- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πού πάνε οι κλήσεις όταν δεν τις πληρώνουμε;
Πότε παραγράφονται οι κλήσεις; Μπορεί να έρθουν με την Εφορία; Έχουν τύχη οι ενστάσεις;
Απλήρωτες κλήσεις: Οι ρυθμίσεις, οι ενστάσεις, η παραγραφή τους και η εφορία. Μιλήσαμε με τον διευθυντή της δημοτικής αστυνομίας Γιώργο Βλάχο.
Τύπος πήγαινε να πάρει το αμάξι του από τη Χαριλάου Τρικούπη κι όταν είδε την κλήση στο παρμπρίζ κάτι μουρμούρισε, την τσαλάκωσε, την πέταξε στον δρόμο κι έφυγε τσαντισμένος. Να πω την αλήθεια, το έχω κάνει κι εγώ. Όμως οι κλήσεις τις περισσότερες φορές δεν παραγράφονται και οι βεβαιωμένες οφειλές για απλήρωτες κλήσεις στάθμευσης από το 2004 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 στον Δήμο Αθηναίων έφταναν τα 143.683.389 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και μερικά ακόμη εκατομμύρια γιατί τα 143 αφορούν σε βεβαιωμένες οφειλές, οι οποίες «μετράνε» όχι από την ημέρα που κόπηκε η κλήση αλλά από την ημέρα που στάλθηκε ειδοποιητήριο οφειλής στον οφειλέτη, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει και δύο χρόνια.
Οι κλήσεις ουσιαστικά δεν παραγράφονται
Οι παραβάσεις του ΚΟΚ θεωρητικά παραγράφονται 20 έτη από το έτος βεβαίωσής τους. Όμως, κάποιους μήνες πριν από την ημερομηνία παραγραφής, ο δήμος στέλνει στον οφειλέτη Ατομικό Ειδοποιητήριο Υπηρημερίας, το οποίο αυτομάτως επιμηκύνει τον χρόνο παραγραφής για άλλα 20 χρόνια. Προϋπόθεση είναι η βασική οφειλή, χωρίς τις προσαυξήσεις, να υπερβαίνει τα 293,47 ευρώ, όπως προβλέπει η υπ’ αριθμόν 45081/30-10-1997 Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, μπορούν να παραγραφούν στην 20ετία κλήσεις μόνο εάν δεν υπερβαίνουν τα 293,47 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις απλήρωτων κλήσεων που παραμένουν απαιτητές κι έρχονται από το μακρινό 1992.
Περισσότερο από το 90% των κλήσεων που κόβει η δημοτική αστυνομία του Δήμου Αθηναίων αφορά σε παράνομη στάθμευση. Δηλαδή, σε σημεία όπου υπάρχει σήμανση ότι απαγορεύεται το παρκάρισμα, όπως επίσης σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες, σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης κατοίκων και επισκεπτών. Για παράδειγμα, η κλήση για παράνομο παρκάρισμα σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης επισκεπτών είναι 10 ευρώ, ενώ σε θέσεις κατοίκων ανέρχεται σε 40 ευρώ. Παρκάρισμα πάνω σε πεζοδρόμιο είναι 40 ευρώ, ενώ παρκάρισμα μηχανής σε πεζοδρόμιο είναι 20 ευρώ (τα μηχανάκια γενικά πληρώνουν το μισό πρόστιμο σε σχέση με τα αυτοκίνητα).
Παρκάρισμα σε αναπηρικές θέσεις και σε ράμπες
Ο διευθυντής της δημοτικής αστυνομίας, Γιώργος Βλάχος, λέει ότι είναι αρκετοί οι συμπολίτες μας που δείχνουν έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, παρκάροντας σε αναπηρικές θέσεις και σε ράμπες. Το 2022 έως τις 20/9 είχαν αφαιρεθεί 11.236 πινακίδες για παράνομη στάθμευση σε πεζόδρομους, ράμπες ΑμεΑ, αποκλειστικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, οδεύσεις τυφλών επί των πεζοδρομίων, θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κ.λπ. Οι αντίστοιχες παραβάσεις το 2021 ήταν 13.709 και το 2020 έφτασαν τις 15.334. Επίσης, το 2022 μέχρι 20/9 είχαν βεβαιωθεί 2.557 παραβάσεις με αφαίρεση πινακίδων, άδειας και διπλώματος (3.800 το 2021, 4.343 το 2020). Σύμφωνα με τον Γ. Βλάχο, όλο το κέντρο είναι επιβαρυμένο, ενώ εκατοντάδες παραβάσεις βεβαιώνονται ύστερα από καταγγελίες πολιτών.
Η διαδικασία των ενστάσεων
Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει ένσταση, είτε σε έντυπη μορφή είτε ηλεκτρονικά στα γραφεία ενστάσεων. Μέχρι 20/9/22 είχαν υποβληθεί 26.683 ενστάσεις σε σύνολο 300.109 παραβάσεων. Ποια τύχη θα έχουν; «Ως επί το πλείστον δεν γίνονται αποδεκτές», λέει ο Γ. Βλάχος. Για να γίνει μια ένσταση αποδεκτή θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι, για παράδειγμα αναπηρίας, ιατρικοί κ.λπ., οι οποίοι θα πρέπει να αποδεικνύονται.
Πάνε οι κλήσεις στην Εφορία;
Όχι. Δεν θα σας έρθει ειδοποιητήριο οφειλής από την Εφορία για απλήρωτες κλήσεις. Αυτό που συμβαίνει, και κάνει ο Δήμος Αθηναίων, είναι να δεσμεύει το ΑΦΜ του οφειλέτη. Αυτό μπορεί να γίνει από την επόμενη ημέρα της αποστολής ειδοποιητηρίου οφειλών από τον δήμο και σημαίνει ότι η Εφορία δεν θα δώσει σε οφειλέτη φορολογική ενημερότητα. Ο οφειλέτης δεν έχει ενημερωθεί με κάποιον τρόπο ότι έχει δεσμευθεί το ΑΦΜ του και το μαθαίνει όταν θα πάει στην Εφορία για να πάρει τη φορολογική ενημερότητα. Για να την πάρει, θα πρέπει να κάνει ρύθμιση των οφειλών του. Αυτή τη στιγμή 68.412 ΑΦΜ είναι δεσμευμένα από τον Δήμο Αθηναίων για χρέη 60.133.156 ευρώ. Παράλληλα, έχουν αποδεσμευθεί, γιατί μπήκαν σε ρύθμιση, 17.070 ΑΦΜ. Πάντως, πολλά ΑΦΜ έχουν δεσμευθεί δυο και τρεις φορές, γιατί συμβαίνει και αυτό: μπαίνει κάποιος σε ρύθμιση, καταβάλλοντας την πρώτη δόση αυτής, προκειμένου να μπορέσει να πάρει φορολογική ενημερότητα, κι όταν την πάρει σταματάει να πληρώνει.
Ρύθμιση σε 24 δόσεις
Για να ενταχθεί κάποιος σε ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλει αίτημα είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, ρυθμίζοντας το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών του σε 24 δόσεις, στο Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών (Λιοσίων 22, 2105277251, t.esodon@athens.gr). Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 υπήρχε η δυνατότητα με εφάπαξ καταβολή των οφειλών να διαγραφεί το σύνολο των προσαυξήσεων, ή μέρος αυτών ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, κλιμακωτά. Ο Δήμος Αθηναίων θα ήθελε την επαναφορά μιας ανάλογης πρόβλεψης και πάλι, καθώς όπως λέει ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας, Βασίλης Κορομάντζος «αυτές οι ρυθμίσεις διευκολύνουν γιατί θα δώσουν τη δυνατότητα στον δήμο να εισπράξει χρήματα που ενδεχομένως να μην μπορούσε να εισπράξει από έναν πολλαπλά επιβαρυμένο οικονομικά πολίτη». Ο Δήμος Αθηναίων έχει εισπράξει 11.608.293 ευρώ από ρυθμίσεις. Αυτή την περίοδο 3.679 ρυθμίσεις τηρούνται, με υπόλοιπο ποσό προς είσπραξη 3.114.814 ευρώ, ενώ 3.779 ρυθμίσεις δεν τηρούνται (3.265.929 ευρώ δεν εισπράχθηκαν).
Αντιδράσεις για την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Μετς
Στα σχέδια του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τον Β. Κορομάντζο, είναι η επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε Κουκάκι, Πετράλωνα, Άγιο Θωμά και Μετς. Στόχος, λέει, η διευκόλυνση της κατοικίας, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που δέχονται αυτές οι περιοχές. Στο Μετς, πάντως, όπου προβλέπεται η δημιουργία 403 θέσεων για μόνιμους κάτοικους και άλλες 112 επί πληρωμή, υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους. Ο εξωραϊστικός, πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος «Αρδηττός» συγκεντρώνει υπογραφές ενάντια σε αυτά τα σχέδια, κάνοντας λόγο για ελλιπή μελέτη από τον Δήμο Αθηναίων, αναφέροντας ότι η εν λόγω μελέτη έχει δύο μεγάλα προβλήματα: α) καταργεί πολλές από τις υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης και β) δεν εξασφαλίζει θέσεις στάθμευσης για όλους τους κατοίκους της γειτονιάς. Ο «Αρδηττός» λέει ακόμη ότι η μελέτη «προϋπολογίζει ένα υπέρογκο ποσό από την επιβολή προστίμων, παραδεχόμενη εκ των προτέρων την αποτυχία της εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά και τον εισπρακτικό χαρακτήρα της». Να σημειώσουμε ότι συνολικά στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν 4.636 θέσεις στάθμευσης μόνιμων κατοίκων και 3.416 θέσεις επισκεπτών.