- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Οι φοιτητικές εστίες λειτουργούν για το συμφέρον του λαού και του έθνους
Δίπλα στους αυριανούς μηχανικούς διάφοροι μικροκακοποιοί λυμαίνονται ένα δημόσιο εκπαιδευτικό χώρο που φτιάχτηκε για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας
Οι φοιτητικές εστίες, οι παράνομες δραστηριότητες και οι επεμβάσεις της αστυνομίας.
Δεν αμφέβαλα ποτέ ότι στην Ελλάδα όλα λειτουργούν για το συμφέρον του λαού και του έθνους. Απλά το διάβασα και σε ένα κανονισμό λειτουργίας φοιτητικής Εστίας και μάλιστα νέας και το επιβεβαίωσα. Και γι’ αυτό εξάλλου ο λαός αυτός προοδεύει και εκσυγχρονίζεται και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ευρωπαίους εταίρους του. Ή περίπου τίποτα. Γιατί αν κρίνω από την παλιά Φοιτητική Εστία του ΕΜΠ στου Ζωγράφου και το καθεστώς πραγματικής λειτουργίας της, μόνο για το συμφέρον του λαού και του εθνους δεν λειτουργούσε. Εκτός κι αν το συμφέρον του λαού συμπεριλαμβάνει και το συμφέρον των παρανόμων, ληστών, απαγωγέων, ναρκοεμπόρων κ.λπ., οπότε τα πράγματα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τα ιδεώδη της φυλής. Προφανώς για μια μερίδα των συμπατριωτών μας, συμπεριλαμβάνεται. Είναι παράνομο, άρα είναι προοδευτικό.
Εγώ δεν έζησα στο εξωτερικό ως φοιτητής αλλά φίλοι που έζησαν και μάλιστα επί μακρόν με πληροφορούν ότι η μόνη παράβαση που συνήθως επισημαινόταν αυστηρά από τον διαχειριστή εστίας στη Γερμανία αφορούσε την κατανομή των απορριμμάτων στους διαφορετικούς κλάδους ανακύκλωσης. Η φοιτητική ζωή σε Εστία ήταν και είναι η επιτομή της συλλογικής ζωής και της συνδιαχείρισης σε ένα συνήθως πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις τόσο τον εαυτό σου όσο και τους άλλους και να τους δοκιμάσεις από θέματα συμπεριφοράς, κοινής ησυχίας ή αλληλοβοήθειας μέχρι και ethnic μαγειρικής.
Ευτυχώς εδώ δεν έχουμε τέτοια ταπεινά προβλήματα να μας απασχολούν. Εδώ έχουμε συγκατοίκηση με εξωφοιτητικές ένοπλες συμμορίες που έχουν καταλάβει δωμάτια και τα χρησιμοποιούν ως καταλύματα, αποθήκες και ορμητήρια για νέες παραβατικές δραστηριότητες. Ακόμα και για οίκους ανοχής, σύμφωνα με δημόσια ομολογία υπουργού. Υπό την πλήρη ανοχή ή αδιαφορία ή φόβο των οποιονδήποτε αρχών, αλλά και των φοιτητών. Εδώ η δημόσια διαχείριση δεν παίρνει απλά μηδέν αλλά λογικά πρέπει να ψάχνει να βρει δικηγόρους. Αλλά δεν θα τους χρειαστεί. Η Ελλάδα αντέχει τα πάντα ατιμωρητί. Τα δύο τελευταία χρόνια είχαν γίνει και άλλες επεμβάσεις της αστυνομίας αλλά δεν είχαν πέσει μπαταριές και δεν ακούστηκαν. Είχε γίνει απαγωγή φοιτητή και ληστεία η οποία όμως πήρε διαστάσεις. Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι το πρόβλημα είχε λυθεί. Δεν είχες δα και την Καμόρα αντίπαλο. Αλλά, ως φαίνεται, έπρεπε να γίνει αιματηρό γεγονός για να απασχολήσει αυτή η «Δημόσια Ύβρις» και πάλι την κοινή γνώμη. Για λίγο βέβαια.
Κάπως έτσι φτάνεις σε σημείο ή να παραδεχτείς ότι είσαι αφελής που νομίζεις ότι ζεις σε χώρα της Ε.Ε. ή να αρχίζεις να θέτεις δημόσια ερωτήματα που μάλλον δεν θα απαντηθούν ποτέ… Αυτή η Εστία ήταν ξέφραγο αμπέλι; Οκ, ήταν παλιά σε ένα κακώς εγκαταλελειμμένο κτίριο του 1975 αλλά μέσα έμεναν φοιτητές και φοιτήτριες. Υπάρχει φύλακας, θυρωρός, Διοικητικό Συμβούλιο; Ανήκει σε κάποιον οργανισμό που τον εποπτεύει κάποιο υπουργείο; Μα και βέβαια το κράτος έχει φροντίσει γι’ αυτά αλλά απ’ ό,τι φαίνεται μόνο σε ό,τι αφορά την τυπική γραφειοκρατία. Οι φοιτητικές εστίες λειτουργούν υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια, έχει κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και εποπτεύεται από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας. Α, μάλιστα! Και ΔΣ υπάρχει βεβαίως, αποτελούμενο από τον πρύτανη του ΕΜΠ, καθηγητές του ιδρύματος και εκπροσώπους φοιτητών. Αλλά, ως φαίνεται, όλα αυτά δεν βοήθησαν στο να επικρατήσει το αυτονόητο. Να είναι Εστία και όχι άντρο ληστών.
Αντιθέτως, έγινε μια αστυνομική επιχείρηση μέρα μεσημέρι σε ένα χώρο με πολλούς ανυποψίαστους φοιτητές και καθηγητές όπου έπεσαν πιστολιές, τραυματίστηκε ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας, έγιναν συλλήψεις και όλα τελείωσαν μάλλον ελληνικά με την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται για βάρβαρη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα. Υποθέτω των ληστών. Στη ληστεία. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά από το αστυνομικό δελτίο. Το μόνο που δεν απασχολεί την κοινή γνώμη είναι η αιτία. Το καθεστώς που επικρατεί στους εν λόγω χώρους που πολίτες σπουδάζουν και εργάζονται. Η σκανδαλώδης ανοχή σε σκληρούς ποινικούς μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο που δίνει εικόνα πλήρους ασυδοσίας και σκόπιμης ασυλίας στο κακό και το παράνομο. Και επικρατεί διότι δεν είναι ένας απλός δημόσιος χώρος, αλλά ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο όπως φαίνεται κάθε παρανομία επιτρέπεται και προστατεύεται. Διότι είναι προοδευτική, το είπαμε.
Στον κανονισμό λειτουργίας της Εστίας διάβασα επίσης ότι η παρουσία αστυνομικών ή καταδιωκτικών αρχών στους χώρους της Εστίας, για λόγους που σχετίζονται με την πολιτική ή συνδικαλιστική δράση οικοτρόφων, δεν είναι επιτρεπτή. Πολύ σωστά. Αυτό είναι αυτονόητο για μια στοιχειωδώς δημοκρατική χώρα. Αλλά μήπως δεν είναι επιτρεπτή και η μόνιμη και διαρκής χρήση των χώρων από συμμορίες για παράνομες δραστηριότητες; Μήπως αυτό δεν είναι αντιδημοκρατική λειτουργία; Μήπως οι του κοινού ποινικού δικαίου δεν στρέφονται κατά του λαού και του Έθνους; Και αν στρέφονται, γιατί δεν προφυλάχτηκαν τα παιδιά μας από τον κίνδυνο με πρωτοβουλία των κατά νόμο υπεύθυνων; Που δεν θα λογοδοτήσουν.
Τελικά μάλλον είναι αφελείς διάφοροι σπουδαίοι άνθρωποι που έγραψαν για το νέο νόμο - πλαίσιο των ΑΕΙ, κάνοντας κριτική για το ένα ή για το άλλο, για τη διοίκηση, τον ρόλο των πρυτάνεων κ.λπ. Μάλλον φαντάζει αστεία η έντονη συζήτηση γύρω από τους ΟΠΠΙ και το τι και πώς θα φυλάνε και σε ποιους θα δίνουν αναφορά. Αλήθεια, συζητάμε για εφαρμογή Νόμου Πλαίσιο και μεταρρυθμίσεις σε μια ανώτατη εκπαίδευση που είναι κατειλημμένη από ληστές; Που πέφτουν μπαταριές την ώρα που ο άλλος δίνει εξετάσεις; Που μπαίνει το πρωτοετάκι όλο καμάρι με 19.500 μόρια για το πρώτο μάθημα στη σχολή των ονείρων του και βλέπει ανθρώπους πεσμένους μέσα στα αίματα; Και θα τους σώσουν από τους λήσταρχους - αφεντικά οι άοπλοι ΟΠΠΙ με τα γκλοπ; Πλάκα μας κάνετε;
Δίπλα στους αυριανούς μηχανικούς που θα μεγαλουργήσουν στα Πολυτεχνεία όλου του κόσμου και θα στελεχώσουν τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, την ίδια στιγμή που μετά την Microsoft και την Amazon, η Google επενδύει 2,2 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 και ανοίγει σχεδόν 20.000 νέες θέσεις εργασίας, διάφοροι μικροκακοποιοί λυμαίνονται ένα δημόσιο εκπαιδευτικό χώρο που φτιάχτηκε για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Για τα παιδιά από την επαρχία που έρχονται να σπουδάσουν στην Αθήνα και δεν έχουν να πληρώσουν το ακριβό ενοίκιο. Ληστές τους παίρνουν τα δωμάτια και τα κάνουν σπηλιές του Νταβέλη, τους απειλούν με όπλα, τους δέρνουν, τους κλέβουν και τους απαγάγουν για την πλάκα τους και η Πολιτεία κάθεται και βλέπει. Και όταν σκάει η υπόθεση βγαίνει στα κανάλια και λέει κάτι παρ’ όλες εκτός από εκείνους που καλά κάνουν και σιωπούν. Τους πιο καθ’ ύλην αρμόδιους. Και τρέχει ο Μητσοτάκης να φέρει επενδύσεις. Και τις φέρνει. Και ο Τούρκος βρυχάται. Και πού πας, ρε Καραέλληνα;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το Χ «λέει» και αυτό το τελευταίο αντίο σε έναν εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Το χρονικό της υπόθεσης
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.