Ελλαδα

Γιατί προβληματίζει τους επιστήμονες η παρατεταμένη καλοκαιρία

Ο Δεκέμβριος του 2022 ήταν ο θερμότερος από το 2010

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καιρός: Ο προβληματισμός των επιστημόνων για τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα

Προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η παρατεταμένη καλοκαιρία στην Ελλάδα, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες δεν συμβαδίζουν με την εποχή. Είναι ενδεικτικό πως ανήμερα την Πρωτοχρονιά δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που βρέθηκαν στη θάλασσα, απολαμβάνοντας την πρώτη βουτιά του 2023. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακίνηση του πολικού μετώπου από τον Βόρειο Πόλο προς το νοτιότερο σημείο των τελευταίων 60 ετών έβαλε στην κατάψυξη ΗΠΑ και Καναδά, ενώ καθυστέρησε τον χειμώνα στην Ευρώπη. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει άμεσα συνεργασία όλων των αρμοδίων για τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν, όπως οι δασικές πυρκαγιές και η ξηρασία.

Το α' τρίμηνο του 2023 στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,5 έως 1 βαθμό Κελσίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» εκτιμάται αύξηση 70% των επεισοδίων καύσωνα στις μεσογειακές χώρες έως το τέλος του 21ου αιώνα. Την ίδια ώρα, το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας καταγράφηκε ρεκόρ 40ετίας ως προς τις ημέρες ηλιοφάνειας. Το 2022 αναμένεται να καταγραφεί έως και το τρίτο θερμότερο έτος στην Ιστορία παγκοσμίως. 

Καιρός: Ο Δεκέμβριος του 2022 ήταν ο θερμότερος από το 2010

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τον πιο θερμό Δεκέμβριο από πλευράς μεγίστων θερμοκρασιών στο σύνολο της χώρας, εκτός από τη Θεσσαλία όπου ο Δεκέμβριος 2022 ήταν μόλις 0,1°C πιο ψυχρός από τον αντίστοιχο μήνα το 2020. Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις των μεγίστων ημερήσιων τιμών θερμοκρασίας τον μήνα Δεκέμβριο 2022 ανά γεωγραφική περιοχή, σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

Στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα σημειώθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Από τις 31 ημέρες του μήνα, στην Κέρκυρα οι 29 ημέρες ήταν θερμότερες από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, όπως επίσης στη Φλώρινα και τα Ιωάννινα καταγράφηκαν 28 και 27 ημέρες αντίστοιχα με θετικές αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη Φλώρινα μάλιστα, καταγράφηκε και μια από τις θερμότερες ημέρες του χειμώνα από την έναρξη λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού το 2007, με μέγιστη θερμοκρασία 20,7ºC στις 17/12, η οποία ήταν κατά 14,6°C υψηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

Στην Αθήνα οι περισσότερες ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τις κλιματικές τιμές, με +1,9°C απόκλιση της μέσης τιμής μεγίστων θερμοκρασιών στην Αθήνα και 22 ημέρες με θετικές αποκλίσεις. Παρόμοιες συνθήκες καταγράφηκαν και στη Θεσσαλονίκη, με 26 ημέρες του μήνα να είναι ιδιαίτερα θερμές για την εποχή, και τη μέση τιμή της απόκλισης των μεγίστων θερμοκρασιών να φτάνει τους +2,3°C.