Ελλαδα

Φονική κακοκαιρία στην Κρήτη: Ποιοι είναι οι δύο παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή

Οι εκτιμήσεις του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λάσπη και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα από την κακοκαιρία στην Κρήτη
Καταστροφές από τη φονική κακοκαιρία στην Κρήτη © ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSΙ

Κακοκαιρία στην Κρήτη - Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Τα αίτια της φυσικής καταστροφής, οι πρώτες εκτιμήσεις και τα «σενάρια κινδύνου»

Στη φονική κακοκαιρία στην Κρήτη και τις καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι σε περιοχές του νησιού, όπως η Αγία Πελαγία και η Σητεία, δύο ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στις εικόνες που βλέπουμε σήμερα. 

«Είναι δύο οι παράγοντες που συντείνουν σε μια φυσική καταστροφή, η σφοδρότητα, η δριμύτητα του φαινομένου και δεύτερον η τρωτότητα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, πόσο ευάλωτο το έχουμε κάνει εμείς πλέον στα φυσικά φαινόμενα. Εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα όπου ενεργούν μαζί οι δύο παράγοντες», είπε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, σε σχέση με τον δεύτερο παράγοντα, την τρωτότητα του περιβάλλοντος, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις πληροφορίες για ρέματα που μπαζώθηκαν και πώς αυτό οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή. «Τα ρέματα είναι οι φυσικές κοίτες των χειμάρρων, των ποταμών και τις λέμε φυσικές γιατί τις έχει φτιάξει η φύση και το έχει κάνει για κάποιο λόγο. Γιατί εκεί πηγαίνει η βαρύτητα, εκεί κατευθύνεται το νερό. Εάν εμείς το παραβιάσουμε αυτό, η φυσική ροή των υδάτων πάλι εκεί θα πάει. Αλλά τώρα έχει γίνει δρόμος λόγω του μπαζώματος και ο δρόμος έχει καταστήματα, σπίτια και αυτός ο νέος χείμαρρος- δρόμος πλέον, θα πνίξει την περιοχή. Τα έχουμε ξαναδεί στην Κόρινθο πριν 2 χρόνια, στη Μάνδρα, σε πολλές περιπτώσεις. Χτίσαμε άναρχα» υπογράμμισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Αγία Πελαγία - Κακοκαιρία στην Κρήτη: «Τη σφοδρότητα την καθορίζει η φύση», λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι σε ό,τι αφορά τον παράγοντα της σφοδρότητας, αυτή δεν την καθορίζει ο άνθρωπος, αλλά η φύση και «γνωρίζουμε ότι η φύση παράγει τέτοια σφοδρότητα κάθε τόσο. Εμείς παρ’ ότι το γνωρίζουμε και δεν θέλει πολύ μεγάλη φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι σε μια τόσο απότομη γεωμορφολογία όπως στη συγκεκριμένη περιοχή της Αγίας Πελαγίας που πνίγηκε, όταν θα έχουμε έντονη βροχόπτωση θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, πάμε και χτίζουμε εντελώς ανορθόδοξα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η επανάληψη της σφοδρότητας των φαινομένων είναι γνωστή και ιστορικά τεκμηριωμένη. Ακόμη χαρακτήρισε ενδιαφέρον ότι ο νέος νόμος περί πολιτικής προστασίας που ψήφισε η Βουλή προβλέπει για πρώτη φορά την έννοια των «σεναρίων κινδύνου», ότι δηλαδή πρέπει στις περιοχές που υπάρχουν φυσικοί κίνδυνοι που απειλούν, όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, να εκπονηθούν σενάρια κινδύνου που θα οδηγήσουν στα σωστά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. «Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπέβαλε πριν από το καλοκαίρι στην Κομισιόν ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πρόγραμμα για την πολιτική προστασία, για το επόμενο ΕΣΠΑ ύψους 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο εγκρίθηκε και θα τρέξει στην περίοδο 2023-2027» προσέθεσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.