Ελλαδα

Κιβωτός του κόσμου: «Ο πατέρας Αντώνιος πήγε να με χρηματίσει» - Νέες καταγγελίες στο φως

Τα ταξίδια παιδιών από την Καλαμάτα στην Αθήνα και οι απουσίες στα σχολεία

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κιβωτός του Κόσμου: Η καταγγελία του 19χρονου και ο αυτόπτης μάρτυρας - Οι δηλώσεις των εργαζομένων στη δομή της Καλαμάτας

Εβδομάδα εξελίξεων ξεκινά αύριο Δευτέρα (21/11) για την «Κιβωτό του Κόσμου», την ώρα που νέες καταγγελίες βρίσκουν το φως της δημοσιότητας. Αυτόπτης μάρτυρας της καταγγελλόμενης κακοποίησης 19χρονου σε δομή του οργανισμού, αποκάλυψε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ότι ο π. Αντώνιος τον πλησίασε για να τον χρηματίσει προκειμένου να μην αποκαλύψει πουθενά όλα όσα είχε δει. 

«Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει. Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και τελικά βρήκε τη δύναμη να τον καταγγείλει», δήλωσε στο OPEN ο μάρτυρας.

O 19χρονος που καταγγέλλει τον πατέρα Αντώνιο υποστήριξε ότι όλα συνέβησαν ένα καλοκαίρι στη θάλασσα. «Καθώς έκανε πως με έπνιγε στο νερό, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου. Στην αρχή προσπάθησα να το δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα. Στην πορεία φοβόμουν και δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Κι αυτό στη θάλασσα όσο περνούσε ο καιρός το έκανε με μεγαλύτερη συχνότητα, μέχρι που έφτασε να μου το κάνει σε μία μέρα στη θάλασσα 10 φορές. Έτσι, τα πρωινά που πήγαινα στον πατέρα, εκεί που καθόμασταν στο σαλόνι του τρίτου ορόφου, με παίρνει ο ύπνος στον καναπέ, ο οποίος είναι γωνιακός και εκεί καθόταν ο πατήρ. Μια μέρα, ενώ ξύπνησα, είχα το κεφάλι μου στο μπούτι του πατέρα και τραβήχτηκα αμέσως. Ένα άλλο πρωινό, εκεί που κοιμόμουν, κατάλαβα ότι ο πατήρ έτριβε το γεννητικό του όργανο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου, πάνω από τα ρούχα του. Εγώ ξύπνησα, κοπάνησα το χέρι μου από τα νεύρα μου και κάθισα απέναντί του».

Στην κατάθεση του ο 19χρονος υποστηρίζει ότι δεν είναι το μοναδικό θύμα: «Θεωρώ ότι ο πατήρ Αντώνιος είναι παιδόφιλος, αφού παρενοχλούσε εμένα που ήμουν 16,5 και το άλλο παιδί που ήταν 15,5 ετών. Μιλώντας τηλεφωνικά με άλλη κυρία η οποία είναι στον Βόλο, μου είπε ότι ο πατήρ Αντώνιος κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιο του με ένα παιδί, ο οποίος είναι τώρα στην Α΄ Γυμνασίου», δήλωσε.

Κιβωτός του Κόσμου: «Κλειδί» όσα συνέβαιναν στην Καλαμάτα - Τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι της δομής

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν όσα καταγγέλλεται ότι συνέβαιναν στη δομή της Καλαμάτας, που άνοιξε τις πύλες της τον Αύγουστο του 2020. Εργαζόμενοι μίλησαν στην ΕΡΤ για τη δομή και όλα εκείνα που είχαν πέσει στην αντίληψή τους. Όπως αποκάλυψαν υπήρχε φόβος γύρω από τον ιδρυτή της ΜΚΟ. Ήταν απόμακρος χαρακτήρας και με την πλειονότητα των εργαζομένων στη δομή δεν είχε επαφή. 

Στην ΕΡΤ μετέφεραν μια ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση για τον ίδιο από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισαν, έναν άνθρωπο που είχε την εικόνα ενός «νάρκισσου» και ιδιαίτερα περίεργου ανθρώπου, που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του «οικείου» περιβάλλοντος του, που είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές και όχι μόνο σε αυτή της Καλαμάτας. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι οι συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς οι περισσότεροι απ’ τους εργαζομένους να έχουν λόγο σε αυτές τις μετακινήσεις ή να γνωρίζουν την αιτία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα και μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο π. Αντώνιος τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές.

Ιδιαίτερα κομβικό σημείο στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης φαίνεται και το χρονικό διάστημα, όπου από την Καλαμάτα αποχώρησαν «δια παντός» τα μεγαλύτερα παιδιά της δομής καθώς την ίδια χρονική περίοδο φέρονται να συνέβησαν και αρκετά γεγονότα τα οποία καταγγέλλει ο 19χρονος, όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου αποχωρούν ξαφνικά από τη δομή 3 παιδιά αρχικά και μετά από λίγες μέρες ακολούθησαν άλλοι δυο. Όλα τα παιδιά άνω των 13 ετών. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί στους περισσοτέρους ανθρώπους γύρω από τη δομή ενώ η «φημολογία» στα ενδότερα της Κιβωτού ανέφερε ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ». Για το ένα παιδί που αποχώρησε υπήρξε και αναφορά από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, λίγο χρονικό διάστημα αργότερα, στην εισαγγελία πρωτοδικών γιατί δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο του, έμεινε στην τάξη από απουσίες και καθώς ήταν κάτω των 15 ετών που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Λίγο αργότερα, από αυτή την ξαφνική αποχώρηση των παιδιών, κάποια λίγο μικρότερα παιδιά, κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον π. Αντώνιο, και στην επιστροφή τους αναπτύχθηκε «φημολογία» μέσα στη δομή για κακομεταχείριση όσων είχαν φύγει τις προηγούμενες μέρες από την Καλαμάτα

Στην ερώτηση δημοσιογράφων της ΕΡΤ γιατί δεν μίλησαν για όλα αυτά, κάποιοι απάντησαν ότι το είχαν κάνει σε αρμόδιους μέσα στη δομή για διάφορα ζητήματα εν ευθέτω χρόνο και ουδέποτε ακουγόντουσαν.

Με πληροφορίες από OPEN και ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμη »»» Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου»