Ελλαδα

«Θετική Φωνή»: Ιδιαίτερα σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για τους οροθετικούς

Με αφορμή την αυριανή Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα AIDS - 1 Δεκεμβρίου: Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» σχολιάζει θετικά τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις για τους οροθετικούς.

Ως  «ιδιαίτερα σημαντικές» χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θεσμοθέτησε την τελευταία χρονιά η κυβέρνηση. 

Πρόκειται για τις εξής:

  • Απαγόρευση των διακρίσεωνεις βάρος των οροθετικών ατόμων στον εργασιακό χώρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από όλα τα κόμματα της Βουλής. (Άρθρο 47 Ν. 4997/2022)
  • Παροχή της δυνατότητας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγήσε οροθετικά άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. (Άρθρο 15 Ν. 4958/2022)
  • Νομοθέτηση της διάθεσης προφυλακτικής αγωγήςγια τον HIV (PrEP) που αποτελούσε πάγια αίτημα της Θετικής Φωνής και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. (Άρθρο 68 Ν. 4975/2022)

Με αφορμή την αυριανή Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η «Θετική Φωνή» υπογραμμίζει ακόμη, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της, ότι «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV βασισμένο στο τρίπτυχο "Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα", την ενίσχυση και περαιτέρω στελέχωση των Μονάδων Λοιμώξεων και την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλες και όλους, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από συμπεριληπτική ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και την εξίσωση U=U. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνουν σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση του στίγματος και των κοινωνικών παραγόντων που το ενισχύουν».

Επίσης, ο Σύλλογος σημειώνει:

«Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος διαχρονικά διεκδικεί την έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση, με εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών μείωσης βλάβης σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, αξιοποίηση σημαντικών επιστημονικών εργαλείων (όπως είναι η PEP - προφύλαξη μετά την έκθεση), άμεση εφαρμογή της διάθεσης της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, ευκολότερη πρόσβαση σε εξέταση μέσω της διάθεσης ταχυδρομικών self-tests, προώθηση του ασφαλέστερου σεξ, ένταξη της σεξουαλικής αγωγής και αγωγής υγείας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και επικαιροποίηση των σχετικών πληροφοριών που αναγράφονται στα σχολικά εγχειρίδια».