Ελλαδα

Γλυπτά Παρθενώνα: Το «τέχνασμα» με την ίδρυση παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου

Πληροφορίες για τις συζητήσεις των δύο πλευρών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα είναι μέσα στη συζήτηση για επιστροφή τους

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ίδρυσης παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας. Μετά την αποκάλυψη από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με τις προκαταρκτικές συζητήσεις της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο, στο επίκεντρο έχει βρεθεί η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, για αυτόν τον σκοπό.

Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ανταποκριτής του καναλιού στη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, αποκάλυψε το πώς μπορεί να γίνει πρακτικά εφικτή η έκθεση των αρχαιοτήτων στην πατρίδα μας μετά από μία συζήτηση με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, οποίος του ανλέφερε:

«Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε παράλληλα πως «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι έχει συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ώστε να συζητήσουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε στον Guardian ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα».

Η είδηση ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε ακροατήριο στο London School of Economics ότι αισθάνεται πως υπάρχει πρόοδος στο θέμα και ότι είναι δυνατή η επίτευξη μιας λύσης. Συγκεκριμένα, στην έναρξη της συζήτησης και ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Γουίνδσορ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που γίνονται, αλλά «μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο».