Ελλαδα

«Βγάλ’ τα όλα, ρε μωρό» - Η μελέτη για τη σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο

Οι λίγες καταγγελίες ακόμα περιμένουν την ΕΔΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο. Η αποκαλυπτική μελέτη. Οι καταγγελίες από γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους.

Στο Δημόσιο η σεξουαλική παρενόχληση δεν αποτελεί άγνωστη λέξη. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που πραγματοποίησε η διεπιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια του Παντείου Μαρία Στρατηγάκη, ειδική σε θέματα ισότητας, για λογαριασμό του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ.

Εργαζόμενες γυναίκες στο Δημόσιο βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να ακούσουν φράσεις όπως «τι κορμάρα είσαι εσύ;», «βγάλ’ τα όλα, ρε μωρό, τι περιμένεις;» και «ξέρεις, σε αυτά τα ξενοδοχεία (σ.σ. ημιδιαμονής) μπορούμε να πάμε μαζί». Μάλιστα, όπως αναφέρει η μελέτη, υπάρχει περίπτωση που άνδρας δημόσιος υπάλληλος «αυνανιζόταν μπροστά σε εμένα και τη συνάδελφο».

«Μπροστά σε τόση ξεδιαντροπιά, δεν ξέρεις τι να κάνεις, παγώνεις» αναφέρει χαρακτηριστικά στην καταγγελία της γυναίκα εργαζόμενη στο Δημόσιο.

Σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο - Η μελέτη

Η έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο περιλαμβάνει τις απαντήσεις 697 υπαλλήλων, ανδρών και γυναικών σε ερωτηματολόγια. Το δεύτερο έχει προσωπικές συνεντεύξεις με 26 εργαζόμενες και 2 πληροφοριοδότες.

«Τα ευρήματα καταρρίπτουν μια σειρά από μύθους. Πολλοί πίστευαν πριν ξεκινήσουμε ότι δεν υφίσταται το πρόβλημα στο Δημόσιο επειδή είναι κατοχυρωμένη η μονιμότητα, ήταν επίσης παγιωμένη η αντίληψη ότι ο θύτης είναι πάντοτε ανώτερος ιεραρχικά, ότι τα συμβάντα στο Δημόσιο καταγγέλλονται και τιμωρείται ο θύτης» ανέφερε την Τρίτη (26/7) η κα Στρατηγάκη, παρουσιάζοντας στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τα αποκαλυπτικά ευρήματα της μελέτης. Και πρόσθεσε: «Όμως τίποτα από τα τέσσερα δεν επαληθεύτηκε».

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι θύτες παραμένουν ατιμώρητοι, ενώ δεν υπάρχει και σχετικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

Οι γυναίκες στο Δημόσιο σιωπούν - Γιατί δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση

Στις απαντήσεις τους οι γυναίκες δήλωσαν ότι φοβούνταν ή βίωσαν αντίποινα μετά την παρενόχληση. Δύο, μάλιστα, που προχώρησαν σε καταγγελία, περιμένουν ακόμα την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ενώ δεν λείπουν και αρκετές περιπτώσεις που δεν αντέχουν άλλο και σκέφτονται σοβαρά να τα μαζέψουν και να φύγουν από το Δημόσιο.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μάρτυρες αλλά και οι γυναίκες δεν αντιδρούσαν, γιατί ο δράστης είχε διασυνδέσεις ή επειδή μεγάλο μέρος των υπαλλήλων συμμετείχε σε παρανομίες μαζί του, οπότε δεν μπορούσαν να στραφούν εναντίον του» υπογράμμισε ακόμη η κα Στρατηγάκη.

Σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο - Τι μέτρα προτείνονται

Οι συντάκτες της μελέτης πρότειναν στον υπουργό την άμεση προσθήκη της σεξουαλικής παρενόχλησης ως διακριτού αδικήματος στον πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η αναφορά στην «προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας» φαίνεται ότι δεν αρκεί, αλλά και της ρητής αναφοράς στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι είχαν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο (596.182 άτομα), με τις αποχωρήσεις εργαζομένων από το Δημόσιο λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων ή παράνομης πρόσληψης να είναι μόλις 24. Πλέον, αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση στο Δημόσιο είναι άμεσα διαθέσιμες online στον ανανεωμένο ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, www.apografi.gov.gr (σ.σ. κατηγορία «στατιστικά»).