- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το δράμα της Πολυτεχνειούπολης: Πώς από σύμβολο του μοντερνισμού έγινε ορμητήριο συμμοριών
Το έργο του '74, η πλήρης εγκατάλειψη και το ιδιότυπο καθεστώς
Ποινικοί είχαν μετατρέψει την Πολυτεχνειούπολη σε κέντρο παραβατικότητας. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. που αποκάλυψε την εγκληματική δράση.
Όχι σε κάποια μυστική γιάφκα ούτε σε κάποιο υπόγειο κρυσφήγετο της παρανομίας αλλά στο ρετιρέ της φοιτητικής ζωής ζούσαν οι κακοποιοί που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων.
Τα μέλη των συμμοριών είχαν τον απόλυτο έλεγχο. Έφταναν στο σημείο να κάνουν face control για το ποιος θα μπαίνει στις εστίες. Δεν δίσταζαν ακόμη να απειλούν φοιτητές, διακινούσαν ναρκωτικά και έκαναν ληστείες.
«Φοιτητές που διαμένουν στην εστία και προσωπικό αναφέρουν συνθήκες τρόμου. Ενημέρωσα τις αρμόδιες αρχές επανειλημμένα για την κατάσταση και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει «επιβεβλημένη» την αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα την προηγούμενη Τρίτη.
Φοιτητική εστία: Το λαμπρό αρχιτεκτονικό παρελθόν
Κοινό μυστικό αποτελούσαν για χρόνια οι συνθήκες που επικρατούσαν εντός των φοιτητικών εστιών στην Πολυτεχνειούπολη. Ένα κτίριο που είχε μετατραπεί σε άντρο εγκληματικότητας και το οποίο είχε χάσει τον ρόλο για τον οποίο προοριζόταν: Να φιλοξενήσει φοιτητές αλλά και να συμβολίσει τον αρχιτεκτονικό μοντερνισμό αφού η μελέτη της κατασκευής είχε αναταθεί στους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου και Κώστα Φινέ.
Σύμφωνα με τα σχέδια, η κεντρική είσοδος του συγκροτήματος περιελάμβανε χώρους υποδοχής και καθιστικών, καθώς και το εστιατόριο, ενώ πάνω από το δώμα και τον πρώτο όροφο υψώνονται επτά όροφοι με 476 κοιτώνες σπουδαστών (68 ανά όροφο).
Στον ένατο όροφο βρίσκονται οι ξενώνες με κοινόχρηστους χώρους, καθιστικά και τουαλέτες. Στον δέκατο και τελευταίο όροφο βρίσκονται η κατοικία του διευθυντή, το ιατρείο και αναρρωτήριο 18 κλινών. Στο υπόγειο τοποθετούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, τα μηχανοστάσια κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού και ο ηλεκτρικός υποσταθμός.
Φοιτητική εστία: Εικόνες καταστροφής του κτιρίου
Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1974 και κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας υπήρχε μια σχετική φροντίδα συντήρησης. Αργότερα ωστόσο το ενδιαφέρον χάθηκε. Σήμερα η εικόνα της εγκατάλειψης είναι αυτό που κυριαρχεί. Οι κοινόχρηστοι χώροι μοιάζουν παραδομένοι, την ίδια ώρα που η εξωτερική όψη έχει αλλοιωθεί από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις των ενοίκων της, αλλά και τη φυσιολογική φθορά του χρόνου.
Οι συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης συνοδεύονται από ένα ιδιότυπο καθεστώς διαχείρισης. Οι πληροφορίες θέλουν τα δωμάτια να μοιράζονται κατά το δοκούν από τις φοιτητικές νεολαίες στους νεοεισερχόμενους, ενώ κάποιον ρόλο φαίνεται να παίζουν και ομάδες ατόμων που διαβιούν στις εστίες χωρίς να έχουν καμία σχέση με το Πολυτεχνείο. Ανάμεσα σε αυτούς είναι άτομα που προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, παραβάτες του ποινικού δικαίου αλλά και οικονομικοί μετανάστες από χώρες της Αφρικής.
Πάντως η εστία σύντομα θα εκκενωθεί καθώς έχει δρομολογηθεί η ανακαίνιση της. «Έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, που έγινε με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, και η χρηματοδότηση οδεύει προς έγκριση», ανέφερε ο πρύτανης του ΕΜΠ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εστία θα κλείσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Η χρόνια παραβατικότητα και η διπλή αστυνομική επιχείρηση στις εστίες το 2020
Η παραβατικότητα στον χώρο των εστιών φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών. Τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελούσαν «έδρα» σκληρών ποινικών. Μάλιστα το 2020 οι Αρχές είχαν προχωρήσει σε διαδοχικές επιχειρήσεις στην Πολυτεχνειούπολη και στον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων και ναρκωτικών. Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι ο 30χρονος που τραυματίστηκε στην επιχείρηση της Τρίτης ήταν παρών και σε μια από τις παραπάνω αστυνομικές επιχειρήσεις.
Στην πρώτη επιχείρηση οι Αρχές είχαν καταφέρει να εντοπίσουν και να ταυτοποιήσουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις κλοπές στα γραφεία καθηγητών και εργαστηρίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τότε συνελήφθησαν δύο άνδρες 37 και 28 ετών αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστες διέμεναν και χρησιμοποιούσαν δωμάτια της παλαιάς Φοιτητικής Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως χώρους απόκρυψης των κλοπιμαίων, συγκάλυψης των έκνομων ενεργειών τους και για πράξεις διακίνησης ναρκωτικών.
Στη δεύτερη επιχείρηση στον ίδιο πανεπιστημιακό χώρο συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, δύο Έλληνες και δύο Αλβανοί, με τους αλλοδαπούς να εμπλέκονται και σε πράξεις διακίνησης ναρκωτικών στις φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ στου Ζωγράφου. Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης, πιστόλι φυσίγγια και χρηματικά ποσά. Πληροφορίες ανέφεραν τότε πως οι συμμορίες είχαν καταλάβει τους τρεις τελευταίους ορόφους του κτιρίου, πως πρόσβαση δεν είχε ούτε ο πρύτανης στο γραφείο του τελευταίου ορόφου, ενώ τα δωμάτια που έμεναν τα μέλη των συμμοριών κλείδωναν κάθε φορά που τύχαινε κάποιο από αυτά να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη φυλακή για να ανοίξουν αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους.
Οι συμμορίες που δρούσαν στην Πολυτεχνειούπολη και ο ρόλος της δόκιμης αστυνομικού
Διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες, ακόμη και απαγωγές οργάνωναν τα μέλη των συμμοριών που συνελήφθησαν την Τρίτη (27/09) στις παλιές εστίες της Πολυτεχνειούπολης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εννιά από τους 32 συλληφθέντες συνολικά, ζούσαν μόνιμα στις φοιτητικές εστίες, αποκτώντας με τη βία και τα όπλα, τον απόλυτό έλεγχο.
Ο 30χρονος που επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στην ανθυπαστυνόμο, φέρεται ως ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις τρεις συμμορίες. Τις εγκληματικές πράξεις των συλληφθέντων διευκόλυνε μια δόκιμη αστυνομικός που είχε τον ρόλο πληροφοριοδότη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο φορές ο 30χρονος σεσημασμένος κατάφερε να ξεγλιστρήσει, την τελευταία στιγμή από τα χέρια της αστυνομίας.
Τη μία στις 28/01 υπήρχαν πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο 30χρονος, τότε σήμανε συναγερμός στην αστυνομία, τα ΟΠΚΕ πήραν εντολή να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση σύλληψης. Ωστόσο, η δόκιμη αστυνομικός τον ενημέρωσε και εκείνος πρόλαβε να εξαφανιστεί.
Η δεύτερη φορά ήταν στις 22/7 με την αστυνομία να σχεδιάζει και πάλι επιχείρηση σύλληψής του. Ο 30χρονος κατάφερε να αιφνιδιάσει τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να κερδίσει πολύτιμο χρόνο και να εξαφανιστεί επάνω σε μία μηχανή, αναπτύσσοντας ιλιγγιώδη ταχύτητα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το Χ «λέει» και αυτό το τελευταίο αντίο σε έναν εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Το χρονικό της υπόθεσης
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.