Ελλαδα

Ναυάγιο στα Κύθηρα: Συνελήφθη διακινητής - Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τους επιβαίνοντες στο ναυάγιο της Λέσβου

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ναυάγιο με πρόσφυγες σε Κύθηρα και Λέσβο: Οι έρευνες για αγνοούμενους και οι καταθέσεις διασωθέντων για τους διακινητές

Μάχη με τον χρόνο και τα κύματα δίνουν οι λιμενικές αρχές, προκειμένου να εντοπίσουν αγνοούμενους μετά τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο. Στα Κύθηρα, οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να είναι ο διακινητής, ενώ σήμερα θα ανασυρθούν από τη θάλασσα τα πτώματα επτά ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του σκάφους, το οποίο μετάφερε - σύμφωνα με μαρτυρίες- 90 ανθρώπους. 

Οι πρόσφυγες που έχουν διασωθεί βρίσκονται στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου των Κυθήρων, ενώ οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν με όλα όσα έχουν διαθέσιμα να τους βοηθήσουν. Διασωθείς που μίλησε στην ΕΡΤ περιέγραψε τη στιγμή του ναυαγίου. «Ήμασταν όλοι μέσα, περίπου 97 άτομα και τελικά το πλοίο προσέκρουσε στους βράχους, δεν είχαμε ρεύμα, για αυτο και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Και ο καπετάνιος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία. Τον είδαμε. Έπεσε στη θάλασσα και δεν τον ξαναείδαμε. Ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος από τη Συρία».

Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης με γερανοφόρο όχημα, έσωσε 80 ανθρώπους μέσα σε δύο ώρες και μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ. «Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης και πρόσθεσε: «Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωπο. Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, όταν οι πρόσφυγες ναυάγησαν και ανέβηκαν στη στεριά, νόμισαν ότι είχαν φτάσει ήδη στην Ιταλία. Οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των διακινητών, αλλά και του δικτύου που επιβιβάζει πρόσφυγες σε βάρκες με προορισμό την Ιταλία. Στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ. 

Ναυάγιο με πρόσφυγες στη Λέσβο: Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων στο σκάφος

Οι έρευνες για τον εντοπισμό ναυαγών συνεχίζονται και στη Λέσβο σήμερα, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες. Διασωθέντες κατέθεσαν ότι ξεκίνησαν το ταξίδι από τα τουρκικά παράλια συνοδεία τουρκικών αλιευτικών έως τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πληροφορίες για τον αριθμό των επιβαινόντων στην πλαστική βάρκα είναι συγκεχυμένες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μέσα στη βάρκα επέβαιναν 53 άτομα, κάποιοι άλλοι 46. Υπάρχουν 18 νεκροί και άλλοι 28 που έχουν βρεθεί και είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αναστασία Σπυριδάκη, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι διακινητές είπαν στους πρόσφυγες ότι είναι η κατάλληλη περίοδος θα φύγουν για την Ελλάδα, γιατί μπορεί οι καιρικές συνθήκες να είναι άσχημες, όμως, δεν θα συναντήσουν εμπόδιο στον δρόμο τους. «Δηλαδή δεν θα βρείτε τα ελληνικά σκάφη να σας εμποδίσουν στον δρόμο σας» τους είπαν οι Τούρκοι διακινητές, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι διασωθέντες.

Μηταράκης για τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο: «Καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» 

«Παρότι η ενεργή φύλαξη των συνόρων την τελευταία τριετία έχει οδηγήσει σε μια κατακόρυφη πτώση του αριθμού των θυμάτων στο Αιγαίο, καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και εδώ υπάρχουν ευθύνες», ανέφερε από την Κύπρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης συμμετείχε με τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα μετανάστευσης και ασύλου της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, στην υπουργική Σύνοδο των Μεσογειακών κρατών πρώτης γραμμής (MED5) που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, με κύριο θέμα τη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων και αμοιβαίας στρατηγικής στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, οι αρμόδιοι υπουργοί, πλην της Ιταλίας, παραχώρησαν κοινή Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα σε Λέσβο και Κύθηρα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν οι τουρκικές Αρχές να μην εντοπίζουν ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία φορτώνονται από τουρκικά λιμάνια με 100 ή 200 άτομα και ξεκινούν με κατεύθυνση την Ιταλία.

«Η Τουρκία έχει αναλάβει τη δέσμευση από το 2016 να αποτρέπει κάθε παράνομη αναχώρηση. Μάθαμε από το τραγικό περιστατικό στη Λέσβο ότι η βάρκα των μεταναστών που συνήθως οδηγούν άνθρωποι με καμία εμπειρία στη θάλασσα, προστατευόταν ως προς το κύμα για το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, τα οποία όταν η βάρκα μπήκε καλά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα αποσύρθηκαν και άφησαν αυτή τη βάρκα εκτεθειμένη στον έντονο κυματισμό από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που υπήρχαν», σημείωσε, εκφράζοντας τη λύπη του και τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Και επεσήμανε: «Η ΕΕ πρέπει να δράσει. Να επιβάλει στην Τουρκία αυτό που έχει συμφωνήσει: την εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016. Το λιμενικό σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή καθημερινά δίνει μάχες, κάνει αγώνα στη θάλασσα για να προστατέψει ανθρώπινες ζωές και συστηματικά διασώζουμε ανθρώπους. Είναι σημαντικό να βρούμε στην Ευρώπη τους νόμιμους δρόμους ώστε αυτοί που πρέπει για ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους να έρθουν στην Ευρώπη να έρθουν παρακάμπτοντας τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Δεν γίνεται ανεκτό σε καμία περίπτωση οι λαθροδιακινητές να επιλέγουν ποιος θα έρθει και θα ζήσει στην ΕΕ», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ