Ελλαδα

Δύο διαφορετικοί δρόμοι

Νέες και νέοι της ΟΝΝΕΔ, σε κάθε πλευρά της Ελλάδας, συμμετείχαν στη διήμερη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα οδικής ασφάλειας

Ορφέας Γεωργίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων: Νέοι και νέες της ΟΝΝΕΔ «κατέβηκαν στους δρόμους» με σκοπό να επικοινωνήσουν με τους οδηγούς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους νέοι άνθρωποι θα επιλέξουν να βρεθούν στον δρόμο. Για λόγους εργασίας, για καθημερινές μετακινήσεις, για ταξίδια, βόλτες, διασκέδαση, δράσεις αλλά και για λόγους διαμαρτυρίας. Μέλη της οργάνωσής μας ανά την Ελλάδα ωστόσο, το Σαββατοκύριακο βρεθήκαν στους δρόμους για έναν διαφορετικό λόγο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Δυστυχημάτων, όπως αυτή έχει θεσπιστεί κάθε τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, νέοι και νέες της ΟΝΝΕΔ «κατέβηκαν στους δρόμους» με σκοπό να επικοινωνήσουν με τους οδηγούς. Στόχος ήταν να τους υπενθυμίσουμε ότι δεν αρκεί η οδική γνώση και ικανότητα, αλλά ότι για να ευδοκιμήσει η οδική ασφάλεια, είναι απαραίτητη και η ύπαρξη ορθής οδικής συμπεριφοράς και η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Είναι λογικό πως, ακούγοντας την έκφραση «κλείνουμε τους δρόμους», δύσκολα θα  φανταστεί κανείς τον καλό σκοπό που μπορεί να κρύβει μία τέτοια δράση. Στο μυαλό των πολιτών θα έρχονταν αβίαστα εικόνες μεγάλης ταλαιπωρίας λόγω των κυκλοφοριακών ζητημάτων, οδοφράγματα, κατεστραμμένοι δρόμοι και πεζοδρόμια, βανδαλισμένες  περιουσίες και άλλες παρόμοιες εικόνες που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Νέοι και νέες προερχόμενοι από την ευρύτερη αριστερά, συχνά βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για ποικίλα ζητήματα. Άλλες πάλι φορές βρίσκονται στους δρόμους για εορταστικές εκδηλώσεις ή για ημέρες μνήμης. Αυτό από μόνο του, αν υπακούει στο Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους δεν αποτελεί πρόβλημα, αντιθέτως αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα. Το ζήτημα όμως είναι ότι τις περισσότερες φορές τα πράγματα ξεφεύγουν και η διαμαρτυρία τους μετατρέπεται σε οργή. Θεωρούν δεδομένο πως το δικό τους αίτημα υπερτερεί της καθημερινότητας των υπόλοιπων πολιτών, η οποία όπως είναι αναμενόμενο διαταράσσεται. Αυτό ως αποτέλεσμα έχει, το μήνυμα που επιθυμούν να επικοινωνήσουν, όσο σωστό ή λάθος κι αν είναι, να χάνεται στα χαλάσματα που οι ίδιοι αφήνουν στο πέρασμά τους με τις πράξεις τους.

Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τους νέους και αυτό είναι αυταπόδεικτο. Ένα τέτοιο ζήτημα πρέπει να είναι και η οδική ασφάλεια. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αν και ο αριθμός των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα έχει μειωθεί, τα θύματα και οι τραυματίες δεν έπαψαν να υπάρχουν. Με αυτό το έναυσμα, μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο νέες και νέοι της ΟΝΝΕΔ, σε κάθε πλευρά της Ελλάδας, συμμετείχαν στη διήμερη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα οδικής ασφάλειας, χωρίς να θέσουν όμως την ασφάλεια κανενός σε κίνδυνο και δίχως να ταλαιπωρήσουν κανέναν πολίτη. Βρέθηκαν σε κεντρικά σημεία των πόλεων και σε σταθμούς διοδίων στην επικράτεια μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και συνομιλώντας με τους οδηγούς στο χρονικό πλαίσιο που επέτρεπαν οι φωτεινοί σηματοδότες και οι ευρύτερες συνθήκες. Στο πλαίσιο της δράσης μας, εκατοντάδες νέοι βρέθηκαν στους δρόμους αλλά αυτό δεν είχε κανένα αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Ο δρόμος είναι επιλογή και η ΟΝΝΕΔ έχει χρόνια τώρα επιλέξει τον δρόμο της. Θα συνεχίσουμε ως οργάνωση να βρισκόμαστε εκεί έξω και να επικοινωνούμε τα μηνύματά μας με τους πιο δημοκρατικούς, διαδραστικούς και αποτελεσματικούς τρόπους. Θα είμαστε εκεί έξω κρατώντας στο χέρι ενημερωτικά φυλλάδια και όχι πέτρες και καδρόνια. Θα είμαστε εκεί φορώντας το εμφανές χαμόγελο ή ανησυχία στο πρόσωπό μας, ανάλογα την περίσταση, και όχι με κουκούλες. Θα είμαστε εκεί σεβόμενοι όσους άλλους έτυχε ή έπρεπε να βρίσκονται στο ίδιο σημείο με εμάς. Η παρουσία στον δρόμο είναι δικαίωμα όλων, η υπόστασή μας όμως σε αυτόν, είναι ζήτημα παιδείας.