Ελλαδα

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2022: Πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι- Αυτά είναι τα στατιστικά

Πόσοι υποψήφιοι προέρχονται από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2022: Η ανακοίνωση των βαθμολογιών, τα στατιστικά, οι συντελεστές βαρύτητας και οι επιδόσεις των υποψηφίων

Τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2022 ανακοινώθηκαν και χιλιάδες υποψήφιοι έχουν πλέον στα χέρια τους τις βαθμολογίες με τις οποίες θα μπουν στα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά για τις επιδόσεις των 72.012 υποψηφίων των ΓΕΛ και των 15.138 υποψηφίων των ΕΠΑΛ. 

Και φέτος, το 2022, οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες έμαθαν τις βαθμολογίες του και μέσω sms, αλλά και μέσα από την πλατφόρμα του Υπ. Παιδείας το https://results.it.minedu.gov.gr/. Σε αυτήν την πλατφόρμα οι υποψήφιοι πληκτρολογούν τον μοναδικό, προσωπικό τους κωδικό και τα αρχικά τους γράμματα. 

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2022: Τα στατιστικά ανά Ομάδα Προσανατολισμού/ Τομέα

Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες 2022 ανά είδος Λυκείου και Ομάδα Προσανατολισμού/Τομέα εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες:

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2022: Τα στατιστικά για τις Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2022: Τα στατιστικά για τα ΕΠΑΛ

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2022: Ποιοι οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων

Από φέτος ισχύουν συντελεστές βαρύτητας των πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του. Σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.

Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%. Οι Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή δύο (2) ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%. Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο (2) ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%. Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε υποψήφιος που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, για κάθε Τμήμα που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο, θα πρέπει να υπολογίσει τα μόριά του, πολλαπλασιάζοντας τους βαθμούς στα 4 πανελλαδικά μαθήματα (και σε τυχόν ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα) επί τους αντίστοιχους συντελεστές για κάθε μάθημα, όπως φαίνονται στις παρακάτω Υπουργικές Αποφάσεις. Έτσι, κάθε υποψήφιος φέτος θα έχει πιθανόν διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε Τμήμα/Σχολή και όχι έναν ενιαίο αριθμό μορίων για ολόκληρο το Επιστημονικό Πεδίο (για τα ΓΕΛ) ή τον Τομέα (για τα ΕΠΑΛ), που είναι υποψήφιος.

Ενδεικτικά, δίνεται ένα παράδειγμα υποψηφίου ΓΕΛ για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:

 

Αυτός ο υποψήφιος συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (Δ.Π.Θ.) 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2022: Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εφαρμογή ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά για τις επιδόσεις των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εδώ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ