Ελλαδα

Κινδυνεύουν οι μουριές της Αθήνας

Μόνο φέτος έχουν ξεραθεί 1.500 δέντρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουριά
Μουριά © Unsplash

Οι μουριές της Αθήνας κινδυνεύουν από το «κινέζικο σκαθάρι» - Μόνο φέτος έχουν ξεραθεί 1.500 δέντρα ενώ το 30% των 25.000 μουριών της πόλης έχει μολυνθεί ήδη.

Τη λύση για την εξάπλωση του «κινεζικού σκαθαριού», του εντόμου, δηλαδή, που κατατρώει τις μουριές της Αθήνας, ψάχνουν να βρουν οι επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής που υπογράφει η Τάνια Γεωργιοπούλου.

Οι μουριές της Αθήνας ολοένα και ξεραίνονται από το 2019, όταν και έκανε το σκαθάρι την εμφάνισή του για πρώτη φορά. Τότε, ο Δήμος Αθηναίων έκοψε 500 μουριές και το 2020 περίπου άλλες 750, ακολουθώντας τις οδηγίες των γεωπόνων, που πρότειναν την άμεση απομάκρυνση των μολυσμένων δέντρων.

Μία «λύση», που όμως δεν απέδωσε καρπούς αφού μόνο φέτος έχουν ξεραθεί 1.500 δέντρα ενώ το 30% των 25.000 μουριών της πόλης έχει μολυνθεί ήδη.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει κάνει κινήσεις να αντικαταστήσει κάποιες από τις μουριές με νέες, μικρές μουριές, οι οποίδες δεν προσβάλλονται τόσο εύκολα από το δέντρο.

Εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται το έντομο στην Ελλάδα

Το ξυλοφάγο έντομο (Xylotrechus chinensis) ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2017 σε μουριές στο Ηράκλειο της Κρήτης. Θεωρείται ότι έφθασε στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ισπανία το 2013, αλλά όπως φαίνεται και από το όνομά του, η περιοχή καταγωγής του είναι η Κίνα.

Το έντομο μολύνει το δέντρο γεννώντας τα αυγά του μέσα στον κορμό, κάτι που «φράζει» τις οδούς μεταφοράς των χυμών μέσα στο δέντρο με αποτέλεσμα να ξεραίνεται.

Από το 2020, ωστόσο, ο Δήμος Αθηναίων αφαιρεί τις μουριές που ξεραίνονται και στη συνέχεια θάβει τα δέντρα στον ΧΥΤΑ για να μην εξαπλωθεί το έντομο. Οι μουριές έχουν απομακρυνθεί ήδη από τη Βασιλίσσης Σοφίας, την Καλλιδρομίου, την Ριζάρη, την περιοχή πέριξ του Παναθηναϊκού Σταδίου, τα Σεπόλια και τον Βοτανικό, που είναι οι περιοχές που δέχθηκαν το μεγαλύτερο «πλήγμα».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο έχουν έτοιμο σκεύασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για την καταπολέμηση του εντόμου και εντός των αστικών περιοχών. Μάλιστα, δεν θα χρειαστούν καν ψεκασμοί αλά θα γίνει έκχυση στους κορμούς των δέντρων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.