Ελλαδα

Η Ακρόπολη γέμισε τσολιάδες: Γιορτάστηκε η επέτειος για τα 78 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας

Εικόνες από την εντυπωσιακή τελετή στον Ιερό Βράχο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη για την Απελευθέρωση της Αθήνας: Εικόνες από την τελετή στον Ιερό Βράχο - Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για την 78η επέτειο.
Τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 78ης επετείου απελευθέρωσης των Αθηνών © Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη για την Απελευθέρωση της Αθήνας: Εικόνες από την τελετή στον Ιερό Βράχο - Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για την 78η επέτειο.

12 Οκτωβρίου 1944: Ακριβώς 78 χρόνια πριν, οι καμπάνες σήμαναν στην Αθήνα αναγγέλλοντας την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων. Το προηγούμενο διάστημα είχαν απελευθερωθεί τα προάστια, ωστόσο το κέντρο της Αθήνας παρέμενε υπό γερμανική κατοχή. Τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου ξεκίνησε η αποχώρηση των Γερμανών. Αρχικά εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα οι γερμανικές φάλαγγες, μέσω της Ιεράς Οδού.

Στις 8 το πρωί η γερμανική διοίκηση της πόλης κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ στις 9:15 έγινε η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, σημαίνοντας το τέλος της γερμανικής κατοχής, που διήρκεσε 1.624 ημέρες. Αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών και τον τερματισμό του ναζιστικού ζυγού, εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας.

Έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη για την Απελευθέρωση της Αθήνας: Εικόνες από την τελετή στον Ιερό Βράχο - Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για την 78η επέτειο.
Στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι καμπάνες σήμαναν την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων © Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Οι πρώην κατακτητές είχαν συμφωνήσει να μη γίνουν δολιοφθορές σε υποδομές της πρωτεύουσας, με προϋπόθεση την ανεμπόδιστη αποχώρηση των γερμανικών μονάδων. Η δέσμευση δεν επρόκειτο να τηρηθεί. Φεύγοντας ανατίναξαν τμήμα του λιμανιού του Πειραιά, ενώ επιχείρησαν να ανατινάξουν και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κερατσίνι. Τελευταία αγριότητά τους, λίγο πριν την αποχώρησή τους από την Αθήνα, η εκτέλεση των 72 Ελλήνων πατριωτών στο Δαφνί και η εξόντωση των διερμηνέων τους. Ο απολογισμός της γερμανικής κατοχής: πάνω από 1.800 εκτελέσεις, 2.000 νεκροί από εμφύλιες συγκρούσεις, 45.000 νεκροί από πείνα.

Σήμερα η επέτειος γιορτάστηκε στην Ακρόπολη, όπως κάθε χρόνο με την έπαρση της ελληνικής σημαίας.

Έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη για την Απελευθέρωση της Αθήνας: Εικόνες από την τελετή στον Ιερό Βράχο - Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για την 78η επέτειο.
Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης γιορτάστηκε η επέτειος της Απελευθέρωσης © Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

78 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας: Πώς γιορτάστηκε η επέτειος  - Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη

«Ακόμη και σήμερα η Απελευθέρωση του 1944 μας διδάσκει πολλά. Μάς διδάσκει να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθινό. Μάς διδάσκει ότι ο νέος πατριωτισμός είναι και ο νέος ανθρωπισμός. Μάς διδάσκει πως οφείλουμε όλοι μαζί να χαράσσουμε τον δρόμο για την καθημερινή, για την αδιάκοπη προάσπιση της Δημοκρατίας μας, όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Με το παράδειγμά μας. Διότι το ήθος της πολιτικής, γίνεται και ήθος της κοινωνίας. Και, βεβαίως, οφείλουμε όλοι πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις και ιδεολογίες να αντιστεκόμαστε σε εκείνους, οι οποίοι αφήνονται σε μια φθηνή εργαλειοποίηση των ιστορικών γεγονότων, σε εκείνους που αρέσκονται στον ψηφοθηρικό τυχοδιωκτισμό, σ' εκείνους που ρίχνουν πυροτεχνήματα λαϊκισμού και διχαστικού λόγου», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στην ομιλία του κατά την επετειακή έπαρση της ελληνικής σημαίας για τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Αθηνών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στον εμβληματικό χώρο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη για την Απελευθέρωση της Αθήνας: Εικόνες από την τελετή στον Ιερό Βράχο - Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για την 78η επέτειο.
«Ακόμη και σήμερα η Απελευθέρωση του 1944 μάς διδάσκει πολλά», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων © Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Στην τελετή την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης, ότι «η 12η Οκτωβρίου του '44 είναι όντως μία ημερομηνία σταθμός και όσα προηγήθηκαν, αλλά και όσα ακολούθησαν είναι ο χάρτης, ο οδικός χάρτης που έχουμε σήμερα στην διάθεσή μας. Ασφαλώς και αυτή τη μέρα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και κάθε μέρα, θυμόμαστε με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη τον Μανώλη τον Γλέζο, τον Λάκη τον Σάντα. Νέα παιδιά, αμούστακα, γλίστρησαν σαν σκιές μέχρι εδώ πάνω για να ξαναφέρουν την γαλανόλευκη στη θέση τους. Είναι ο Οδυσσέας Ελύτης πάντοτε επίκαιρος όχι μόνο κάθε 12η Οκτωβρίου. "Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο. Ελευθερία"», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Μπακογιάννης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.