Ελλαδα

Πότε θα καταργηθεί η αλλαγή ώρας - Τι θα γίνει τον Οκτώβριο με τη χειμερινή ώρα (βίντεο)

Η πρακτική να γυρίζουμε τα ρολόγια πίσω και οι επιπτώσεις στο βιολογικό ρολόι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αλλαγή ώρας 2022 - Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή - Ποια Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε πίσω τα ρολόγια - Γιατί δεν καταργείται

Αλλαγή ώρας για μία ακόμη φορά τον Οκτώβριο. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη χειμερινή ώρα, με τους πολίτες να καλούνται να γυρίσουν μία ώρα πίσω τα ρολόγια τους.

Μπορεί το ντιμπέιτ στο ερώτημα «γιατί δεν καταργείται η αλλαγή ώρας» να συνεχίζεται, ωστόσο όλα δείχνουν ότι και φέτος η ώρα αλλάζει για δεύτερη φορά.

Το προανήγγειλε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε ερώτηση για το τι θα ισχύσει φέτος με την αλλαγή ώρας.

«Προσπαθήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης να εκπονήσουμε μελέτες που να αποδεικνύουν ή να διαπιστώνουν αν τελικά η διατήρηση της θερινής ώρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση κατανάλωσης» τόνισε.

Και πρόσθεσε για την αλλαγή ώρας σε χειμερινή: «Αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται. Άρα συνεχίζουμε να αλλάζουμε ώρα».

Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή - Ποια Κυριακή του Οκτωβρίου

Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την αλλαγή ώρας 2022, η ώρα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- αλλάζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, στις 30 Οκτωβρίου γυρίζουμε προς τα πίσω τα ρολόγια μας προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα.

Αυτό θα συμβεί στις 04:00 τα ξημερώματα, με τα ρολόγια -μετά την αλλαγή- να δείχνουν 03:00.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η δεύτερη αλλαγή ώρας του έτους πέφτει μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, είναι μια ιδανική ευκαίρια για περισσότερο ύπνο και ξεκούραση.

Υπάρχουν ειδικοί, πάντως, που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στο βιολογικό ρολόι από την αλλαγή ώρας.

Αλλαγή ώρας και βιολογικό ρολόι - Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

Το αν θα πρέπει να κρατήσουμε τη χειμερινή ώρα ή τη θερινή συνδέεται και με μελέτες για το πώς η αλλαγή ώρας επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου έχει προβλέψει «τεράστια προβλήματα από μια παντοτινή θερινή ώρα, περισσότεροι διαβητικοί, καταθλιπτικοί, προβλήματα ύπνου και μάθησης, προσθήκη βάρους».

Σε έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK-Gesundheit το 2019, το 29% των ερωτηθέντων παραπονέθηκε για μια σειρά από παθήσεις τη χειμερινή ώρα, όπως διαταραχή ύπνου, προβλήματα αρτηριακής πίεσης και κόπωση διάρκειας πολλών εβδομάδων. Κυρίως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε βάρδιες, νιώθουν στο πετσί τους την αλλαγή ώρας.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει από το 2019 την κατάργηση στην αλλαγή ώρας © Unsplash

Επίσης, χρονοβιολόγοι, που ερευνούν τον βιορυθμό του ανθρώπινου οργανισμού, επικροτούν την οριστική παραμονή στη χειμερινή ώρα και επισημαίνουν ότι η καλοκαιρινή είναι τεχνητή ώρα που «αφαιρεί φως το πρωί, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή επίδοση και επιβαρύνει το σώμα το βράδυ με μιαν επιπλέον ώρα φωτός, όταν είναι ώρα για ύπνο».

Για την αλλαγή ώρας και τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία είχε μιλήσει πρόσφατα και ο Θάνος Ασκητής:

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει να καταργηθεί η αλλαγή ώρας στην Ευρώπη. Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού (σε πρώτο επίπεδο) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (σε δεύτερο) έβαλαν στον... πάγο την απόφαση που προέβλεπε ότι τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν (το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021) αν θα κρατήσουν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.