Ελλαδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο Κούγιας κάνει μηνύσεις στους δύο ιατροδικαστές

Τι δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Μηνύσεις σε Καρακούκη - Καλόγρηα - Δεν καταθέτει αίτημα αποφυλάκισης.

Δεν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κατατεθεί αίτηση αποφυλάκισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο συνήγορος υπεράσπισης, Αλέξης Κούγιας.

Αυτό προκύπτει από την χθεσινή συνομιλία μας με τον έμπειρο ποινικολόγο, ο οποίος, αντιθέτως, ως προτεραιότητα του έχει την «αποδόμηση» του πορίσματος των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα, πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι εισαγγελικές αρχές και άσκησαν δίωξη κατά της εντολέως του για ανθρωποκτονία κατά συρροή των δύο κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, Μαλένας και Ιριδας.

Ο κ. Κούγιας μίλησε στην εφημερίδα Πελοπόννησος και επιμένει στον θεσμικό χειρισμό της υπόθεσης και όπως τονίζει, δεν πρόκειται ν‘ αφήσει αναπάντητες τις παράνομες διαρροές στοιχείων της δικογραφίας.

Ειδικότερα, προτίθεται να καταθέσει μηνύσεις κατά των δύο ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα και κατά της εφημερίδας «Μπαμ», που δημοσίευσε το πόρισμά τους, θεωρώντας πως παραβιάστηκε κατάφωρα η αρχή της μυστικότητας της προκαταρκτικής εξέτασης για το θάνατο των δύο κοριτσιών.

Οσον αφορά την αξιοποίηση τεχνικών συμβούλων για να αντικρουστούν το σκεπτικό και το συμπέρασμα του πορίσματος των δύο ιατροδικαστών, ο κ. Κούγιας αρκέστηκε να πει ότι «συνεργαζόμαστε με κορυφές της ιατροδικαστικής επιστήμης».

Ρούλα Πισπιρίγκου: Το πόρισμα από Καρακούκη - Καλόγρηα για τους θανάτους των κοριτσιών  

Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθήνας, Νίκος Καρακούκης και ο Νίκος Καλόγρηας στο πόρισμα που έχει στα χέρια της η δικαστική λειτουργός, αναλύουν λεπτομερώς τα επιστημονικά σημεία που κατέγραψαν τα οποία τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τόσο η Μαλένα, που πέθανε στην Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου "Ελπίδα", όσο και η Ίριδα, που πέθανε στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, κατέληξαν από μη παθολογικά αίτια.

Με την ειδική γνώση και την εξειδίκευση που διαθέτουν, οι δύο ιατροδικαστές φέρονται να τονίζουν στο πόρισμα τους πως «ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου» οδηγεί βάσει της μεθοδολογίας που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των δύο παιδιών, σε «βίαιο μηχανισμό θανάτου».

Για τη Μαλένα, οι δύο ιατροδικαστές αναφέρουν ότι: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δια αποκλεισμού διάγνωση η οποία από μόνη της είναι επαρκής, ώστε να τεθεί ο ασφυκτικός μηχανισμός ως αιτία θανάτου, επιβεβαιώνεται από τα περαιτέρω ευρήματα, τον νεκροψιακό φωτογραφικό έλεγχο και οδηγεί τη διαγνωστική σκέψη σε ασφυξία δι' αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών».

Όσον αφορά το έξι μηνών παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη, το πόρισμα τονίζει πως «με βάση τη μεθοδολογία κατά πάγια τακτική ακολουθείται και ακολουθήσαμε και εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγούμαστε στη διάγνωση βίαιου - στερητικού μηχανισμού θανάτου (ασφυκτικού)».

Οι δύο ιατροδικαστές υπογραμμίζουν επίσης ότι και τα δυο κοριτσάκια έχει αποκλειστεί η παθολογική αιτία θανάτου.