Ελλαδα

Για τέταρτη μέρα καίγεται το δάσος της Δαδιάς - Πού επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης

Τι αποφασίστηκε στην πρωινή σύσκεψη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνεχίζεται η επιχείρηση πυρόσβεσης στο δάσος της Δαδιάς – Στην περιοχή ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Νωρίς το πρωί, όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσίων, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και τον Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

«Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε «την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, παρθήκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».

«Αυτός είναι ο στόχος. Όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας», υπογράμμισε ο υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της πυρκαγιάς και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά. Στο βόρειο τμήμα υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο θεωρείται πως είναι σε απόσταση ασφαλείας από τον οικισμό στη Δαδιά.

Ως προς τον άνεμο, επικρατεί άπνοια προσώρας, ωστόσο τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω του έντονου καπνού στην περιοχή. Επί του παρόντος, στην περιοχή επιχειρούν μόνο ελικόπτερα (2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson), ενώ όταν βελτιωθούν οι συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού και τα αεροσκάφη.