Ελλαδα

Χαμόγελο του Παιδιού: Απάντα στο δημοσίευμα για τον οικονομικό έλεγχο στα ακίνητα και τους λογαριασμούς του

«Θα δοθούν άμεσα απαντήσεις και στα «5 ερωτήματα»

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Χαμόγελο του Παιδιού: Γιατί ξεκίνησαν έρευνα οι ελεγκτικές Αρχές - Τι απαντά 

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» με μια εκτενέστατη ανακοίνωση απάντησε στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» σημειώνοντας πως όλα τα στοιχεία της ΜΚΟ είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα αναφέρει λεπτομέρειες για ισολογισμούς, καθώς και για κάποιες υποθέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει γραφεία, υποδομές και χώρους φιλοξενίας σε 17 πόλεις της Ελλάδας. Στη ΜΚΟ εμφανίζονται περίπου 500 εργαζόμενοι και περίπου 4.000 εθελοντές. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα δεδομένα που το ίδιο το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει δημοσιοποιήσει για τη βοήθεια που έχει χορηγήσει σε παιδιά και οικογένειες, με τον αριθμό για το 2021 να είναι σχεδόν ο μισός από αυτόν που δημοσιεύτηκε το 2018. Επιπλέον, γίνεται καταγραφή της πορείας του ιδρυτή του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλου και στο πώς από την προβληματική εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που του ανήκε, έχουμε φτάσει στο σήμερα. Αναφέρονται ακόμα αιχμές πολιτών και φορέων για χώρους φιλοξενίας της ΜΚΟ πριν από αρκετά χρόνια, αλλά και αντιδράσεις συνδικαλιστών για απολύσεις εργαζόμενων από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα. Το 2018 εμφανίζονται καταθέσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Ζυρίχη ύψους 300.000 ευρώ και λίγους μήνες αργότερα έφτασαν στα 5.000.000 ευρώ. Στον ισολογισμό του 2019 παρατηρείται για πρώτη φορά η πώληση παγίων της ΜΚΟ, ύψους 16.000.000 ευρώ, κάτι που φάνηκε ως μια πρώτη προσπάθεια για «εκμετάλλευση» κάποιων εκ των ακινήτων που του ανήκαν. Εκείνη τη χρονιά τα έσοδα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» έφτασαν στα 27 εκατ. ευρώ, ωστόσο, ο κ. Γιαννόπουλος και πάλι είχε κάνει λόγο για τη ζωτική ανάγκη να απαλλαγεί ο οργανισμός από τον ΕΝΦΙΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι απολύσεις εργαζομένων έγιναν έπειτα από περιστατικό κακοποίησης φιλοξενούμενου παιδιού, λέγοντας πως ο οργανισμός ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία. Στην συνέχεια διευκρίνισε πως η ΜΚΟ δεν έχει οφειλές προς το δημόσιο, αλλά ούτε και χρέη προς τρίτους. Αναφέρεται και στην υπόθεση της Νέα Ηρακλείτσα λέγοντας πως δεν βρέθηκε κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο, και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, καταφέρεται εναντίον του δημοσιογράφου του Βήματος λέγοντας πως ουδέποτε επικοινώνησε με τον οργανισμό για τη διενέργεια του ρεπορτάζ.

Τέλος σημειώνεται πως τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη τύπου από το «Χαμόγελο του Παιδιού». 

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνέχεια του ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου που δημοσιεύεται, σήμερα, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», με τίτλο «Στο μικροσκόπιο “Το Χαμόγελο του Παιδιού”»:

Επισημαίνει ότι:

Ο δημοσιογράφος του «Βήματος» ουδέποτε επικοινώνησε με τον Οργανισμό, τόσο ενόψει, όσο και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του έρευνας για σχετικές δηλώσεις – απαντήσεις επί των σημείων του ρεπορτάζ.

Επιδιώκεται ξεκάθαρα η δημιουργία εντυπώσεων – οι οποίες πρόκειται να αναλυθούν και καταρριφθούν ακολούθως – με στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου που στηρίζει το έργο του, αδιάκοπα, εδώ και 27 χρόνια, σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με άλλους φορείς και ΜΚΟ.

Όλα τα οικονομικά στοιχεία που περιέχονται στο ρεπορτάζ βρίσκονται σταθερά αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, και άλλα στοιχεία που αναφέρονται, ο Οργανισμός αναρωτιέται πώς δημοσιοποιήθηκαν σε δημοσιογραφικούς κύκλους.

«Αύριο Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 12:00, ο Οργανισμός καλεί σε Συνέντευξη Τύπου όλους τους δημοσιογράφους και λοιπούς ενδιαφερόμενους στους χώρους του Οργανισμού (Γαρυττού 80 – 15343 Αγία Παρασκευή), κατά την οποία ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Κώστας Γιαννόπουλος, από κοινού με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα στελέχη του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα απαντήσουν αναλυτικά και τεκμηριωμένα.

Επιπλέον, ο οργανισμός επισημαίνει ότι με δική του πρωτοβουλία, δημοσιοποιεί «ετησίως τον ισολογισμό του και τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών, δύο φορές τον χρόνο τα στατιστικά στοιχεία όλων των υπηρεσιών και δράσεών του, έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης», ενώ «στα 27 χρόνια δράσης του, το Χαμόγελο του Παιδιού έχει απευθυνθεί χωρίς καμία καθυστέρηση και με απόλυτη διαφάνεια στις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές και Εισαγγελικές) για να επιλυθούν προβλήματα ή να καταγγείλει περιστατικά που έχουν προκύψει σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, συνεργάτες, υποστηριζόμενα παιδιά και οικογένειες και έχει ακολουθήσει στο ακέραιο την προβλεπόμενη, από τις Αρχές, διαδικασία». Επιπλέον, ο φορέας δημοσιοποιεί, όπως ο ίδιος αναφέρει, «ετήσιο οικονομικό έλεγχο από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young», «έλεγχο από διεθνείς φορείς π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων και πιστοποιήσεων, όπως ένταξη του οργανισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO)» και «έλεγχο για την πιστοποίηση του οργανισμού και των υπηρεσιών του από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων». Ακόμα, σημειώνεται ότι «το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστοποιήθηκε για δεύτερη φορά για την παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και η πιστοποίησή ισχύει μέχρι το 2024».

Ως προς τον αριθμό των παιδιών που υποστηρίζει το Χαμόγελο του Παιδιού, είτε μεμονωμένα, είτε στο πλαίσιο της οικογενειακής τους ζωής, δηλαδή εντός της οικογένειάς τους, ενδεικτικά, το 2018 ο οργανισμός στήριξε 90.601 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2019 ο οργανισμός στήριξε 95.717 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2020 57.722 παιδιά και τις οικογένειές τους και το 2021 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο λόγος που το 2020 και 2021 καταγράφονται χαμηλότεροι αριθμοί είναι η πανδημία, καθώς «ανεστάλησαν λόγω σχετικών οδηγιών και κατευθύνσεων από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές» βασικές δράσεις του Χαμόγελου.

Αναφορικά με το διοικητικό συμβούλιο, πέραν του Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου που τελεί πρόεδρος του οργανισμού, συμμετέχουν οι εξής:

αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης Πρώην Ορκωτός Ελεγκτής και Σύμβουλος Επιχειρήσεων

γενικός γραμματέας, Χρήστος Καμμιλάτος Διευθυντής ΕΣΥ Γενικός Οικογενειακός Γιατρός

ταμίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος Αντιστράτηγος ΕΑ Πυροσβεστικού Σώματος

μέλος, Ευαγγελία Μαλαμάκη Πτυχιούχος μαθηματικός ΕΚΠ

μέλος, Ελευθέριος Σαμαράς Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας

μέλος, Πυθαγόρας Παπαδημητρίου Ανώτατο Διευθυντικό Στέλεχος Πολυεθνικής Εταιρίας

αναπληρωματικό μέλος, Βασίλειος Ορφανός Πρόεδρος Εταιρίας Τεχνολογίας

αναπληρωματικό μέλος, Ευαγγελία Καρπουζοπούλου Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας

αναπληρωματικό μέλος, Αικατερίνη Χούπη Διευθύντρια Δημιουργικού Τμήματος Διαφημιστικής Εταιρίας

επίτιμο μέλος, Βασίλειος Μαρκής, Επίτιμος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου

επίτιμο μέλος, Χρυσούλα Μυλωνά, τ. Εισαγγελέας Ανηλίκων

Αναφορικά με τις απολύσεις εργαζομένων, το Χαμόγελο του Παιδιού, σημειώνει ότι «πραγματοποιήθηκαν απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας περιστατικού κακοποίησης φιλοξενούμενου παιδιού» και «ο οργανισμός ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία».

Αναφορικά με την τοποθέτηση καμερών, το Χαμόγελο του Παιδιού υπογραμμίζει ότι «στους εξωτερικούς χώρους του οργανισμού, και αποκλειστικά για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών τοποθετήθηκαν κάμερες, εν γνώσει όλων και κατόπιν σχετικής αδειοδότησης των αρμόδιων φορέων και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Για την στελέχωση των Σπιτιών του Χαμόγελου, ο φορέας αναφέρει ότι σε κάθε χώρο απασχολείται συνολικά μια 16μελής ομάδα εργαζομένων που περιλαμβάνει τις εξής ειδικότητες: Κοινωνικός Λειτουργός, Ψυχολόγος, Παιδαγωγοί, Παιδοκόμοι, Εκπαιδευτικός, Μαγείρισσα, Νοσηλευτής, Καθαρίστρια, Οδηγοί, Παιδίατροι, Νομικός Σύμβουλος.

Σχετικά με τις αναφορές γονέων για παράνομη παρακράτηση των παιδιών τους, το Χαμόγελο του Παιδιού τονίζει ότι «όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Σπίτια του Οργανισμού έρχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών και δικαστικών αποφάσεων» και δεν αποφασίζει ο φορέας σχετικά με αυτές τις διαδικασίες ενώ, μέχρι σήμερα, «το Χαμόγελο του Παιδιού έχει αναλάβει τη φροντίδα 1.044 παιδιών στα 11 Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά, κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών, και για κάθε παιδί η πολυεπιστημονική ομάδα του οργανισμού αναζητά την καλύτερη λύση».

Μάλιστα, ο φορέας αναφέρει ότι, από το 2006 έως σήμερα, έχει προχωρήσει στην επανένωση 378 παιδιών με την οικογένειά τους κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών και δικαστικών αποφάσεων και έχει αποκαταστήσει 98 παιδιά μέσω τεκνοθεσίας και 30 μέσω αναδοχής.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Χαμόγελο του Παιδιού, «σήμερα, για 79 από τα 126 παιδιά που έχει δηλώσει προς αναδοχή δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης, με τα 59 εξ αυτών να είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 47 παιδιά αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους αναδόχους γονείς». Επιπλέον, «σήμερα, για 6 από τα 27 παιδιά που έχει δηλώσει Το Χαμόγελο του Παιδιού προς τεκνοθεσία δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης. Το σύνολο των 6 παιδιών είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 21 παιδιά αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους θετούς γονείς».

Μεταξύ άλλων, ο οργανισμός, σχετικά με την οικονομική του διαχείριση, απαντά ότι «καλύπτει κάθε υποχρέωσή του με απόλυτη συνέπεια και δεν έχει οφειλές στο δημόσιο, σε τρίτους, σε προμηθευτές, σε εργαζόμενους κ.λπ».

Αναφορικά με το περιστατικό στο Σπίτι του Οργανισμού στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, ο οργανισμός απαντά ότι «άμεσα, μετά την ενημέρωσή τους», τόσο ο πρόεδρος, Κώστας Γιαννόπουλος, όσο και οι υπεύθυνοι του Σπιτιού «απευθύνθηκαν αυτοβούλως στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο ακέραιο βάσει των οδηγιών που δόθηκαν από τις Αρχές. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στην Ηρακλείτσα χωρίς να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο, και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τη δικαιοσύνη».

«Το 2021 τα ετήσια έξοδα του οργανισμού για την υλοποίηση των δράσεών του ανήλθαν στα 15.566.000 ευρώ, ως εκ τούτου το πλεόνασμα που οφείλει να έχει ο οργανισμός για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών που υποστηρίζει και των αναγκών τους που καλύπτει, αντιστοιχεί σε περίπου 5 μήνες» απαντά το Χαμόγελο του Παιδιού σχετικά με το αποθεματικό του οργανισμού, ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ», ενώ για τις ενστάσεις του οργανισμού σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται για τους χώρους λειτουργίας του και φιλοξενίας παιδιών και των οικογενειών τους, ο φορέας αναφέρει ότι «κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται ουσιαστικά από τα παιδιά που έχουν ανάγκη».

Συγκεκριμένα ως προς χρηματικό ποσό που βρίσκεται σε ελβετική τράπεζα σε λογαριασμό του Χαμόγελου του Παιδιού, ο φορέας εξηγεί ότι «το 2019 ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ», στο οποίο ο οργανισμός διέθετε μειοψηφικό πακέτο μετοχών και «το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό» ενώ για οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό απαιτούνται μια σειρά από υπογραφές και όλοι οι λογαριασμοί βρίσκονται στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Επιπλέον, στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «το Χαμόγελο του Παιδιού δεν έχει καμία προστριβή με την ΕΛ.ΑΣ., αντίθετα η συνεργασία είναι διαχρονική και με ουσιαστικό όφελος για την κοινωνία και τα παιδιά. Η συνεργασία δεν περιορίζεται στο σκέλος των εξαφανίσεων ανηλίκων και ενηλίκων, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η κακοποίηση, παράνομη διακίνηση και εμπορία κ.λπ.».