Ελλαδα

Οι ψαράδες της Καλύμνου ζητούν να επικηρυχθεί ο λαγοκέφαλος - «Δεν μπορούμε να δουλέψουμε»

Τι γνωρίζουμε για αυτό το είδος ψαριού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λαγοκέφαλοι
Λαγοκέφαλοι (Φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Γέμισε η θάλασσα με λαγοκέφαλους - Την επικήρυξή τους ζητούν οι ψαράδες της Καλύμνου.

Την ανησυχία τους για τους λαγοκέφαλους των οποίων η παρουσία έχει αυξηθεί σημαντικά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη εκφράζουν οι ψαράδες της Καλύμνου.

Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες η παρουσία των λαγοκέφαλων, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κω – Καλύμνου, είναι ανησυχητική και καθιστά αδύνατη την αλιεία.

Για το πρόβλημα που δημιουργούν οι λαγοκέφαλοι και για την επικήρυξή του μίλησε στο kalymnos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου Μανώλης Κουλλιάς.

«Είναι ένα θέμα που αναδεικνύουμε συνεχώς, απλά φέτος διαπιστώνουμε ότι η ποσότητα έχει αυξηθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε», σημείωσε.

«Τα νησιά της Δωδεκανήσου, η Κρήτη, όλη η Νότια Ελλάδα, αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα που προέκυψε από την κλιματική αλλαγή και την εισβολή ξενόφερτων ειδών, ένα από αυτά είναι και ο λαγοκέφαλος. Από εκεί που ήλθε, υπήρχαν φυσικοί αντίπαλοι ώστε να μην ξεφύγει ο κύκλος. Οι φυσικοί αντίπαλοι είναι τα μεγαλύτερα ψάρια που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να πολλαπλασιάζεται συνεχώς. Φτάσαμε σε ένα σημείο φέτος να μην μπορούμε να πάμε να δουλέψουμε, γιατί καταστρέφουν τα εργαλεία, τα παραγάδια και τα δίχτυα», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουλλιάς είπε ότι το συγκεκριμένο είδος ψαριού θα πρέπει να επικηρυχθεί, όπως έχει κάνει η Κύπρος εδώ και χρόνια και τώρα τελευταία και η Τουρκία και να φτιαχτούν ειδικά εργαλεία, ώστε να μπορούν να αιχμαλωτίζονται.

Ο λαγοκέφαλος είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση, ακόμη και θάνατο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.