Ελλαδα

Στα νοσοκομεία επιστρέφουν από σήμερα 1.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Με ποια μέτρα η επάνοδος στα πόστα τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατρός και πολίτες στον διάδρομο νοσοκομείου
(φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Η επιστροφή στα πόστα τους μετά από 16 μήνες - Τα προβλεπόμενα μέτρα

Από σήμερα, Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, επιστρέφουν στα δημόσια νοσοκομεία 1.700 υγειονομικοί που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Η επιστροφή τους γίνεται μετά από 16 μήνες αναστολής εργασίας. Ανάμεσά τους βρίσκονται 170 γιατροί και 800 νοσηλευτές. 

Την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών αποφάσισε, μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, το Γ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας (νοσοκομεία), από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Με ποια μέτρα επιστρέφουν στα δημόσια νοσοκομεία

Την Πρωτοχρονιά δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργείων, με θέμα τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19. Στην ΚΥΑ προβλέπονται μέτρα για το ανεμβολίαστο προσωπικό που επιστρέφει στα νοσοκομεία. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)
  • Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Το εν λόγω προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον Προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.
  • Το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών του παρόντος δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών.
  • Επίσης η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του.
  • Ο προϊστάμενος κάθε δομής υγείας οφείλει να υποβάλει στη Διοίκηση της δομής που προΐσταται, κάθε εβδομάδα, έκθεση περί τήρησης ή μη των ως άνω μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Σε υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με rapid test υποχρεούται και το προσωπικό των νοσοκομείων που έχει λάβει ειδική εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.