Ελλαδα

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους από τα πολύνεκρα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο

Βίντεο από τις επιχειρήσεις διάσωσης

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ναυάγια με νεκρούς πρόσφυγες σε Κύθηρα και Λέσβο: Οι μαρτυρίες κατοίκου και πρόσφυγα, οι δυνατοί άνεμοι και οι έρευνες του Λιμενικού.

Συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό αγνοουμένων προσφύγων σε Κύθηρα και Λέσβο, μετά τα πολύνεκρα ναυάγια, που καταγράφηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες προκαλούν προβλήματα στις επιχειρήσεις του λιμενικού για την έρευνα και διάσωση ναυαγών, καθώς και στις δύο περιοχές οι άνεμοι φτάνουν κατά τόπους έως και τα 9 μποφόρ. 

Μαρτυρίες διασωθέντων αναφέρουν ότι στο σκάφος που ναυάγησε στα Κύθηρα επέβαιναν 95 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 15 αγνοούνται. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 5 νεκρούς πρόσφυγες. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν βρει το φως της δημοσιότητας από τις στιγμές της διάσωσης σε απόκρημνη περιοχή των Κυθήρων «κόβουν την ανάσα». 

Αντικείμενα και πτώματα στη θάλασσα στο σημείο του ναυαγίου στα Κύθηρα © ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI
Το σημείο όπου ναυάγησε το σκάφος με τους πρόσφυγες στα Κύθηρα © ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI
Στην επιφάνεια της θάλασσας αντικείμενα από το ναυάγιο με πρόσφυγες στα Κύθηρα © ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI
Τμήμα από το ναυαγισμένο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες © ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI
Τμήμα του σκάφους κοντά στα απόκρημνα βράχια των Κυθήρων © ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI

Κάτοικος των Κυθήρων που έσπευσε στη διάσωση περιγράφει τις στιγμές

Κάτοικος της περιοχής, που έσπευσε από την πρώτη στιγμή για να συνδράμει στο έργο διάσωσης των ναυαγών-προσφύγων, περιέγραψε στο OPEN όλα όσα βίωσε και τις εικόνες που αντίκρισε. «Δεν μπορώ να σας περιγράψω τις εικόνες που αντίκρισα όταν πήγα στο σημείο το ναυαγίων. Καταρχάς ήταν ο ήχος, ακατάληπτες κραυγές από 100 άτομα τα οποία ζητούσαν βοήθεια. Όταν είδα την εικόνα, τη θάλασσα να τους φτάνει μέχρι τους ώμους και να προσπαθεί να τους τραβήξει μέσα καταλαβαίνετε τι αισθάνθηκα», είπε ο κ. Κασιμάτης και πρόσθεσε: 

«Δεν ήμουν μόνο εγώ ήταν όλες οι υπηρεσίες που λειτούργησαν παραδειγματικά. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι παρόλο που προσπαθούσαμε πάρα πολύ να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να βάλουν πόδι ή το σώμα τους μέσα στη θηλιά, σχεδόν κανείς δεν το έκανε. Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν το καταλάβαιναν όσο και αν τους το δείχναμε, με αποτέλεσμα να χάσουμε δύο από αυτούς. Χάσαμε πολύ χρόνο και ζωές γιατί δεν μπορούσαμε να το επικοινωνήσουμε αυτό το πράγμα. Αν το είχαν καταλάβει θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει λίγους παραπάνω», είπε ο κάτοικος του νησιού. «Η διαδικασία διήρκησε 4 ώρες, πολλά άτομα και πολύ διαδικασία, έπιαναν το σχοινί δυο τρία άτομα και τότε τους φωνάζαμε ότι δε γίνεται, αυτό καθυστέρησε πάρα πολύ τη διαδικασία. Δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή ότι το έδαφος θα μπορούσε να υποχωρήσει καθώς τα δυο οχήματα είναι πολύ βαριά. Άκουσα κραυγές παιδιών αλλά εμείς δε βγάλαμε παιδιά», κατέληξε. 

Ναυάγιο στη Λέσβο: 28 διασωθέντες και 18 νεκροί 

Στη Λέσβο, οι δυνατοί άνεμοι αποτελούν τροχοπέδη για τις έρευνες του λιμενικού στην περιοχή του ναυαγίου με τους 18 νεκρούς πρόσφυγες. 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένα ανήλικο αγόρι έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε. 

Στην περιοχή επιχειρεί η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Κάσος», ενώ από ξηράς διεξάγουν έρευνες στελέχη του Λιμενικού και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι έρευνες είναι δύσκολες καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7 – 8 μποφόρ.

Η Ισμαχα, πρόσφυγας από τη Σομαλία, ανέφερε πως «το πιο δύσκολο είναι όταν βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να ουρλιάζει, να πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις κάτι για να τον σώσεις. Αυτό είναι το χειρότερο». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «οι σοροί ήταν σχεδόν πάνω μου και σκεφτόμουν πως εγώ θα είμαι η επόμενη».