Ελλαδα

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης γονάτισε στον τάφο του «ιερόσυλου» Νίκου Καζαντζάκη

Κίνηση υψηλού συμβολισμού, 65 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος γονάτισε στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, αποτίνοντας τιμή στον Κρητικό λογοτέχνη, στην επέτειο 65 χρόνων από τον θάνατό του.
Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος γονάτισε μπροστά στο μνημείο του Νίκου Καζαντζάκη © screen shot

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος γονάτισε στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, αποτίνοντας τιμή στον Κρητικό λογοτέχνη, στην επέτειο 65 χρόνων από τον θάνατό του.

Μια μοναδική στιγμή βίωσαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Μαρτινέγκο κατά τη διάρκεια του τρισάγιου στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, με την αφορμή της συμπλήρωσης 65 χρόνων από τον θάνατό του.

Το τρισάγιο τελέστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, ο οποίος αποτίνοντας τιμές στον κορυφαίο Κρητικό λογοτέχνη γονάτισε μπροστά στο λιτό μνημείο του, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους παρισταμένους.

Σύμφωνα με το cretalive, η σκηνή που προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα ιστορική, έχει έντονο συμβολισμό, καθώς η Εκκλησία της Κρήτης διά του προκαθημένου της, 65 χρόνια μετά αναγνωρίζει το μεγαλείο του Νίκου Καζαντζάκη και αποδίδει τη δέουσα τιμή στον άνθρωπο και τον στοχαστή.

Η εκδήλωση μνήμης διοργανώθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης γονατίζει στον τάφο του Καζαντζάκη | Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων | OPEN TV

Τη σημασία της χειρονομίας του αρχιεπισκόπου Κρήτης υπογραμμίζει το γεγονός ότι, στη διάρκεια της ζωής του, ο Νίκος Καζαντζάκης πολεμήθηκε σκληρά από την εκκλησία, η οποία έφτασε στο σημείο να ζητήσει ακόμα και τον αφορισμό του.

Τα έργα του «ο Τελευταίος Πειρασμός», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και «Καπετάν Μιχάλης», έγιναν αφορμή ώστε η ιερά σύνοδος με έγγραφό της, να ζητήσει από την κυβέρνηση την απαγόρευσή τους.

Ο Καζαντζάκης κατηγορήθηκε ως ιερόσυλος και τα έργα του θεωρήθηκαν προσβολή για τα χρηστά ήθη.

Πολλά θρησκευτικά σωματεία υποστήριζαν ότι ο Καζαντζάκης με τα έργα του «θέλει να κάμη τους αναγνώστας του να ζουν ζωή πολύ κατωτέραν και από αυτήν των ζώων.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, με επιστολή απάντησε δημόσια στις απειλές της εκκλησίας ότι θα τον αφορίσει: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ‘στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ».

Σημειώνεται ότι το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη επανεκδίδεται, καθώς οι εκδόσεις Διόπτρα εξασφάλισαν τα δικαιώματα έκδοσης του συνόλου του έργου του μεγάλου συγγραφέα από τη Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχο και διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

Πέρα από την επανέκδοση του συνόλου των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά, τον «Ανήφορο».

Το χειρόγραφο του Καζαντζάκη φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα, τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά), με αριθμό καταγραφής ΑΥΤ.086. Το μυθιστόρημα συμπίπτει με την αναχώρησή του από την ιδιαίτερη πατρίδα του για την Αγγλία. 

«Ο Ανήφορος» κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου 2022, στην επέτειο του θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη και 76 χρόνια μετά τη συγγραφή του. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.