Ελλαδα

Βία και μαύρο χρήμα στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Νέες μαρτυρίες - Ανοίγουν λογαριασμοί

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κιβωτός του Κόσμου - Στο στόχαστρο η οικονομική διαχείριση - Τα περιουσιακά στοιχεία, η έρευνα και οι καταγγελίες

Πολύ σύντομα θα υπάρξουν, όπως όλα δείχνουν, έξελίξεις για την οικονομική διαχείριση της Κιβωτού του Κόσμου. Συγκεκριμένα, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο όλα τα οικονομικά δεδομένα, ενώ παράλληλα η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ερευνήσει τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, πρώην προέδρου του Δ.Σ. της Κιβωτού Σταματίας Γεωργαντή. 

Ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ε.τ. Αντεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης βάζει στο «μικροσκόπιο» τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην επικεφαλής Κιβωτού, στενών συγγενών του και τρίτων προσωπων. Αναζητείται εάν αυτά τα πρόσωπα έβαλαν το χέρι στα ταμεία της δομής, παίρνοντας χρήματα που κατέληξαν στη δική τους τσέπη. Χρήματα της δομής που προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών προς τα παιδιά της Κιβωτού. 

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου και η πρεσβυτέρα κ. Γεωργαντή ήταν, στην πραγματικότητα, οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη λειτουργία της Κιβωτού και αποφάσιζαν για τη σύνθεση του Δ.Σ. Το ερώτημα που αναζητά απάντηση, μεταξύ άλλων, είναι αν ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβύτερα ή κάποιο πρόσωπο στο άμεσο περιβάλλον συνεργατών τους καταχράστηκαν ιδιωτικές χορηγίες προς την Κιβωτό, με αποτέλεσμα να προκύπτει αδικαιολόγητος πλουτισμός.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων των εν λόγω προσώπων ως προς τη νομιμότητα απόκτησης, με πρώτο ενδεχόμενο αδίκημα την υπεξαίρεση. Καταγγελίες θέλουν την ακίνητη περιουσία της οργάνωσης να αποτιμάται άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών, με πρώτο ενδεχόμενο αδίκημα την υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής.

Για όλους τους ελεγχόμενους, θα ανοιχθούν τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διιαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από εγκληματικές πράξεις.

Κανείς, πέρα από τη διοίκηση της ΜΚΟ, δεν γνωρίζει ακριβώς το ύψος και τα ποσά των χορηγήσεων και των δωρεών που έπαιρνε η «Κιβωτός του Κόσμου», με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πατέρας Αντώνιος είχε κάθε χρόνο προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ, με το 80 – 90% να προέρχεται από δωρεές.

Κιβωτός του Κόσμου: Άνοιξε ο κύκλος των καταθέσεων 

Από το πρωί της Τρίτης άνοιξε ο κύκλος των καταθέσεων στην εισαγγελία, ενώ τις ανακριτικές αρχές θα απασχολούν και αναφορές του Συνήγορου Πολίτη, οι οποίες περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10 καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, όπως σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο. Στο μεταξύ πληθαίνουν οι μαρτυρίες σχετικά με τα όσα συνέβαιναν στην οργάνωση, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία 20χρονης που είχε μείνει έγκυος όταν ήταν ανήλικη, η οποία εκδιώχθηκε όταν αποφάσισε - παρά τις συστάσεις να κρατήσει το έμβρυο - να προχωρήσει σε άμβλωση. 

«Μου έλεγαν πως εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν και αυτό έκαναν… Το πάλεψα μόνη μουΜου έλεγαν “αυτό το παιδί δεν θα το κρατήσεις εσύ γιατί είσαι παιδί, θα στο πάρουμε όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες και όταν είσαι υπεύθυνη θα μπορείς να το πάρεις πίσω”. Eγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα» ανέφερε.

«Ήμουν από τα πρώτα παιδιά που βίωσε τη συνέπεια-τιμωρία της απομόνωσης. Είναι ότι πιο σκληρό μπορεί να βιώσει ένα μικρό παιδί» δήλωσε αν και ευχαρίστηκε στον π.Αντώνιο για τη βοήθεια που, όπως λέει, της προσέφερε. 

Πρώην υπάλληλος μιλάει ακόμη και για κακοποίηση βρεφών. «Είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού από τη θέση του.Ο γιατρός μού είπε ότι η συγκεκριμένη κάκωση πονάει φρικτά, ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του -δηλαδή το προηγούμενο απόγευμα- και ότι ο αγκώνας δεν βγαίνει με πέσιμο, αλλά μόνο με έντονο τράβηγμα του χεριού» αναφέρει

Άλλη μαρτυρία θέλει ένα 6χρονο κοριτσάκι να απειλείται ότι «θα μπει στο κλουβί» όταν σε γιορτή σταμάτησε να λέει το ποίημα που είχε ετοιμάσει. Οι παιδαγωγοί, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, κατέβασαν την 6χρονη από τη σκηνή τραβώντας την από το αυτί. Στην αντίδραση των γονιών του, τους ειπώθηκε πως η κόρη τους είναι παιδί με ειδικές ανάγκες και  «έχει διαφορετική αντιμετώπιση». 

 

Κιβωτός του Κόσμου: To νέο ΔΣ φέρνει διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο

Την πρώτη του ανακοίνωση εξέδωσε το νέο ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου όπου αναφέρεται ως πρώτο μέλημα η προστασία των παιδιών και ότι η Κιβωτός θα συνεργαστεί με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα.

Η ανακοίνωση:

Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα. Μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών.

Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών. Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις.

Ποιο είναι το νέο ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου

Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».
Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».
Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».
Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αλεξάνδρα Μαρτίνου: Ποια είναι η νέα πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου»

Τη νέα διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου» με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση.

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο. Η σύζυγος του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου έχει αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». 

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ιδρύθηκε το 1996 ως ένωση μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, προσφέροντας υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά στην Ελλάδα ετησίως.