Ελλαδα

Παράνομα «αστυνομικά τμήματα» σε 30 χώρες διατηρεί η Κίνα - Παράρτημα και στην Αθήνα

Ο χάρτης από την οργάνωση Safeguard Defenders

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παράνομα «αστυνομικά τμήματα» σε 30 χώρες διατηρεί η Κίνα - Παράρτημα και στην Αθήνα
Ο χάρτης της ΜΚΟ Safeguard Defenders

Κίνα: Καταγγελίες για παράνομα αστυνομικά τμήμα στο εξωτερικό - Ένα από αυτά και στην Αθήνα

Καταγγελίες εις βάρος της Κίνας έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, καθώς το κινεζικό καθεστώς κατηγορείται ότι έχει ανοίξει στυνομικά τμήματα σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως για να παρακολουθεί τους πολίτες της που ζουν εκεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, υπάρχουν 54 τέτοιοι σταθμοί σε 30 διαφορετικές χώρες, και στην Ευρώπη σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, η Πράγα, η Βουδαπέστη, το Παρίσι, η Μαδρίτη αλλά και η Αθήνα.

Η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί σταθμοί παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες στους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό, αν και όλοι αυτοί που αντιτίθενται με αυτό, τονίζουν πως πολλές από τις υπηρεσίες είναι αυτές που παραδοσιακά πραγματοποιούνται από τις πρεσβείες στο εξωτερικό, οπότε στόχος είναι «η ενίσχυση της επιβολής του νόμου της Κίνας κατά ενδεχόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Οι «αντιφρονούντες» παράλληλα κάνουν λόγο για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τα αστυνομικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μεθόδων παρενόχλησης και εκφοβισμού, όπως η απειλή των μελών της οικογένειας των πολιτών που έχουν φύγει από την Κίνα.

Παράλληλα, τονίζουν πως οι σταθμοί αυτοί χρησιμεύουν ως κέντρα για τη διάδοση της κινεζικής κυβερνητικής προπαγάνδας και την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και των απόψεων των Κινέζων υπηκόων που ζουν στο εξωτερικό.

Η έρευνα για τα αστυνομικό τμήματα της Κίνας σε χώρες του εξωτερικού πυροδοτήθηκε από μια έκθεση με τίτλο Chinese Transnational Policing Gone Wild, από τη ΜΚΟ Safeguard Defenders με έδρα την Ισπανία.

Το RTL News και η ερευνητική δημοσιογραφική πλατφόρμα Follow the Money μοιράστηκαν την ιστορία του Γουάνγκ Ζινγκίου , ενός Κινέζου αντιφρονούντα που είπε ότι καταδιώκεται από την κινεζική αστυνομία στην Ολλανδία.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Γουάνγκ είπε στους Ολλανδούς δημοσιογράφους ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα νωρίτερα φέτος από κάποιον που ισχυριζόταν ότι ήταν από έναν τέτοιο σταθμό.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, είπε ότι τον παρότρυναν να επιστρέψει στην Κίνα για να «λύσω τα προβλήματά μου. Και να σκεφτώ τους γονείς μου».

Έκτοτε, περιέγραψε μια συστηματική εκστρατεία παρενόχλησης και εκφοβισμού, την οποία πιστεύει ότι ενορχηστρώνεται από πράκτορες της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο χάρτης της Safeguard Defenders
Ο χάρτης της Safeguard Defenders

Κίνα - Αστυνομικά τμήματα στο εξωτερικό: Διαψεύδει το Πεκίνο

Η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι οι αναφορές ήταν «εντελώς ψευδείς».

«Οι Ολλανδοί υπουργοί Δικαιοσύνης και Εξωτερικών έλαβαν γνώση των αναφορών και αντιμετωπίζουν το θέμα πολύ σοβαρά», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Maxime Hovenkamp.

«Το υπουργείο Εξωτερικών ερευνά επί του παρόντος τις δραστηριότητες των λεγόμενων αστυνομικών τμημάτων. Όταν έχουμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με αυτό, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», τόνισε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.