- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Οι αντιδράσεις, η απάντηση Κεραμέως και ο τρόπος δράστης των μελών της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Συνεχίζονται και σήμερα οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) στα ΑΕΙ. Μετά τη συγκέντρωση και την ένταση το απόγευμα της Δευτέρας (5/9) στην κεντρική πύλη της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέστησε ψυχραιμία. Φοιτητές με πανό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, βρέθηκαν σήμερα στο Προπύλαια, αλλά και το μέγαρο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Νωρίτερα σήμερα, ζημιές προκλήθηκαν μετά από επίθεση με πέτρες στα τουρνικέ που είχαν τοποθετηθεί στην μπροστινή και την πίσω είσοδο του κτιρίου της διοίκησης του ΑΠΘ. Τα τουρνικέ είχαν εγκατασταθεί στις αρχές Αυγούστου, για τον έλεγχο εισόδου και εξόδου από τον χώρο του κτιρίου.
Την ίδια ώρα, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει σε ανακοίνωσή της τον φόβο ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία «θα προκαλέσει και δεν θα λύσει προβλήματα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα». Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Πάγια θέση μας είναι ότι η λεγόμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους».
Πανεπιστημιακή Αστυνομία - Κεραμέως για αντιδράσεις: «Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε»
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της στον ρ/σ «Παραπολιτικά» ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις φοιτητών σχετικά με την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.«Ο στόχος μας όλα αυτά τα χρόνια είναι να αποδοθεί το πανεπιστήμιο σε αυτούς τους οποίους πραγματικά ανήκει, στους φοιτητές, στους καθηγητές, στο προσωπικό των πανεπιστήμιων. Από και πέρα έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση μας μια σειρά από μέτρα, το πρώτο μέτρο ήταν η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια», είπε η υπουργός και πρόσθεσε:
«Σας θυμίζω ήταν η πρώτη πράξη της κυβέρνησης, η πρώτη νομοθέτηση της κυβέρνησης τον Αύγουστο του ’19, και χάρη σε αυτήν έχει βελτιωθεί ουσιωδώς το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Φτάνει; Όχι! Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεσπίσαμε και πρόσθετα μέτρα όπως είναι τα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης τα οποία κι αυτά έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν, όπως επίσης και οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Γιατί ειδικές ομάδες; Επειδή καλούνται να δράσουν σε χώρους με ιδιαίτερη ευαισθησία θεωρήσαμε σημαντικό να είναι ξεχωριστές ομάδες οι οποίες θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχει εκπαιδεύσει εδώ και πολύ καιρό συστηματικά αυτές τις ομάδες. Έχουν ξεκινήσει ήδη να λειτουργούν σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές κι από εκεί και πέρα ξέρετε μπορεί να υπάρχουν κάποιες ισχνές μειοψηφίες, θορυβώδεις μειοψηφίες, εμείς είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο έργο για το οποίο μας έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός, κι αυτό συμπεριλαμβάνει και την ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στα πανεπιστήμια μας», κατέληξε η Νίκη Κεραμέως.
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία» - Η ανακοίνωση του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ
Για την ένταση που καταγράφηκε τη Δευτέρα (5/9) στην κεντρική πύλη της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ στην Ούλοφ Πάλμε εξέδωσε ανακοίνωση ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αχιλλέας Χαλδαιάκης, απευθύνοντας έκκληση για ψυχραιμία.
«Οι σκηνές έντασης που διαδραματίστηκαν χτες, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022, στην Πανεπιστημιούπολη μάς ανησυχούν ιδιαίτερα. Απροειδοποίητες δράσεις που διαταράσσουν την ηρεμία και κανονικότητα κάθε πτυχής της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, μάλιστα δε κατά την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, μας ξαφνιάζουν δυσάρεστα», αναφέρει ο κοσμήτορας και συνεχίζει: «Όπως και κατά το παρελθόν έχουμε επισημάνει, η ασφάλεια των φοιτητών/φοιτητριών, του προσωπικού όλων των κατηγοριών και των εγκαταστάσεων της Φιλοσοφικής Σχολής αποτελεί προτεραιότητα και διαρκές μέλημα της Κοσμητείας μας και ουδέποτε θα πάψει να μας απασχολεί, παράλληλα με τη βασική αποστολή μας, που είναι η έρευνα και η μετάδοση της γνώσης. Απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία, προκειμένου να προωθηθούν λύσεις που θα είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές, συμβατές με τη θεσμική ακαδημαϊκή παράδοση, όπως αυτή εκφράζεται από το ακαδημαϊκό/διοικητικό προσωπικό αλλά και από το σώμα των φοιτητών/φοιτητριών του Ιδρύματός μας».
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ποιες οι αρμοδιότητες των μελών της ΟΠΠΙ - Τι ορίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Αν και οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία να πιάνει δουλειά στις αρχές Ιουνίου, τελικά τα μέλη της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ήταν έτοιμα να εγκατασταθούν στα πρώτα πανεπιστήμια την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Όπως είχε εξηγήσει η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ATHENS VOICE τον Ιούλιο, δεν υπήρξε καθυστέρηση. Τα Υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη ανέμεναν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο δόθηκε το «πράσινο φως» για τις περιπολίες στα campus.
«Ο νόμος όταν ψηφίστηκε είχε μία ρητή αναφορά σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που σημαίνει επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί ο νόμος έθιγε κάποια ευαίσθητα ζητήματα, και δη συνταγματικής φύσης, και έπρεπε να διευκρινιστούν πριν από την εφαρμογή του. Πριν από κάποιες εβδομάδες, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε υπέρ της συνταγματικότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης και πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε και το Προεδρικό Διάταγμα. Μπαίνουμε συνεπώς πλέον στη φάση υλοποίησης, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, δεν είναι ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Θα εφαρμόζεται όπου και όσο υπάρχει ανάγκη, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό αυτό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως στην ATHENS VOICE.
Τα μέλη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους τον Μάιο, σε εικονικές συνθήκες αντιμετώπισης «καταδρομικής» εισβολής και κατάληψης της πρυτανείας πανεπιστημιακού ιδρύματος, επιθέσεις και προπηλακισμούς καθηγητών ή άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αντιπαραθέσεις με αστυνομικές δυνάμεις, συμπλοκές ανάμεσα σε φοιτητικές παρατάξεις, καταστροφές τεχνολογικού εξοπλισμού ή παρεμβάσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, κλοπές ή ακόμη και ληστείες εντός πανεπιστημίων, διακίνηση ναρκωτικών και παρεμπόριο.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι οι ΟΠΠΙ βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη διάθεση των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ) και ήδη οι επικεφαλής των ομάδων έχουν επισκεφθεί τους χώρους των πανεπιστημίων και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που θα αναλάβουν υπηρεσία, με βάση τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων.
Τα περισσότερα από τα 400 μέλη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την εκπαίδευσή τους μελέτησαν τους νόμους, την κοινωνική και ηθική προσέγγιση των περιστατικών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Το νέο σώμα είναι άοπλο, αλλά φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει γκλομπ, χειροπέδες. Οι αστυνομικοί θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.
Να σημειωθεί ότι για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και την καθοδήγηση των 400 στελεχών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δημιουργείται ειδικό τμήμα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ξεχωριστή Υποδιεύθυνση στη ΓΑΔΑ και ξεχωριστό τμήμα στη Θεσσαλονίκη.