- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο κωφούς μαθητές και εκπροσώπους της Κοινότητας των Κωφών και Βαρήκοων ατόμων
Με αφορμή την Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο εκπροσώπους μιας ευάλωτης κατηγορίας συμπολιτών μας. Όταν μιλάμε για άτομα με αναπηρία ένα πράγμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας: το δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση. Μόνο έτσι μπορούν να είναι ισότιμα μέρη της κοινωνίας μας, με τα ίδια δικαιώματα. Και αν στην περίπτωση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, πρόσβαση σημαίνει το να μπορούν να ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια, να εισέρχονται σε κτίρια και καταστήματα και να κυκλοφορούν στον δημόσιο χώρο, για τα άτομα της Κοινότητας των Κωφών και Βαρήκοων ατόμων δύο είναι τα σημαντικότερα αιτήματα, όπως τα έθεσαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος κατά τη συνάντησή τους στο γραφείο της: η πρόσβαση στα ΜΜΕ και στην εκπαίδευση.
«Η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι για μας μια αφορμή να ζητήσουμε πρόσβαση για ακόμα μία φορά. Καθολική πρόσβαση έχουμε περισσότερο ανάγκη στην τηλεόραση, όπως και στα πανεπιστήμια, όπου οι κωφοί φοιτητές δεν έχουνε πρόσβαση με αποτέλεσμα να καθυστερούν να πάρουν πτυχίο και κατ’ επέκταση να βρουν εργασία». Όπως εξήγησαν στην ΠτΔ περίπου το 65% των νέων κωφών και βαρήκοων είναι άνεργοι, ενώ για να μπορούν να έχουν πρόσβαση χρειάζονται οπτική επικοινωνία. Οι ανάγκες των φοιτητών καλύπτονται ελάχιστα, κι ενώ οι ίδιοι δίνουν κάποιες δωρεάν ώρες διερμηνείας σε κωφούς μέσω της επιχορήγησης που παίρνουνε από το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο αυτό που διεκδικούν είναι τα ίδια τα Πανεπιστήμια να καλύπτουν τις ανάγκες των κωφών φοιτητών.
Παρά το ότι έχουν γίνει κάποια βήματα τα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε η Πρόεδρος, υπάρχουν πολλά ακόμα ζητήματα να λυθούν. «Όπως είπατε και εσείς, τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την έναρξη της πανδημίας, η νοηματική γλώσσα πήρε μεγάλη δημοσιότητα, προβλήθηκε αρκετά, έχουν χρησιμοποιηθεί οι υπότιτλοι και πράγματι έχουν γίνει βήματα στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι κι αυτά τα δύο σοβαρά ζητήματα που θεωρούμε πως αν λυθούν, μπορεί να δρομολογηθεί λύση και σε άλλα θέματα. Δεν θέλουμε να είμαστε περιθωριοποιημένοι, δεν θέλουμε να υπάρχει προκατάληψη εναντίον μας, θέλουμε και εμείς να ενσωματωθούμε στην κοινωνία», σημείωσαν τα μέλη της της ΟΜΚΕ εκπροσωπώντας τους κωφούς συμπολίτες μας.
Είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να πούμε και είναι το μήνυμα που πρέπει να ακουστεί, όπως ακριβώς το έθεσε η Κ. Σακελλαροπούλου: «Η καθολική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία είναι το πιο σημαντικό σε μια κοινωνία που θέλει να λέγεται συμπεριληπτική. Καμία ομάδα ανθρώπων δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο». Τέλος, τα μέλη της αντιπροσωπείας ζήτησαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα μηνύματα που απευθύνει με αφορμή επετείους, εορταστικές ημέρες κ.λπ. να έχει δίπλα της έναν διερμηνέα νοηματικής, προσφέροντας και η ίδια έμπρακτα ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, αποτελώντας πρότυπο και παράδειγμα για τους υπόλοιπους θεσμούς και φορείς.
Η επίσκεψη των κωφών στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε σε δύο μέρη. Στις 11.00 το πρωί, μαθητές και μαθήτριες από το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής ξεναγήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Η ξενάγηση συμπεριέλαβε διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Τα παιδιά συνόδευε ο διευθυντής του σχολείου κ. Χρυσόστομος Παπασπύρου. Να σημειώσουμε ότι ξεναγήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο σχολείων, πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων, καθώς και άλλων φορέων, ξεκίνησαν μόλις χθες, αφού είχαν διακοπεί λόγω πανδημίας.
Στο τέλος της ξενάγησης μαθητές και μέλη της αντιπροσωπείας της ΟΜΚΕ μαζεύτηκαν σε μια αίθουσα του Μεγάρου όπου είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με την Πρόεδρο και η ίδια να συνομιλήσει με τα παιδιά με τη βοήθεια διερμηνέα. Αυτό που άρεσε σε όλους ήταν όταν ο Πρόεδρος της ΟΜΚΕ έδειξε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ποιον τρόπο να λέει «καλές γιορτές» στη νοηματική γλώσσα.
Την αντιπροσωπεία της ΟΜΚΕ απάρτιζαν ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Σίμψης, ο Α′ Αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Κορδονούρης, η Β′ Αντιπρόεδρος κα Σοφία Ίσαρη, η Γενική Γραμματέας κα Μαρία Κυφωνίδου, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας κα Λεμονιά Κουμάκη και ο Αναπληρωτής Ταμίας κ. Γιώργος Σκρέκος.