Ελλαδα

Τρεις μέρες χωρίς εξετάσεις σε διαγνωστικά εργαστήρια οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Ο λόγος που δεν μπορούν να προσέλθουν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τριήμερο μπλόκο από τα διαγνωστικά κέντρα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη, διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί δεν θα εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προχωρώντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις, για τις οποίες είχαν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες. Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια δεν θα δέχονται δηλαδή τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων για εξετάσεις

Όπως επισημαίνει το διευρυμένο συντονιστικό όργανο των απεργών «τα μακροχρόνια μέτρα περικοπής που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις τους, έχει οδηγήσει τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε τραγική οικονομική κατάσταση. Κάθε μήνα υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50%, την στιγμή που πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου είναι κάθε εξέταση που εκτελείται, να αποζημιώνεται.

Τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν ανάσα ρευστότητας που θα καθορίσει την επιβίωσή τους.

Χαρακτηρίζουν τεχνητό το χρέος τους από rebate και clawback των προηγουμένων ετών, σημειώνοντας πως είναι χρήματα που τους οφείλονται και γι΄ αυτό διεκδικούν τη διαγραφή τους, ενώ παράλληλα ζητούν την αναστολή της προείσπραξης του clawback από τις τρέχουσες πληρωμές, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα. Όσο για το clawback του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά το τελικό προβλεπόμενο ετήσιο όριο του κλειστού προϋπολογισμού, ζητούν να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Τονίζουν μάλιστα ότι οι μονάδες παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας χρωστούν τα χρέη που τους επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ, για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον και ότι «παλεύουν να μην κλείσουν αφήνοντας χρέη στα εγγόνια τους».

 Η απάντηση του υπουργείου Υγείας

Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 15 Ιουλίου και ψηφίζεται την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όπως είχε ανακοινώσει στις 30 Ιουνίου στους εκπροσώπους των κλινικοεργαστηριακών και διαγνωστικών κέντρων προσθέτει άλλα 15 εκατ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό και η συνολική αύξηση αυτού θα φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ μαζί με την ανακατανομή.

Επιπλέον η είσπραξη του clawback και για το έτος 2021 προβλέπεται να πληρωθεί αντί σε 12 σε 120 δόσεις και αφορά το σύνολο των ιδιωτών παρόχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται έμπρακτα ο προϋπολογισμός και η ρευστότητα του συγκεκριμένου κλάδου για το 2022 ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επόμενες παρεμβάσεις και για το 2023.