστεί καμία περίπτωση ασθενή ή εργαζόμενου με λεγεωνέλλα». Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι το νοσοκομείο, όπως και όλες τις υποδομές και κατοικίες στο νησί, προμηθεύει με νερό ο Δήμος Ζακύνθου. Σύμφωνα με επιστήμονες, το συγκεκριμένο μικρόβιο, δημιουργείται από τα μικροστοιχεία του ίδιου του νερού, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε δεξαμενές, ντεπόζιτα και σωληνώσεις. 
 
Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, επισημαίνεται ότι υδρεύεται από τον Δήμο και πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού που διανέμεται. «Με αφορμή τα όσα αναφέρθηκαν, σχετικά με το θέμα ύπαρξης του βακτηρίου της λεγεωνέλλας στο δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου, ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία της Ζακύνθου, ότι μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας ΑΜΕΣΑ η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεργασία με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Καρβέλη, τον Καθηγητή Υγιεινής του Τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Βανταράκη, την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, τον υγιεινολόγο κ. Λευτάκη, Προϊστάμενο Δ/νσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον χημικό μηχανικό εξειδικευμένο στην επεξεργασία ύδατος νοσηλευτικών μονάδων της ιδιωτικής εταιρείας OSMO, τους τεχνικούς του Νοσοκομείου και της ιδιωτικής εταιρείας συντήρησης του Νοσοκομείου, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά πρωτόκολλα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

»Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαγνωστεί καμία περίπτωση ασθενή ή εργαζόμενου με λεγεωνέλλα. Οι σημερινές συνθήκες υπερχλωρίωσης του νερού, με βάση τα αποτελέσματα των καθημερινών μετρήσεων που γίνονται, δεν δημιουργούν συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το βακτήριο της λεγεωνέλλας. Τέλος, η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προγραμματίσει την οριστική επίλυση του προβλήματος με την εφαρμογή σύγχρονης μεθόδου μόνιμης χλωρίωσης του ύδατος, πέραν της ήδη υπάρχουσας, λαμβάνοντας υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού με το οποίο υδρεύεται το Νοσοκομείο από το Δήμο».

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων

Οι λεγεωνέλλες είναι βακτήρια που είναι υδρόβια, ενώ μπορούν να βρεθούν στο έδαφος. Η L. pneumophila έχει βρεθεί μόνο σε υδάτινα συστήματα, όπως λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές και συστήματα ύδρευσης και ψύξης μεγάλων κτιρίων, όπου ζει συμβιωτικά με την αμοιβάδα. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία στους 35°C. Ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, το βακτήριο μπαίνει μέσα στα μακροφάγα και τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα και αναπαράγεται.

Οι λεγεωνέλλες μεταδίδονται μέσω της εισπνοής ενός εναιώρηματος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια. Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής. Περιστατικά λεγεωνελλώσεων έχουν καταγραφεί σε όλο το κόσμο. Αν και μπορεί να εκδηλωθεί όλο τον χρόνο, είναι συχνότερη κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Η πρόληψη εξαρτάται από την καλή συντήρηση των συστημάτων νερού. Η θεραπεία της νόσου των Λεγεωνάριων γίνεται με αντιβιοτικά. Οι συνιστωμένοι παράγοντες περιλαμβάνουν φθοροκινολόνες, αζιθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη.

Συχνά απαιτείται νοσηλεία. Ο αριθμός των περιπτώσεων που εμφανίζονται παγκοσμίως δεν είναι γνωστός. Η νόσος των Λεγεωνάριων είναι η αιτία για περίπου 2-9% των περιπτώσεων πνευμονίας που αποκτώνται εκτός νοσοκομείου. Υπολογίζεται ότι 8.000 έως 18.000 περιπτώσεις ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν νοσηλεία. Οι επιδημίες αντιπροσωπεύουν μειοψηφία των περιπτώσεων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.