Ελλαδα

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω (βίντεο)

Ποια Κυριακή τίθεται σε ισχύ η χειμερινή ώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω © Pixabay

Αλλαγή ώρας 2022 σε χειμερινή. Τι θα γίνει φέτος. Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Η απόφαση για κατάργηση που δεν εφαρμόστηκε.

Κανονικά η αλλαγή ώρας για δεύτερη φορά φέτος, με τους πολίτες να γυρίζουν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω, προκειμένου να επιστρέψει η χειμερινή ώρα. Μπορεί να έχουν περάσει τρία χρόνια από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση της αλλαγής ώρας, ωστόσο η πανδημία κορωνοϊού (αρχικά) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (μετά) έβαλαν στον «πάγο» το σχέδιο.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη δεύτερη αλλαγή ώρας το 2022, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί δεν καταργείται το συγκεκριμένο μέτρο -ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση.

Με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απόφαση της τελευταίας στιγμής ως ένα επιπλέον μέτρο για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι πολίτες καλούνται τον επόμενο μήνα να γυρίσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μία ώρα πίσω.

Αλλαγής ώρας 2022: Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή

Ειδικότερα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10) θα γίνει η αλλαγή ώρας, με τους πολίτες να γυρνούν προς τα πίσω τα ρολόγια τους προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα.

Αυτό θα συμβεί στις 04:00 τα ξημερώματα, με τα ρολόγια -μετά την αλλαγή- να δείχνουν 03:00.

Θερινή ώρα ή χειμερινή; Ιδού η απορία

Αλλαγή ώρας: Πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα - Τι ισχύει στην Ευρώπη

Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Αλλαγή ώρας: Τι έχει αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο

Η Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Η ψηφοφορία είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ αν θα κρατούσαν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Η τελική απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο να έχει εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και το πρώτο να μην έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αλλαγή ώρας 2022 τον Οκτώβριο προκειμένου να έρθει η χειμερινή ώρα
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αλλαγή ώρας 2022 τον Οκτώβριο προκειμένου να έρθει η χειμερινή ώρα © Unsplash

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 84% όσων πήραν μέρος στην έρευνα αυτή είχε ταχθεί υπέρ στο να μπει τέλος σε αυτήν την πρακτική. Σύμφωνα με την DW, μετά την εξαγγελία Γιούνκερ πολλά κράτη-μέλη πάγωσαν, πάτησαν φρένο και ζήτησαν χρόνο για να προσμετρήσουν τις συνέπειες. Δεν ήταν μόνο ορισμένοι κλάδοι, όπως η αεροναυτιλία, που φοβήθηκε τεράστιο χάος στους αιθέρες. Ακόμη και επιστήμονες χτύπησαν συναγερμό. Και βρέθηκε μέση λύση. Να δοθεί περισσότερος χρόνος. Οι αρμόδιοι για το θέμα υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν ότι το νωρίτερο το 2021 θα γινόταν η τελευταία αλλαγή ώρας (ας όψεται ο κορωνοϊός).

Πώς η αλλαγή ώρας επηρεάζει την ψυχολογία και την υγεία

Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου πρόβλεψε «τεράστια προβλήματα από μια παντοτινή θερινή ώρα, περισσότεροι διαβητικοί, καταθλιπτικοί, προβλήματα ύπνου και μάθησης, προσθήκη βάρους».

Σε έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK-Gesundheit το 2019, το 29% των ερωτηθέντων παραπονέθηκε για μια σειρά από παθήσεις τη χειμερινή ώρα, όπως διαταραχή ύπνου, προβλήματα αρτηριακής πίεσης και κόπωση διάρκειας πολλών εβδομάδων. Κυρίως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε βάρδιες, νιώθουν στο πετσί τους την αλλαγή ώρας.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει να καταργηθεί η αλλαγή ώρας, ωστόσο η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει να καταργηθεί η αλλαγή ώρας, ωστόσο η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί © Unsplash

Χρονοβιολόγοι, που ερευνούν τον βιορυθμό του ανθρώπινου οργανισμού, επικροτούν την οριστική παραμονή στη χειμερινή ώρα και επισημαίνουν ότι η καλοκαιρινή είναι τεχνητή ώρα που «αφαιρεί φως το πρωί, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή επίδοση και επιβαρύνει το σώμα το βράδυ με μιαν επιπλέον ώρα φωτός, όταν είναι ώρα για ύπνο».

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή ώρας 2022 την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, που φέρνει τη χειμερινή ώρα στην καθημερινότητά μας, αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μεγαλύτερη παραμονή στην «αγκαλιά του Μορφέα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.