Ελλαδα

Μαίνεται η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς - Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

Οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν το πύρινο μέτωπο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαίνεται η φωτιά στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς - Ενισχύονται τα εναέρια μέσα - Δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες.

Δυτικά και εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς κινείται πλέον η πυρκαγιά, όπου το ανάγλυφο παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, που εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθιστούν απαγορευτική για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις την προσέγγιση του πύρινου μετώπου και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια δημιουργίας και διεύρυνσης των αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την ανάσχεση της πορείας της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή συνεχόμενες ρίψεις νερού πραγματοποιούν δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο είναι στρατιωτικά, ενώ ισχυρές είναι και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Δάσος της Δαδιάς - «Οι άνεμοι άλλαζαν συνεχώς φορά»

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε το βράδυ που προηγήθηκε ιδιαίτερα δύσκολο κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών της κατεύθυνσης των ανέμων, οι οποίοι παραμένουν και σήμερα ασθενείς.

«Υπάρχουν πολλές εστίες και ενώ δεν έχει δυνατούς ανέμους το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός ότι άλλαζε η φορά τους. Η τοποθεσία της πυρκαγιάς είναι δυσπρόσιτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της.

Σημειώνεται, ότι η βλάστηση της περιοχής (πυκνό πευκοδάσος με δέντρα μεγάλης ηλικίας) που έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο © EUROKINISSI
Πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο © EUROKINISSI
Πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο © EUROKINISSI