Ελλαδα

Την ενοχή του ψευτογιατρού για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο ζήτησε ο εισαγγελέας

Τι ανέφερε στην αγόρευσή του

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δίκη ψευτογιατρού: Την ενοχή του για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο, ανάμεσά τους και δύο παιδιών ζητά ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Έξι θανάτους ασθενών με δόλο με έμμεση αυτουργία, καταλογίζει στον «Dr Kontos» ο εισαγγελέας Έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Νικόλαος Πασχάλης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε με την αγόρευση του, που συνεχίζεται, την ενοχή του «Dr Kontos» για έξι ανθρωποκτονίες, θεωρώντας πως οι ασθενείς που δέχθηκαν τις δήθεν θεραπείες του 50χρονου οδηγήθηκαν στον θάνατο με έμμεσο αυτουργό (σσ τον άνθρωπο που δεν πραγματώνει ο ίδιος το έγκλημα αλλά κυριαρχεί στην βούληση του θύματος που έχει παραπλανηθεί), τον δήθεν διακεκριμένο επιστήμονα. Μεταξύ των ανθρωποκτονιών για τις οποίες ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την ενοχή του πρωταγωνιστή της υπόθεσης, είναι και αυτές των δύο ανήλικων παιδιών, του 16 ετών Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας, που κατέληξαν ενόσω τα «κούραρε» ο δήθεν κορυφαίος της Ογκολογίας και Νευρολογίας.

Παράλληλα, ο κ. Πασχάλης κάνει εκτενή αναφορά στο οικονομικό σκέλος της δράσης του «Δόκτορα Κόντος» αναφέροντας πως για 21 περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών ο «ψευτογιατρός» απεκόμισε ποσό 687.104 ευρώ.

Ο εισαγγελέας, που αγορεύει μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα από ανθρώπους που βίωσαν τραγικά την επαφή τους με τον 50χρονο, ανέφερε στους δικαστές για 11 συγκατηγορούμενους του «Δόκτορα Κόντος», μεταξύ των οποίων ιατροί, μέλη διοικητικών συμβουλίων κλινικών, μία μοναχή κά, ότι θεωρεί πως δεν προκύπτει ο απαιτούμενος διπλός δόλος για την καταδίκη τους.

Δίκη ψευτογιατρού: Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του για έξι ανθρωποκτονίες © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Αναφερόμενος στον πρωταγωνιστή της υπόθεσης, ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε πως «ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τους ασθενείς και τους συγγενείς τους ως όργανα… τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευσαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός. Όπως μας είπε ο πατέρας του 16χρονου Θεοδόση, το "στήσιμό του" ήταν τέτοιο που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις τον ρόλο του. Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν… αφού παραπλάνησε συγγενείς και οικείους, ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος, να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία, ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα, στη συνέχεια τους παραπληροφορούσε προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο δικό του θεραπευτικό σχήμα».

Ο εισαγγελέας αναφερόμενος στον 16χρονο και στην 14χρονη, καρκινοπαθείς που κατέληξαν ενόσω ο κατηγορούμενος είχε αναλάβει «την θεραπεία τους» τόνισε: «Ο Θεοδόσης είχε τη δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, ενώ είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα θα μπορούσε να συνεχίσει τη θεραπεία της ή να κάνει άλλες».

Σύμφωνα με τον κ. Πασχάλη, η υπόθεση, που αφορά 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας βαριά πασχόντων ασθενών, είναι «μία πρόκληση για όλους».

Δίκη ψευτογιατρού: Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του για έξι ανθρωποκτονίες © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Αναλύοντας τον τρόπο που έδρασε ο κατηγορούμενος, ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε πως ο Νικόλαος Κοντοστάθης «συστήνεται σχεδόν σε όλους ως γιατρός. Οι ειδικότητες δεν είναι όλες ίδιες (πότε νευρογκολόγος, νευροχειρουργός κλπ), αλλά σχετίζονται σχεδόν όλες με τον καρκίνο. Ο ισχυρισμός του ότι δεν συστηνόταν ως γιατρός δεν ισχύει. Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονική διεύθυνση με ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ιδιότητας. Έφερε μαζί του ελβετική ιατρική ταυτότητα και ταυτότητα διεθνούς ερυθρού σταυρού. Ο Κοντοστάθης φρόντιζε να δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φορώντας ακριβό κουστούμι και έχοντας ακριβό αυτοκίνητο. Άφηνε να εννοηθεί ότι έχει γνωριμίες και στενές επαφές με έτερους γιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έδειχνε να έχει επαφές με εξέχοντα άτομα του τόπου, όπως την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Κανόνιζε να δίνει ραντεβού σε διαγνωστικά κέντρα. Προέβαλε τον εαυτό του ως επιστήμονα διεθνούς βεληνεκούς με έδρα την Ελβετία. Με κάθε ευκαιρία ανέφερε πως είχε σώσει πολλούς ασθενείς, μεταξύ των οποίων ο Σουμάχερ, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έλεγε ότι έχει θεραπεία για λίγους και ότι φαρμακοβιομηχανίες κυνηγάνε να τον σκοτώσουν» τόνισε ο εισαγγελέας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ