Ελλαδα

«Κοκτέιλ» ιώσεων πλήττει τα παιδιά - Πίεση στις εφημερίες των νοσοκομείων

Ανησυχία για τις γιορτινές συνεστιάσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

«Κοκτέιλ» ιώσεων και γρίπης προκαλεί έξαρση κρουσμάτων σε παιδιά - Γεμίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία 

«Εκτόξευση» στα κρούσματα ιώσεων, γρίπης και κορωνοϊού καταγράφεται μεταξύ των παιδιών το τελευταίο διάστημα.

Στις εφημερίες των νοσοκομείων η προσέλευση παιδιών με συμπτώματα κυρίως γρίπης και βρογχιολίτιδας, είναι μεγάλη, με την αναμονή να ξεπερνά και τις έξι ώρες μέχρι την εξέταση.

Από τις 24 έως τις 27 Δεκεμβρίου 2.240 παιδιά χρειάστηκε να επισκεφθούν τα επείγοντα των Νοσοκομείων Παίδων της Αττικής για να εξεταστούν από γιατρό. Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η πίεση να γίνει ακόμη πιο ασφυκτική, λόγω και των εορταστικών συνεστιάσεων που διευρύνουν τον κύκλο των κρουσμάτων και εντείνουν τη μεταδοτικότητα των ιών.

Στα μέσα Ιανουαρίου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συνολικά κρούσματα σε όλες τις ηλικίες θα φθάσουν τις 100.000 ημερησίως. Αυτές τις ημέρες οι λοιμώξεις υπολογίζονται σε περίπου 25.000 – 30.000 ημερησίως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης στο Open.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξάπλωση των ιώσεων βρίσκεται στα προ covid επίπεδα και συγκεκριμένα κατά 50% αυξημένη σε σύγκριση με πέρσι. Ωστόσο, στο «κοκτέιλ» ιώσεων και γρίπης προστίθεται και ο κορωνοϊός, κάτι που καθιστά την κατάσταση πολύ πιο δύσκολη και την πίεση στα νοσοκομεία μεγάλη -ειδικά στα παιδιατρικά.

Περί το 10% των παιδιών που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσκομείων εισάγονται για παρακολούθηση, καθώς το 60% - 70% είναι βρέφη με βρογχιολίτιδα, όπως αναφέρει η καθηγήτρια παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσκομείου Ρίου Αναστασία Βαρβαρήγου.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν στο νοσοκομείο του Ρίο ανέφερε ότι τουλάχιστον 400 παιδιά πέρασαν από τα εξωτερικά ιατρεία στο εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων.

«Τουλάχιστον 30 παιδιά εισήχθησαν με ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις. Ένα 60% παρουσίαζε γρίπη. Ένα πολύ μικρό ποσοστό παρουσίαζε Covid-19 λοίμωξη και είχαμε και πάρα πολλά παιδιά με μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Έχουμε πάρα πολλά βρέφη γύρω στο 80%. Η κλινική μας νοσηλεύει αυτή τη στιγμή βρέφη, κάτω των 12 μηνών με αναπνευστικά προβλήματα, από τα οποία μερικά κιόλας είναι σε μέτρια έως και σοβαρή κατάσταση. Έχουμε πνευμονίες, έχουμε μία πληρότητα της κλινικής που αγγίζει το 100%».

«Nα μένουν σπίτι τα παιδιά με συμπτώματα»

Όσον αφορά τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν το παιδί τους εμφανίσει υψηλό πυρετό η κ. Βαρβαρήγου σύστησε να επικοινωνούν με τον παιδίατρο του το ταχύτερο δυνατόν αφότου αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα και να κρίνει ο παιδίατρος εάν υπάρχει ανάγκη να το δει ή να πάει στο νοσοκομείο.

«Τα παιδιά που παρουσιάζουν σημεία ίωσης να μένουν στο σπίτι και όχι να πηγαίνουν βόλτα γιατί με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει και το ίδιο το παιδί να κολλήσει κάτι άλλο ή να πάθει κάποια επιπλοκή, αλλά κυρίως τα άλλα παιδάκια και οι ευπαθείς ομάδες των ενηλίκων να κολλήσουν την ίωση ή τη μικροβιακή λοίμωξη και να αυξάνεται με αυτό τον τρόπο η μεταδοτικότητα και η νοσηρότητα του πληθυσμού» προσέθεσε η παιδίατρος.

Η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων στα παιδιά είχε αρχίσει από νωρίς το φθινόπωρο, εντούτοις τα περιστατικά πολλαπλασιάστηκαν εν μέσω των εορτών, με τη μεταδοτικότητα να είναι στα ύψη. Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αλυσίδα μετάδοσης μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, εφιστώντας την προσοχή εάν υπάρχουν ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.