- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κιβωτός του Κόσμου - π. Αντώνιος: «Κάποια παιδιά δεν μας συγχωρούν ότι πήραμε τη θέση των γονιών τους»
«Είμαι θλιμμένος και στεναχωρημένος», δηλώνει
Κιβωτός του Κόσμου: Η πρώτη δήλωση του π. Αντωνίου μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση και ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων
Ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» π. Αντώνιος έκανε σήμερα (18/11) τις πρώτες του δηλώσεις μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και ξυλοδαρμούς σε βάρος ανηλίκων στη δομή.
«Να σας πω ότι είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 χρόνια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο», δήλωσε αρχικά στον Alpha ο π. Αντώνιος και υποστήριξε ότι για τις καταγγελίες «εμείς τις μάθαμε από δημοσίευμα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο».
«Αυτό που μπορώ να σας πω και που το έχω αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις είναι ότι εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό τους παιδαγωγούς και τους ψυχιάτρους το πρώτο που κάνουμε είναι να προστατεύουσουμε το τραύμα της ψυχής των παιδιών αυτών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε και πήραμε τη θέση αυτή», είπε ο π. Αντώνιος.
Σχετικά με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο π. Αντώνιος δήλωσε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» ότι «δεν ξέρουμε το όνομα του παιδιού που έκανε την καταγγελία, το επίθετό του. Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία αλλά δεν έχουμε απάντηση» προσθέτοντας επίσης ότι «όχι, δεν με κάλεσε κανείς (σ.σ. για την υπόθεση)».
Κιβωτός του Κόσμου: Η απάντηση στις καταγγελίες για κακοποίηση
Τι απαντά η «Κιβωτός του Κόσμου» στις καταγγελίες για κακοποίηση
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης (17/11) η «Κιβωτός του κόσμου» τονίζει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών.
«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας. Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.
» Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες. Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.
» Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς τον σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».
Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση...
Posted by Κιβωτός του Κόσμου on Thursday, November 17, 2022
Κιβωτός του κόσμου: Σε εξέλιξη η έρευνα των αρχών - Τρεις καταγγελίες και μία κατάθεση
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση καταγγελιών σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου», κατόπιν εντολής του εισαγγελέα. Σημειώνεται, ότι τη σχετική αναφορά έκανε στον εισαγγελέα ο «Συνήγορος του Πολίτη».
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Κιβωτός του κόσμου - Καταγγελίες: «Μας άφηναν κλειδωμένους, χωρίς τροφή»
Για τις συνθήκες διαβίωσης στην «Κιβωτό του Κόσμου» μίλησαν τρεις άτομα που βρέθηκαν στη δομή. Ο 27χρονος μιλώντας στην «Καθημερινή» περιέγραψε ότι αν και αρχικά η Κιβωτός του Κόσμου λέει πως έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. «Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσαν να δουλέψεις».
Όπως καταγγέλλει ο 27χρονος ένα καλοκαίρι παρέμεινε μαζί με άλλα παιδιά, επί τρεις μήνες, σε ένα διαμέρισμα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μαζί τους ήταν κι ένας παιδαγωγός, αλλά συχνά οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν εμπειρία με παιδιά, ήταν υδραυλικοί ή ηλεκτρολόγοι. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έβγαιναν από το σπίτι ήταν για να πάνε για δουλειά σε ένα χωράφι στην Αττική. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα». Ακόμα περιέγραψε πως άτομο που δούλευε στη δομή είχε πάει σε διαμέρισμα όπου κρατούνταν απομονωμένος, είχε ξαπλώσει δίπλα του και είχε βάλει το χέρι του στα γεννητικά όργανα του παιδιού. Στην ερώτηση «τι κάνεις», απάντησε «θα σου αρέσει». Ο νεαρός τον χαστούκισε και ο άνδρας έφυγε. Όταν το συζήτησε με φίλο του, είχε κι εκείνος παρόμοια εμπειρία, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», τόνισε ο 27χρονος.
Στην «Καθημερινή» μίλησε και νεαρή γυναίκα που έζησε στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε δομή στη Χίο, έξι χρόνια, καταγγέλλει απάνθρωπη συμπεριφορά. «Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» λέει η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα 7 της χρόνια. Τότε, λέει, μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο να μαζεύουν κουκουνάρια.
Η 20χρονη Σοφία, που έζησε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια και περιγράφει τον εαυτό της ως δύσκολο και οξύθυμο παιδί, εξιστορεί τις πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, λέει, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθορίζουν την τουαλέτα και να βοηθούν τη μαγείρισσα και τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα. Τα κινητά απαγορεύονταν στις δομές και έτσι η επικοινωνία με συγγενείς ήταν δύσκολη. Ο 27χρονος καταγγέλλει ότι όταν βγήκε από την Κιβωτό του Κόσμου, η μητέρα και η αδερφή του, του είπαν πως όσες φορές είχαν προσπαθήσει να του μιλήσουν, από την Κιβωτό του Κόσμου τους είχαν πει είτε ότι ήταν διακοπές είτε ότι δεν ήθελε να τους μιλήσει.
Κιβωτός του Κόσμου - Γρηγόρης Λέων: «Υπάρχει ζήτημα εσωτερικού ελέγχου στις δομές»
«Στις δομές οφείλουν να εργάζονται άνθρωποι που ασκούν και κοινωνικά επαγγέλματα, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί χειρίζονται νεανικές ψυχές και αντιλαμβάνεστε ότι η μόνη στήριξη των παιδιών που είναι σε αυτές τις δομές είναι ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι. Άρα υπάρχει μεγάλη ευθύνη από όλους, ακόμα και όταν βλέπουν ένα συνάδελφό τους να κάνει οποιεσδήποτε περίεργες κινήσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων και πρόσθεσε:
«Οταν βλέπουμε ένα παιδί να αλλάζει η συμπεριφορά του, να έχει περίεργα σημάδια, τότε οφείλουμε να πλησιάσουμε το παιδί, να πάμε στους ειδικούς. Στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, είναι πάρα πολύ σημαντικό το παιδί να το οδηγήσουμε άμεσα, αφενός σε ένα παιδοψυχίατρο και έναν παιδοψυχολόγο και αφετέρου σε έναν ιατροδικαστή, έτσι ώστε έγκαιρα να έχουμε την πιστοποίηση αυτής της καταγγελίας».
Έχοντας εμπειρία στον εντοπισμό περιστατικών παιδικής κακοποίησης ο κ. Λέων τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν έγκαιρα οι δράστες ή να αποκλείστεί μια τέτοια καταγγελία γιατί όσο υπάρχει στη δημοσιότητα δεν κάνει καλό και σε αυτές τις δομές. «Εσωτερικά πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος. Σίγουρα και η πολιτεία, επειδή πολλές φορές χρηματοδοτεί τέτοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχει μια ευθύνη να ελέγχει όχι μόνο αν θέλετε οικονομικά αυτές τις δομές, αλλά και επί της ουσίας και τη λειτουργία εν γένει και αυτού του προσωπικού» πρόσθεσε ο κ. Λέων.
Με πληροφορίες από Αlpha, ΕΡΤ και Καθημερινή
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες είναι οι αργίες και τα τριήμερα του έτους
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων
Τι ισχύει για τις τράπεζες
Ο Κρητικός λατόμος που προσπάθησε να ξεφύγει από τη Χούντα
Τι αναφέρει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας
40+ νέα πρόσωπα που ξεχωρίσαμε το 2024 και πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν το νέο έτος
Δείτε αναλυτικά τις αργίες του νέου έτους
Πόσο θα διατηρηθεί η καλοκαιρία
Πυροτεχνήματα πάνω από τον Πύργο του Πειραιά
Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να υποδεχθούν το νέο έτος
Πυροτεχνήματα, μουσική και χαμόγελα
Τα τελευταία δρομολόγια για Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία, Τρόλεϊ
Το ελληνικό κράτος και τα δημόσια πανεπιστήμια, ανοικτά πλέον στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.