- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Θεσσαλονίκη: Το ιστορικό πεύκο του Επταπυργίου, ηλικίας 130 χρόνων, απομακρύνεται με απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Δασαρχείου.
«Δυστυχώς πρέπει να το απομακρύνουμε, γιατί δεν αντέχει...», αποφάνθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης για το μεγάλο πεύκο που «έχει τη δική του ιστορία» στην είσοδο του Επταπυργίου.
Το δέντρο, το οποίο βρίσκεται μπροστά στο φυλάκιο και γύρω από το οποίο εκτυλίχθηκε ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, υποκύπτει στη φθορά του χρόνου, καθώς και μιας «εξαιρετικά διαταραγμένης φυσιολογίας που επηρεάζει την ευστάθειά του... καθώς δεν υπάρχει εφικτός τρόπος αντιμετώπισης της σήψης του κορμού, αλλά ούτε της προσβολής από ξυλοφάγα έντομα».
Το δέντρο στέκει στη θέση του εδώ και 130 χρόνια, ενώ κάτω από τον ίσκιο του πέρασαν χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι, άλογα, παλιά κάρα και τα πρώτα μοντέλα αυτοκινήτων της πόλης.
Τι κι αν δίπλα του κάποτε «...μεγάλωσαν και πόνεσαν και μάλωσαν» τα «φρικιά» και «τσινάρια» της Άνω Πόλης; Τι κι αν ήταν το μοναδικό δέντρο που είχαν έξω από τη φυλακή, σημάδι ζωής στη μέρα τους, ποινικοί και πολιτικοί κρατούμενοι του Γεντί Κουλέ; Τι κι αν προσπάθησαν να το σώσουν με περιποίηση και τα κλαδέματα Εφορεία Αρχαιοτήτων και Δασαρχείο Θεσσαλονίκης; Το μεγάλο πεύκο δυστυχώς πρέπει να απομακρυνθεί.
«Σήψη και ξυλοφάγα έντομα καθιστούν απρόβλεπτο το εύρος ζωής αλλά και την στατική συμπεριφορά του, ιδιαίτερα κατά την εξέλιξη ακραίων καιρικών φαινομένων», εκτιμά η τελευταία έκθεση του Δασαρχείου. Ακόμα κι αυτή η λύση της στήριξης του εναπομείναντος κορμού με μηχανικά μέσα κρίθηκε μη εφικτή λόγω της μορφής, της κλίσης του, του ύψους του αλλά και της χωροθέτησής του.
«Το γηραιό δέντρο, που μετράει όπως όλα δείχνουν αντίστροφα τις ημέρες της ζωής του, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μνημειακού συνόλου του φρουρίου και ελκυστικό στοιχείο του πολιτισμικού του τοπίου. Την διαχρονικά κυρίαρχη παρουσία του μαρτυρούν παλαιές φωτογραφίες έως και σήμερα.
Μέσα από σειρά φωτογραφιών διαπιστώνεται η σταδιακή μείωση της κόμης του, ενώ το 2012, αιφνίδια και εν νηνεμία θραύση μεγάλου κλάδου προκάλεσε βλάβες στη στέγη του φυλακίου και γενικότερη κινητοποίηση για την κατάσταση της υγείας του και την μετέπειτα ασφαλή διαβίωσή του....», αναφέρει στο ενημερωτικό της δελτίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης.
Τα τελευταία 10 χρόνια, όπως φάνηκε η Εφορεία και το Δασαρχείο έδωσαν σιωπηλά τη μάχη για την ασφαλή παράταση της παρουσίας του και να το σώσουν. Και ως όφειλαν όλα αυτά τα χρόνια οι δασικοί υπάλληλοι κατέφθαναν συχνά πυκνά για να αξιολογήσουν την υγεία και την φυσική του κατάσταση, όπως και των άλλων δέντρων που βρίσκονται κοντά στα μνημεία, αλλά τώρα λένε πως δεν απομένει λύση.
Στην πρόσφατη ευρεία διεπιστημονική σύσκεψη, κατά την οποία συνεκτιμήθηκαν όλα τα δεδομένα αποφάσισαν ότι η απομάκρυνση του του ιστορικού δέντρου είναι αναπόφευκτη.
Η πράσινη «ανάσα» της Θεσσαλονίκης που έρχεται κατευθείαν από τα τέλη του 19ου αιώνα, μπορεί να έχει μια διάδοχη κατάσταση ωστόσο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Αρχή, έχει ήδη φυτευτεί ένα νεαρό δενδρύλλιο πεύκης, ώστε «να προετοιμαστεί η διάδοχη κατάσταση, και αν μη τι άλλο, να μην αλλοιωθεί δραματικά το τοπίο του μνημείου».