Ελλαδα

Ο 19χρονος Κούρο γίνεται μέλος της ομάδας Μεντόρων του Υπ. Μετανάστευσης

Ο νεαρός πρόσφυγας αρίστευσε στις Πανελλήνιες 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κούρος Μπαϊγκί Νουρμοχαμαντί
Κούρος Μπαϊγκί Νουρμοχαμαντί © EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κούρο Μπαϊγκί Νουρμοχαμαντί: Ο νεαρός πρόσφυγας, οι Πανελλήνιες 2022 και η ανακήρυξη ως μέλος της ομάδας Μεντόρων του Υπουργείου Μετανάστευσης

Ο 19χρονος Κούρο Μπαϊγκί Νουρμοχαμαντί, ο οποίος αρίστευσε στις Πανελλήνιες 2022, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόλις τρία χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη όπου έφτασε ως πρόσφυγας, είναι πλέον μέλος της ομάδας Μεντόρων του Υπουργείου Μετανάστευσης

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, ο νεαρός φοιτητής, συναντήθηκε με τα μέλη της ομάδας στο γραφείο της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδιας για την Ένταξη, Σοφίας Βούλτεψη, παρουσία του ειδικού γραμματέα, Ηρακλή Μοσκώφ και της διευθύντριας του γραφείου του γενικού γραμματέα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Αγγέλικας Χάντζου. Το πρόγραμμα των Μεντόρων αποτελεί πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων που σκοπό έχει να δίνει ευκαιρίες στους νέους που τα έχουν καταφέρει στη χώρα μας, αλλά και να γίνουν πρότυπα για άλλους συνομηλίκους τους που αναζητούν τον δρόμο για την ένταξή τους.

Ο Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί και ο δρόμος προς τις Πανελλήνιες 2022

Ο Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, μαθητής του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης και πρόσφυγας από το Ιράν αρίστευσε στις Πανελλήνιες 2022 με μέσο όρο 18,25. Ο Κούρο έφτασε στη Μυτιλήνη τρία χρόνια πριν μέσα σε μία βάρκα μαζί με τους γονείς του και παρά τις δυσκολίες μπόρεσε και πέρασε όλα τα εμπόδια που του παρουσιάστηκαν βγαίνοντας δεύτερος στη θετική κατεύθυνση στο σχολείο του.

Συγκεκριμένα, έγραψε 20 στα Μαθηματικά, 20 στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση.

Η οικογένειά του, έφυγε από το Ιράν, κυνηγημένη από το θεοκρατικό καθεστώς και ένα βράδυ, «στις 15 Αυγούστου του 2019», πέρασε με βάρκες στη Λέσβο. Ο Κούρο έφτασε στο νησί μαζί με τους γονείς και τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο αδερφό του, ο οποίος είναι μαθητής της Γ’ Γυμνασίου. Πρώτος σταθμός της οικογένειας, όπως και για τους περισσότερους πρόσφυγες στη χώρα μας, υπήρξε το ΚΥΤ από όπου μεταφέρθηκαν στη «ζούγκλα» της Μόριας. Μετά το κλείσιμο του camp εκεί, μεταφέρθηκαν στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Όπως λέει ο ίδιος, τους τελευταίους μήνες, «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά». Όσο τα παιδιά παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο, οι γονείς εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ. Ο ίδιος τονίζει ότι τα κατάφερε «με τη βοήθεια των καθηγητών μου. Φύγαμε για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους από το Ιράν. Περάσαμε στην Τουρκία και από εκεί με μια βάρκα φτάσαμε στην Ελλάδα» δήλωσε στο GRTimes.

«Όταν φτάσαμε εδώ, μέναμε στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας. Εκεί, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Ωστόσο από την παραμονή μου στην Ελλάδα δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή μου εδώ. Ο κόσμος στην πλειοψηφία του, υποστηρίζει και βοηθά όλους τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν το σπίτι και την πατρίδα τους για να ζήσουν εδώ» λέει ο νεαρός απ’ το Ιράν. «Με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι στο Ιράν πήγαινα σχολείο. Έτσι είχα πολύ καλή επαφή, με μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, η Χημεία, η Φυσική. Εκεί που δυσκολεύτηκα πολύ στις Πανελλήνιες, ήταν στην Έκθεση. Έβαλα τα δυνατά μου έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα» λέει για το πώς τα κατάφερε τόσο καλά στην προσαρμογή στο σχολείο και στις εξετάσεις.

«Σίγουρα, αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες που αφορούσαν τη γλώσσα, ωστόσο με βοήθησε πολύ το περιβάλλον μου το οποίο μιλούσε μόνο ελληνικά. Όπως επίσης και το γεγονός ότι διάβαζα πολύ. Ήθελα να τα μάθω γρήγορα για να μπορέσω να πετύχω», λέει ακόμα.

Aπό τη Μόρια, με 18,25 στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.