Ελλαδα

Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Αισθητός σε Αττική, Αχαΐα και Κορινθία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στον Κορινθιακό
Η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στον Κορινθιακό

Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό - Η λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και η εκτίμηση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα

Η ισχυρή σεισμική δόνηση στον Κορινθιακό έγινε αισθητή περίπου στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας και της Κορινθίας.

Σύμφωνα με αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε περίπου 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε περί τα 13 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιτέας.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι «πρόκειται για έναν επιφανειακό σεισμό». Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό: Οι εκτιμήσεις Τσελέντη και Παπαδόπουλου για την ισχυρή δόνηση

Οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά τη σεισμική δόνηση στον Κορινθιακό προχώρησαν σε αναρτήσεις στο Facebook σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, δίνοντας τη δική τους εκτίμηση για τα 5 Ρίχτερ. 

Ο Άκης Τσελέντης στην ανάρτησή του σημειώνει ότι «για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία». 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

«Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας. Το εστιακό βάθος ήταν 13Χμ.Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο.Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους. Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε.Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει.Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς.Μπορείτε να παρακολουθείτε ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ την εξέλιξη του φαινομένου στην σελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου https://www.gein.noa.gr»

Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας. Το εστιακό...

Posted by Akis Tselentis on Saturday, October 8, 2022

Στη δική του ανάρτηση, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην...

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Saturday, October 8, 2022

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.