Ελλαδα

Αρχηγός βρετανικών μυστικών υπηρεσιών: Ο ρωσικός στρατός έχει εξαντληθεί και του τελειώνουν τα πυρομαχικά

Τι αναφέρει για τα πυρηνικά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες επαγρυπνούν για τη χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία

Η Βρετανία θα περίμενε να δει κάποια σημάδια ότι η Ρωσία αρχίζει να σκέπτεται την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της στον πόλεμό της με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπίας GCHQ, ο οποίος επανέλαβε πως οποιαδήποτε συζήτηση για τη χρήση τέτοιων όπλων είναι πολύ επικίνδυνη.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες είναι εξαντλημένοι και ο στρατός ξεμένει από πυρομαχικά», ανέφερε ο Τζέρεμι Φλέμινγκ.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας πληροφοριών, κυβερνοχώρου και ασφάλειας εκτιμά ότι το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία για τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, είναι εκπληκτικά υψηλό, καθώς τα αρχικά κέρδη έχουν πλέον αντιστραφεί παρά τη χθεσινή μαζική εκτόξευση πυραύλων.

«Γνωρίζουμε, και οι Ρώσοι διοικητές στο έδαφος το γνωρίζουν, ότι τα αποθέματα πυρομαχικών τους εξαντλούνται», είπε ο Φλέμινγκ στην ετήσια διάλεξη του Βασιλικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Πιστεύει ότι η ρωσική επιστράτευση άπειρων ανθρώπων μιλά για την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ρωσικός στρατός, ενώ για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι κάνει λάθη στη λήψη αποφάσεων, γιατί εκτιμά λανθασμένα την κατάσταση.

«Διαφεύγουν τη στρατολόγηση, συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να ταξιδεύουν. Ξέρουν πως η πρόσβασή τους σε σύγχρονες τεχνολογίες και εξωτερικές επιδράσεις θα περιοριστεί δραστικά. Και αισθάνονται το εύρος του τρομακτικού ανθρώπινου κόστους του πολέμου της επιλογής του».

Οσον αφορά τις ουκρανικές επιτυχίες στον πόλεμο, είπε ότι είναι εμφανές ότι οι Ουκρανοί, επιδεικνύοντας πολύ θάρρος, έχουν αρχίσει και «γυρίζουν» την κατάσταση υπέρ τους, τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και στον κυβερνοχώρο.