Ελλαδα

Ανακύκλωση συσκευών Α.Ε.: «Στόχος μας είναι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές να ανακυκλώνονται»

Για ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 844
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. φροντίζει για τη συλλογή, τη μεταφορά, τον διαχωρισμό, την επεξεργασία των Α.Η.Η.Ε. και των κατασκευαστικών τους στοιχείων, με στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών.

Θα έχετε δει την εικόνα: Δίπλα στον κάδο σκουπιδιών, στο πεζοδρόμιο, μια αφημένη παλιά τηλεόραση ή ένα ψυγείο που δεν δουλεύει. Πού θα καταλήξουν; Μάλλον θα περάσει κάποιος να τα πάρει και το μέλλον τους θα είναι αβέβαιο. Όπως και το δικό μας, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Το γεγονός ότι η ανακύκλωση των ηλεκτρικών αποβλήτων είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους έρχεται να μας υπενθυμίσει η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.. Πρόκειται για Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.), λαμπτήρων, δοχείων τόνερ και μελανιών, εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. φροντίζει για τη συλλογή, τη μεταφορά, τον διαχωρισμό και την επεξεργασία των Α.Η.Η.Ε. και των κατασκευαστικών τους στοιχείων, με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών για το περιβάλλον και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές προς ανακύκλωση
Τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε; Ό,τι μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρίες. Μεγάλες οικιακές συσκευές (π.χ. πλυντήρια, κουζίνες κ.ά.), μικρές οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές σκούπες, φρυγανιέρες κ.λπ.), εξοπλισμό πληροφορικής (μεγάλους ή μικρούς υπολογιστές, εκτυπωτές κ.λπ.), διάφορα καταναλωτικά προϊόντα όπως ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, φωτιστικά είδη (λαμπτήρες κ.ά.), ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά εργαλεία, παιχνίδια, ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Πώς γίνεται η ανακύκλωση;
► Εάν πρόκειται για μικρές συσκευές, μπορείτε να τις παραδώσετε στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε αλυσίδες super market, αλλά και σε δημοτικά σημεία, όπως δημαρχεία, ΚΕΠ και ΚΑΠΗ.
► Εάν πρόκειται για μεγάλες συσκευές (ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις) στα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με ή χωρίς νέα αγορά ή κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο σας. 15.500 σημεία διαλογής σε όλη τη χώρα. Κρατήστε ένα νούμερο: 59.599 τόνοι συσκευών ανακυκλώθηκαν το 2021, αλλά μπορούμε και καλύτερα. Τα σημεία συλλογής της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. αριθμούν πάνω από 15.500 σε όλη τη χώρα και διαρκώς αυξάνονται με τα καταστήματα λιανικής, δήμους, οργανισμούς, επιχειρήσεις, φορείς να φιλοξενούν κάδους μικροσυσκευών, λαμπτήρων, τόνερ και μελανοδοχείων και κοντέινερ για μεγάλες συσκευές. Στο www.electrocycle.gr μπορείτε να αναζητήσετε το κοντινότερο σημείο ανακύκλωσης σε εσάς.
Η σημασία της ανακύκλωσης των συσκευών
Η ανακύκλωση αποτελεί βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων καθώς με την επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων μας ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλα, γυαλί, πλαστικό και σίδηρος τα οποία επαναχρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής. Ο σίδηρος, χαρακτηριστικά, διατίθεται στις ελληνικές χαλυβουργίες, ενώ το γυαλί και το πλαστικό προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έτσι, με την  ανακύκλωση επιτυγχάνεται μείωση της εξόρυξης των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, όπως είναι τα μεταλλεύματα και το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ταυτόχρονα, με τη μείωση των παραγωγικών διαδικασιών, εξοικονομείται ενέργεια και περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Επιδίωξη της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., εκτός από το να κάνει τη συλλογή όσο πιο εύκολη γίνεται, διευρύνοντας συνεχώς το δίκτυό της, είναι, παράλληλα, η ενημέρωση όλων μας για τα οφέλη της ανακύκλωσης και να το κινητοποιούμε ώστε οι παλαιές συσκευές. Με στόχο να μην υπάρχει καμιά συσκευή ή εξοπλισμός προς ανακύκλωση που να μην τυγχάνει ορθής διαχείρισης είτε μέσω επαναχρησιμοποίησης είτε ανακύκλωσης μέσω των κατάλληλων τεχνικών υποδομών. Και, το σημαντικότερο, ίσως να διασφαλιστεί η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.