- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον κ. Παύλο Σούρλα, ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 8ης Δεκεμβρίου 2022, εξέλεξε τον κ. Παύλο Σούρλα, Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα Έδρα «Ηθική των Επιστημών-Βιοηθική», στη Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
Ο κ. Σούρλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Έλαβε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1968 με τον βαθμό «άριστα». Οι μεταπτυχιακές του σπουδές (1968-1973) έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου και αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1973. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα (1979-1981) ως υπότροφος του ιδρύματος Alexander von Humboldt. Το 1982 έγινε εντεταλμένος υφηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια (1983-1990) Επίκουρος και Αναπληρωτής καθηγητής. Το 1990 εξελέγη καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στην ίδια Σχολή, όπου υπηρέτησε ως το 2012, έτος από το οποίο είναι Ομότιμος Καθηγητής.
Ο κ. Σούρλας έχει επιδείξει αξιοσημείωτο διδακτικό έργο από το 1982 έως και σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρεται η διοργάνωση του μεταπτυχιακού σεμιναρίου με θέμα «Ηθική και Δίκαιο» όπου δίνεται έμφαση στην ηθική θεωρία και από το οποίο εξήλθαν σημερινοί καθηγητές Νομικών και Φιλοσοφικών Σχολών της Ελλάδας (αλλά και του εξωτερικού). Από το 2003 έως και σήμερα αδιαλείπτως διδάσκει στο διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Βιοηθικής που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της δραστηριότητάς του το αφιέρωσε στην καλλιέργεια του συνολικού πεδίου της πρακτικής φιλοσοφίας στη χώρα μας. Ο κ. Σούρλας ασχολείται πρωτίστως με το γενικό μέρος της Ηθικής των Επιστημών, διατυπώνοντας ηθικές κρίσεις και συνάγοντας ηθικές αρχές. Στη συνέχεια εφαρμόζει τις αρχές αυτές σε ειδικά προβλήματα, καλλιεργώντας εκτενώς τόσο το γενικό όσο και το ειδικό μέρος της Ηθικής των Επιστημών.
Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Βιοηθικής που συγκροτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (1997-2002), μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, υπαγόμενης απευθείας στον Πρωθυπουργό (2003-2009), ενώ κατείχε κατά καιρούς τις ακόλουθες δημόσιες θέσεις: Μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Έχει πλούσιο δημοσιευμένο συγγραφικό έργο. Αναφέρονται ενδεικτικά τα συγγράμματα: Ρυθμίζοντας τα του βίου: Ο νομοθέτης και η βιοηθική (2020, σελίδες 207), Όψεις του προσώπου: Δοκίμια βιοηθικής (2022, σελίδες 254), Εξατομίκευση και γενίκευση στη φιλοσοφία της πράξης (2021, σελίδες 494), Δίκαιο και δικανική κρίση (2017, σελίδες 913), Δημοκρατία και αυτονομία, δοκίμια πολιτικής φιλοσοφίας (2017, σελίδες 434).