Ελλαδα

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη με email - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι γράφει το μήνυμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα απάτη από επιτήδειους - Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. - Πώς δρουν οι δράστες

Την προσοχή των πολιτών εφιστά το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πλέον, οι δράστες στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γεωργίου Κώτσηρα, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκη, του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου, Στυλιανού Παπαθεοδώρου και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol, Jérôme Bonet.

Παράλληλα, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν τα λογότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας Κύπρου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και δικαστικών Αρχών και Αρχών επιβολής του Νόμου.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, το εν λόγω κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Επιπροσθέτως, η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία, ώστε να αποφύγουν να προσβληθούν οι συσκευές τους από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα - μηνύματα.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/ Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Η απατηλή επιστολή καθώς και το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου