Ελλαδα

Πώς οι άνθρωποι της AstraZeneca έκαναν τη «δύναμη του μΑΖί» πράξη

Έμπρακτη υιοθέτηση πολιτικών συμπερίληψης και διαφορετικότητας

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 844
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η AstraZeneca έχει θεσπίσει εσωτερικά το Συμβούλιο Ένταξης και Διαφορετικότητας (I&D)

Συχνά τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που προβάλλουν την πολιτική τους σε θέματα «συμπερίληψης» και «διαφορετικότητας». Και εύλογα θα έλεγε κανείς. Αν δούμε προσεκτικότερα ωστόσο τα στατιστικά στοιχεία της εφαρμογής των πολιτικών αυτών, αντιλαμβανόμαστε ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα μακρύς. Και το «πρέπει» δεν έχει να κάνει με το αυτονόητο του πράγματος, δηλαδή τη δίκαιη εκπροσώπηση της κοινωνίας στην εργασία. Η έμπρακτη υιοθέτηση πολιτικών «συμπερίληψης» και «διαφορετικότητας» συνδέεται ταυτόχρονα και με τη βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.

Στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, το παράδειγμα της AstraZeneca είναι χαρακτηριστικό. Και σε παγκόσμιο και σε εγχώριο επίπεδο. Η εταιρεία έχει θεσπίσει εσωτερικά το Συμβούλιο Ένταξης και Διαφορετικότητας (I&D). Αφορά στο σύνολο των χωρών που δραστηριοποιείται και αποτελείται από ανώτερα στελέχη της εταιρείας μας που αντιπροσωπεύουν κάθε κριτήριο που σχετίζεται με τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα. Ακριβώς όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την κοινωνία. Πρόεδρος μάλιστα του συμβουλίου αυτού είναι ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑstraZeneca, Pascal Soriot. Στόχος του είναι να διαμορφώνει αντίστοιχα τη στρατηγική και το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας στο σύνολο των εργαζομένων και για κάθε τομέα της δραστηριότητάς της.

Οι αριθμοί αλλά και το σύγχρονο προφίλ καινοτομίας της AstraZeneca τα τελευταία χρόνια φαίνεται να δικαιώνουν την προσπάθεια αυτή. Σήμερα, η AstraZeneca έχει παγκοσμίως 43.000 εργαζόμενες. Οι γυναίκες αντιστοιχούν στο 51,8% του προσωπικού της εταιρείας. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενες στην εταιρεία αποτελούν το 48,4% του δυναμικού της.

Η στρατηγική αυτή αναδεικνύεται και μέσα από την αντίστοιχη λίστα του Forbes, η οποία έχει καθιερώσει την καταγραφή των 50 κορυφαίων εταιρειών με κριτήριο τις συνθήκες εργασίας για τις γυναίκες αλλά και την παρουσία τους σε θέσεις εργασίας συμπεριλαμβανομένων και των διευθυντικών. Η έρευνα γίνεται μεταξύ 85.000 γυναικών σε επιχειρήσεις από 40 χώρες. Η AstraZeneca –και η Alexion, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από την AstraZeneca– βρίσκονται και οι δύο στη λίστα αυτή.

Το αποτύπωμα αυτής της πολιτικής καταγράφεται με εμφατικό τρόπο και στην αξιολόγηση της εταιρείας από εξωτερικούς αξιολογητές. Η AstraZeneca αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα εξαιρετικά περιβάλλοντα για εργασία «great place to work» παγκοσμίως με το ποσοστό ικανοποίησης των εργαζομένων να φτάνει το 85%. Στην Ελλάδα μάλιστα το 74% των ανθρώπων της AstraZeneca υποστηρίζει ότι μέσα στο τελευταίο έτος είχε ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη και περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.

«Στην AstraZeneca πιστεύουμε ότι η συμπερίληψη της διαφορετικότητας προάγει την καινοτομία και τη διαρκή μάθηση, καθώς και την ανάπτυξή μας τόσο ατομικά όσο και ως οργανισμό. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι άνθρωποί μας μπορούν να εργάζονται καλύτερα εκεί όπου αισθάνονται ασφαλείς και νιώθουν σεβασμό στην προσωπικότητά τους. Συνεπώς, δημιουργούμε έναν χώρο εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, όπου το ανθρώπινο δυναμικό μας αντικατοπτρίζει τις κοινότητες και τους ασθενείς που στηρίζουμε, παρέχοντας ποικιλομορφία σκέψης και δημιουργώντας εν τέλει το αίσθημα του ανήκειν», δήλωσε πρόσφατα η HR Director της AstraZeneca Ελλάδας, Χριστίνα Κεφαλά.

Οι ίδιοι οι άνθρωποι της AstraZeneca έχουν από καιρό υιοθετήσει τις αρχές της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας όχι μόνο στις αξίες τους αλλά και στη στρατηγική λειτουργίας της ίδιας της εταιρείας. Η «δύναμη του μαζί», όπως την αποκαλούν, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του ίδιου του οργανισμού. Και αυτή η «δύναμη» μόνο θετικά μπορεί να συνεισφέρει τόσο για τους ασθενείς όσο και ευρύτερα για την κοινωνία και το περιβάλλον.