Ολυμπία Οδός
Ελλαδα

Η Ολυμπία Οδός στο δρόμο προς το μηδενισμό του ενεργειακού της αποτυπώματος

Δεν επαναπαύεται στις θετικές επιδόσεις και συνεχίζει την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού με συνέπεια και υπευθυνότητα
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολυμπία Oδός: Aπό την αρχή της λειτουργίας της έχει θέσει την αειφορία στο επίκεντρο του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Η δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φιλοσοφία της Ολυμπίας Οδού, η οποία, από την αρχή της λειτουργίας της, έχει θέσει την αειφορία στο επίκεντρο του επιχειρηματικού της μοντέλου. Οι καινοτομίες στην κατασκευή και λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου και η χρήση εξειδικευμένων υλικών συνδυάζονται με επιτυχία στη στρατηγική βιωσιμότητας της εταιρείας με βασικό στόχο την ενεργειακή ουδετερότητα έως το 2025.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ολυμπία Οδός προχώρησε στη μέτρηση του ανθρακικού της αποτυπώματος για το 2021, θέτοντας τις βάσεις για τη διαρκή του μείωση. Με σταθμό εκκίνησης το 2018, όταν υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της αντικατάστασης των συμβατικών φωτιστικών με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED, σε 17 σήραγγες του αυτοκινητόδρομου, η στρατηγική της εταιρίας για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα έχει φέρει μέχρι στιγμής εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τούνελ Κακιάς Σκάλας

Συγκεκριμένα, η Ολυμπία Οδός έχει πετύχει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 60% στην Κακιά Σκάλα και 80% στην Περιμετρική Πατρών, ενώ το ανθρακικό της αποτύπωμα έχει μειωθεί κατά 60% με περίπου 4.000 λιγότερους τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος. Επίσης, η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας αντιστοιχεί σε περίπου 10GWh, 6GWh στην Περιμετρική Πατρών και 4GWh στην Κακιά Σκάλα. Είναι σημαντικό ότι η εταιρεία προμηθεύεται πιστοποιημένη ηλεκτρική «πράσινη» ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του αυτοκινητόδρομου.

Η Ολυμπία Οδός όμως δεν επαναπαύεται στις πολύ θετικές αυτές επιδόσεις και συνεχίζει την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού με συνέπεια και υπευθυνότητα. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η επόμενη φάση της αντικατάστασης των συμβατικών φωτιστικών με LED στα ανοιχτά τμήματα του αυτοκινητόδρομου, ενώ τώρα ξεκινά το επόμενο βήμα, που είναι η  εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων κατά μήκος της οδού, τα οποία αναμένεται θα ολοκληρώσουν το στόχο της ενεργειακής αυτονομίας και του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2025. 

smart-tunnel-system-overview

Ως συνώνυμο της καινοτομίας, η Ολυμπία Οδός έχει επίσης αναπτύξει και υλοποιεί πιλοτικά από το 2019 το πρόγραμμα SMART TUNNEL, με το οποίο βάζει το Internet of Things στην υπηρεσία της διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου. Αναλυτικά, το πρόγραμμα παρέχει μόνιμη παρακολούθηση του εξοπλισμού των σηράγγων μέσω αισθητήρων, διαβίβαση όλων των δεδομένων ασύρματα στο cloud μέσω «έξυπνων» κόμβων συλλογής δεδομένων και εισαγωγή στο σύστημα αναλυτικών στοιχείων συντήρησης. Ταυτόχρονα, αισθητήρες περιβάλλοντος μετρούν ανά πάσα στιγμή στοιχεία της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό της σήραγγας, όπως την ποιότητα του αέρα, την θερμοκρασία και την υγρασία.

smart-tunnel-system-overview

Olympia pass

Από το πρόγραμμα εξάγονται χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του εξοπλισμού και εντοπίζονται τυχόν προβλήματα πριν γίνουν πραγματικά εμφανή, επιτρέποντας τη στοχευμένη συντήρησή τους. Έτσι βελτιώνεται η ασφάλεια των χρηστών  του αυτοκινητοδρόμου αλλά και των εργαζομένων, ενώ αναβαθμίζεται το επίπεδο εξυπηρέτησης, εξοικονομώντας πόρους και εξασφαλίζοντας ότι ο εξοπλισμός των σηράγγων συντηρείται σωστότερα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κύκλος ζωής του εξοπλισμού αυξάνεται σημαντικά. Σήμερα, το SMART TUNNEL περνά πλέον στην επόμενη φάση του και επεκτείνεται σε τέσσερις ακόμα σήραγγες.

Ακόμα μία καινοτομία της Ολυμπίας Οδού είναι και η πρωτοβουλία «Νερό από τον αέρα», (δείτε βίντεο εδώ) μέσω της οποίας προσφέρει δωρεάν φρέσκο, πόσιμο νερό στους χρήστες του αυτοκινητόδρομου που παράγεται από την υγρασία του αέρα με τη βοήθεια του ήλιου. Το σύστημα είναι πλήρως αυτόνομο, λειτουργώντας αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Έχοντας μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το σύστημα καταφέρνει να δημιουργήσει 12-13 λίτρα νερό καθημερινά ενώ, ετησίως, μειώνει κατά 11.000 τα πλαστικά μπουκάλια νερού που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ολυμπία Οδός - Έργο «Νερό από αέρα»

Σταθερά σημαντικό κομμάτι του πολυεπίπεδου πλάνου βιώσιμης κινητικότητας που υλοποιεί η Ολυμπία Οδός είναι και το Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης HYBRID (βίντεο εδώ). Η υιοθέτηση του HYBRID, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, βελτιώνει την οδηγική εμπειρία, συμβάλλοντας σημαντικά και στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.

Επιδιώκοντας επομένως ένα μέλλον συνυφασμένο με τεχνολογικές καινοτομίες, αειφόρες πρακτικές στο χώρο των μεταφορών, και με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, η Ολυμπία Οδός δεν σταματά να πρωτοπορεί. Αναβαθμίζει διαρκώς τις υποδομές και τις υπηρεσίες της και αναλαμβάνει δράση προκειμένου να μειώσει τον αντίκτυπο της στο περιβάλλον και να βελτιώσει συνολικά την ποιότητα ζωής των τοπικών περιοχών μέσα στις οποίες δραστηριοποιείται.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα