- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Έλα στη θέση μου «1ο Blind Guide Καλλιθέας»: Βιωματική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού
«Αν για τους βλέποντες το Λευκό Μπαστούνι είναι το σύμβολο της τυφλότητας, για τους τυφλούς είναι σύμβολο ελευθερίας, αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας»
Έλα στη θέση μου «1ο Blind Guide Καλλιθέας»: Η βιωματική δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού παρουσιάστηκε από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου
«Μέχρι τα 18 μου χρόνια δεν είχα κάτι σπουδαίο να πω για την ζωή μου. Όμως, τον Μάρτιο του2021, διαγνώστηκα με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και άρχισε ένας τρομερός αγώνας για εμένα, ο οποίος διήρκησε 1,5 χρόνο. Έκανα 19 χειρουργεία, για να σωθεί η όρασή μου, αλλά δεν τα κατάφερα. Δεν μπορούσα να ρωτάω πλέον "γιατί". Έπρεπε να ρωτάω "πως" και να μάθω να συνεχίσω έτσι τη ζωή μου» λέει ο 19χρονος Κωνσταντίνος Χατζής, άτομο με οπτική αναπηρία, στην παρουσίαση της βιωματικής δράσης Έλα στη θέση μου « 1ο Blind Guide Καλλιθέας», που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, έξω από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ στην Καλλιθέα.
Και συνεχίζει μιλώντας για τη σημασία του λευκού μπαστουνιού για τα άτομα με οπτική αναπηρία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως την πρώτη φορά που χρησιμοποίησε το μπαστούνι, ένιωσε ένα αίσθημα ελευθερίας και ελπίδας. «Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος που δεν το βιώνει, πόσο σημαντικά είναι αυτά τα εργαλεία για εμάς. Πολλές φορές, δυστυχώς η αντίληψη της τυφλότητας δημιουργείται από τον φόβο των ανθρώπων που βλέπουν και φαντάζονται την τυφλότητα σαν το τέλος της ζωής. Όμως δεν είναι έτσι. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η αντίληψη. Εμείς, μέσω αυτών των εργαλείων μπορούμε και βλέπουμε με έναν διαφορετικό τρόπο».
Από την πλευρά της η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε σχετικά με τη δράση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πως «Στις 15 Οκτωβρίου κλείνουμε τα μάτια και ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια κοινωνία ισότητας και συμπερίληψης. Αν για τους βλέποντες το Λευκό Μπαστούνι είναι το σύμβολο της τυφλότητας, για τους τυφλούς είναι σύμβολο ελευθερίας, αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας. Ταυτόχρονα είναι και σύμβολο συμπερίληψης. Ως Πολιτεία, με μικρές αλλά και μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, διασφαλίζουμε το δικαίωμα των ατόμων με οπτική αναπηρία, να ζουν ανεμπόδιστα την καθημερινότητα τους».
Άτομα χωρίς προβλήματα όρασης, θα συμμετάσχουν στη δράση και θα επιχειρήσουν να διασχίσουν μια διαδρομή με δεμένα τα μάτια τους, κρατώντας λευκό μπαστούνι και με βοήθεια συνοδού, για να βιώσουν το πως είναι μια διαδρομή για ένα άτομο με οπτική αναπηρία. Έτσι, τα βλέποντα άτομα θα μπορέσουν να αντιληφθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν οπτική αναπηρία. «Σκοπός της βιωματικής δράσης, είναι να γίνουν αντιληπτά τα προβλήματα που συναντούν οι συνάνθρωποι μας με οπτική αναπηρία στην καθημερινότητα τους και να τονίσουμε τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμης χωρίς διακρίσεις, φραγμούς και αποκλεισμούς» σημείωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η διοικήτρια και πρόεδρος του ΚΕΑΤ, Σοφία Χαμονικολάου.
Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ (Ελ. Βενιζέλου 210, Καλλιθέα), θα φτάσει μέχρι το τέρμα της οδού Σπάρτης (π. Τσαλδάρη), με επιστροφή πάλι πίσω στο ΚΕΑΤ, όπου και θα γίνει σχετική απονομή μεταλλίων συμμετοχής. Παράλληλα, θα διεξαχθούν στον αύλειο χώρο του Κέντρου, γυμναστικές επιδείξεις προσαρμοσμένες στα άτομα με οπτική αναπηρία. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και Ολυμπιονίκες. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη, τόνισε πως ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών δεν θα μπορούσε να μην είναι δίπλα σε αυτούς τους αγωνιστές, αλλά και στους αρωγούς και συμπαραστάτες τους. «Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό απέναντι στα άτομα με προβλήματα όρασης ώστε να συμβάλλουμε στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους και στην ανεμπόδιστη ενασχόλησή τους με δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός».
Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε μάλιστα και στην ειδική μελέτη που εκπονήθηκε για τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του Εκπαιδευτή Κινητικότητας και Προσανατολισμού. Τόνισε πως είναι μια αναγκαία πρωτοβουλία, μιας και στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 9 επαγγελματίες εκπαιδευτές τυφλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την ώρα που τα άτομα με οπτική αναπηρία ξεπερνούν τις 17.000. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία δεν έχουν την ευκαιρία να τύχουν εκπαίδευσης που θα στηρίξει την ανεξάρτητη διαβίωσή τους και τη συμπερίληψή τους στην κοινότητα. Από τις αρχές του 2023, ξεκινούν τα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν την ειδική πιστοποίηση για την άσκηση του επαγγέλματος από τον αρμόδιο κρατικό φορέα».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Δημήτρης Σηφάκης, ανέφερε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, που θα καλύπτει τις ανάγκες στην εκπαίδευση των ατόμων με οπτική αναπηρία, με σκοπό την ανεξαρτητοποίηση τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρνιακός και Αρναούτογλου κάνουν λόγο για πυκνές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες
Πώς θα μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων - Αυτά που πρέπει να προσέχουμε
Το χρονικό του περιστατικού
Το νέο βίντεο της happy productions
Σε ποιο προϊόν η τιμή αυξήθηκε κατά 10,1%
Την τιμητική τους έχουν και τα χιονοδρομικά κέντρα - Οι προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Γιατί επέλεξαν αυτό το επώνυμο - Η ανακοίνωση της οικογένειας
Ο ηθοποιός παρασύρθηκε με τη μηχανή του από αυτοκίνητο
Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το meteo
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Ενώ επέστρεφε από χριστουγεννιάτικο πάρτι
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.