Ελλαδα

31 χρόνια από τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν - Η ιστορία του

Όταν έπεφτε νεκρός από ρουκέτα της «17Ν»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Θάνος Αξαρλιάν
Ο Θάνος Αξαρλιάν (Φωτογραφία αρχείου) © Eurokinissi/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια έπεσε νεκρός ο 20χρονος Θάνος Αξαρλιάν από θραύσματα ρουκέτας της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν».

Ήταν μια συνηθισμένη καλοκαιρινή ημέρα. Ήταν 14 Ιουλίου του 1992 όταν ο 20χρονος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν έπεσε νεκρός στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Χτυπήθηκε από θραύσματα ρουκέτας της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», η οποία προοριζόταν για τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Το σημείο αμέσως κατακλύζεται από αστυνομικούς και ασθενοφόρα. Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς γλιτώνει, αλλά ο περαστικός Θάνος Αξαρλιάν μπαίνει στην αιματηρή λίστα των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το χρονικό της δολοφονίας του Θάνου Αξαρλιάν από τη 17Ν

Ο τότε υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παλαιοκρασσάς, επιβιβάζεται στη θωρακισμένη Mercedes και φεύγει από το υπουργείο. Στο αυτοκίνητο ήταν η κόρη και η γυναίκα του υπουργού. Καθώς το όχημα έπαιρνε τη στροφή στην Καραγιώργη Σερβίας ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και ξέσπασε φωτιά.

Η ρουκέτα πέτυχε το αυτοκίνητο. Η θωράκισή του προστάτεψε τους επιβάτες, οι οποίοι βγήκαν από το αυτοκίνητο σε κατάσταση σοκ. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον Θάνο Αξαρλιάν. Από την πρόσκρουση της ρουκέτας στο αυτοκίνητο, τα θραύσματα εκτοξευτήκαν και τον βρήκαν στο σώμα και στο κεφάλι.

Το σημείο που έγινε η τρομοκρατική επίθεση της 17 Νοέμβρη το καλοκαίρι του 1992 (Φωτογραφία αρχείου)
Το σημείο που έγινε η τρομοκρατική επίθεση της 17 Νοέμβρη το καλοκαίρι του 1992 (Φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI

Η εικόνα του αιμόφυρτου Θάνου Αξαρλιάν στο πεζοδρόμιο, έχει μείνει ανεξίτηλη στα μάτια όλων των Ελλήνων.

Ο Θάνος Αξαρλιάν κείτεται νεκρός μετά το χτύπημα της «17Ν» (Φωτογραφία αρχείου)
Ο Θάνος Αξαρλιάν κείτεται νεκρός μετά το χτύπημα της «17Ν» (Φωτογραφία αρχείου) © Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Λίγες ώρες αργότερα, ένας άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας Ελευθεροτυπία και ανέλαβε, εκ μέρους της «17ης Νοέμβρη», την ευθύνη για τον θάνατο του νεαρού, χαρακτηρίζοντάς τον «παράπλευρη απώλεια» και εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του.

Εκείνη την εποχή, ουδείς γνώριζε ποιος τηλεφώνησε. Λίγα χρόνια μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης αποκαλύφθηκε πως ο άνδρας αυτός ήταν ο «Λουκάς», κατά κόσμον, Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο ίδιος το αποκαλύπτει στο βιβλίο που εξέδωσε.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.