- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Πορεία στο άγνωστο» με τον σεισμό των 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια
«Περιπλέκεται το σκηνικό», λένε σεισμολόγοι
Σεισμός τώρα στην Εύβοια - Αισθητός και στην Αθήνα - Τι ανέφεραν Ευθύμιος Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη νότια Εύβοια. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 8,9 Χλμ.
Το επίκεντρο τοποθετείται στα 6 Χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το πρωί.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση ήταν εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.
#Earthquake (#σεισμός) possibly felt 17 sec ago in #Greece. Felt it? Tell us via:
— EMSC (@LastQuake) November 29, 2022
📱https://t.co/LBaVNedgF9
🌐https://t.co/AXvOM7I4Th
🖥https://t.co/wPtMW5ND1t
⚠ Automatic crowdsourced detection, not seismically verified yet. More info soon! pic.twitter.com/8HxkOnIiFg
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης, δύο σεισμικές δονήσεις, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ, στις νοτιοανατολικές ακτές της Εύβοιας έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε μεγάλη ακτίνα και κυρίως στην Αττική.
Την ανησυχία τους για τον σεισμό στην περιοχή των Αλκυονίδων νήσων εξέφρασαν νωρίτερα οι σεισμολόγοι, Άκης Τσελέντης και Ευθύμης Λέκκας.
«Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας, καθησυχάζοντας.
«Ο σεισμός έχει προέλθει από τον ίδιο εστιακό χώρο, από τον ίδιο σεισμογραφικό χώρο ο οποίος βρίσκεται σχεδόν μισός στην ξηρά και μισός στη θάλασσα από ένα ρήγμα το οποίο δεν γνωρίζαμε ως τώρα. Όπως έχω τονίσει και το πρωί είναι ένα ρήγμα το οποίο δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια. Δεν ξέρουμε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, συνεπώς εκείνο το οποίο περιμένουμε τώρα είναι να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου, έτσι ώστε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη άποψη και για τον σεισμό χώρο αλλά και για τη συνέχεια του» επισήμανε ο Πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, κ. Ευθύμης Λέκκας, με αφορμή τη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 22:06 στην Αττική.
Πρόσθεσε ακόμα: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή γιατί είναι πολύ πρόωρα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι και με το δεδομένο βέβαια ότι έχουμε να κάνουμε με μια ανοδική τάση της σεισμικής δραστηριότητας και των μεγεθών, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά για να μπορέσουμε να αποσαφηνίσουμε το τι γίνεται στην περιοχή».
«Σε κάθε όμως περίπτωση και ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, σας λέω ότι οι δομημένος ιστός της περιοχής είναι πολύ ανθεκτικός και αντέχει για πολύ πιο μεγάλα μεγέθη. Απλά και μόνο πρέπει να δώσουμε μια σύσταση στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κατοικούν σε παλιές κατασκευές, σε παλιά σπίτια, να τις αποφεύγουμε προς το παρόν να μη διέρχονται από εγκαταλελειμμένα σπίτια και σπίτια, τα οποία είναι πολύ παλιά, γιατί μπορεί να υπάρχει κάποια κατάρρευση. Και βέβαια εκείνο το οποίο θα πρέπει να πω είναι ότι πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία».
«Στο νότιο Κορινθιακό, στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, έχουμε υψηλή σεισμικότητα, όπως και πιο βόρεια στο Βόρειο Αιγαίο. Έχουμε επίσης εξάρσεις σεισμικότητας. Αυτή η περιοχή εθεωρείτο ως τώρα μια από τις πιο σταθερές σεισμικές περιοχές της χώρας».
«Τα δεδομένα τώρα αλλάζουν γιατί δεν είχαμε δεδομένα. Δεν είχαμε κάποια μεγάλη εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια. Στην επιφάνεια δεν εμφανίζεται το ρήγμα. Δεν εμφανίζεται κάποια μεγάλη μορφολογική συνέχεια στον πυθμένα ώστε να υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιο ρήγμα. Συνεπώς το ρήγμα είναι ένα “τυφλό ρήγμα” όπως λέμε, σε βάθος 2 – 3 – 4 έως 10 χιλιόμετρα και αυτό το ρήγμα ενεργοποιήθηκε τώρα».
«Η συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ της σημερινής σεισμικότητας και του Κορινθιακού θεωρώ ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία. Ο Κορινθιακός από μόνος του λειτουργεί. Είναι μια ενεργή τεκτονική δομή που μπορεί να δώσει κάποιο σεισμό. Αυτή η σημερινή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση και δεν επηρεάζει τον Κορινθιακό κόλπο. Άλλες δομές μπορεί να τις επηρεάζει, αλλά μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο υπάρχουν πολλές δομές εγκάρσιες που δεν νομίζω να υπάρχει επίδραση της μιας περιοχής στην άλλη».
«Περιμέναμε ότι θεωρούσαμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός ο πρωινός, γιατί είχαμε μία πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα με πάνω από 50 σεισμούς μικρότερου βέβαια μεγέθους, αλλά ήταν μεγάλο το πλήθος των σεισμών. Το πώς θα εξελιχθεί δραστηριότητα είναι εκείνη που θα μας υποδείξει το αν θα είναι ο κύριος σεισμός ή όχι, εάν θα πάμε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο σεισμό».
Σεισμός στην Εύβοια – Γ. Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ: Κλιμακώνεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή – Δεν ξέρουμε εάν είναι ο κύριος
«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Τις ίδιες αμφιβολίες είχαμε και για το πρωινό των 4,8 ρίχτερ, δεδομένου μάλιστα ότι η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη στη συγκεκριμένη περιοχή από τις 25 Οκτωβρίου και ύστερα με μικρά μεγέθη, ενώ κλιμακώνεται» επισήμανε ο διδάκτωρ σεισμολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO , κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή τη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 22:06 στην Αττική. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην Εύβοια, και το μέγεθός του 5 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
«Νομίζω ότι είναι λάθος αυτό που έχει γίνει να λέμε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο πρωινός ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν συμβάλλουμε έτσι. Απεναντίας, αν θέλετε προκαλούμε μία σύγχυση στον κόσμο» είπε ακόμα ο ίδιος.
Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ακόμα:
«Δεν υπάρχουν τυποποιημένες διαδικασίες, δεν υπάρχει μια στάνταρ διαδικασία. Η φύση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Το βλέπουμε. Βρίσκεται σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα εδώ και αρκετές ημέρες και νομίζω ότι χρειάζεται πολύ περίσκεψη και πολύ προσοχή στο τι λέμε. Βλέπω επίσης να γίνονται και ορισμένες δηλώσεις περί επικείμενων σεισμών σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι πολύ κακό αυτό που γίνεται.
Δεν είναι από τις περιοχές με υψηλή σεισμικότητα. Αυτό είναι αλήθεια, όμως αυτό δεν αποτελεί καμία εγγύηση. Έχουμε πολλά παραδείγματα στην Ελλάδα με περιοχές που έγιναν ισχυροί σεισμοί, χωρίς να γνωρίζουμε καθόλου το παρελθόν τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999 έγινε με μέγεθος 6 ρίχτερ και προκάλεσε 143 θύματα».
Το χρονικό των σεισμικών δονήσεων
Το πρωί της Τρίτης, δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ, στις νοτιοανατολικές ακτές της Εύβοιας έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε μεγάλη ακτίνα και κυρίως στην Αττική.
Ζημιές δεν αναφέρθηκαν, όμως, για προληπτικούς λόγους, κλειστά παρέμειναν όλα τα σχολεία της Καρύστου.
Ο σεισμός προβλημάτισε τους επιστήμονες, καθώς η νότια Εύβοια είναι μία περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα. Οι σεισμολόγοι πάντως θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τα επόμενα 24ωρα, ώστε να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης, πάλι στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε τα όσα είπε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης «Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες – Περιμένω σεισμό κοντά στο 6 σε βάθος 5ετίας» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό.» Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.
Όπως διευκρίνισε δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια.
«Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού».
Πηγή: ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
«Στην Εκκλησία ξέρουμε να σηκώνουμε Σταυρούς αδικίας» δηλώνει
Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. για το επεισόδιο
Το θύμα είχε πάει στο Κακοπλεύρι για να μαζέψει χόρτα
Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ 62χρονος
Πότε θα το δούμε στον ουρανό
Στους 16 οι νεκροί - Τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Τροχαίας
Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών για τις συνθήκες θανάτου
Και δύο ακόμη κατηγορούμενες
Τι ζητά σε μηνυτήρια αναφορά της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
Υπήρχουν συνδετικοί κρίκοι με «παλαιό γνωστό τρομοκράτη»;
Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν σήμερα οι χαμηλότερες θερμοκρασίες
Νέα στοιχεία για το έγκλημα - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Πώς έγινε η ανατροπή του οχήματος
Πού στρέφονται οι Αρχές
Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ για το μολυσμένο νερό στις φοιτητικές εστίες
Οι πρώτες πληροφορίες
Τα στοιχεία που θέλουν να ενώσουν οι Αρχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.