- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Άνδρας που ταξίδεψε στην Πορτογαλία. Τα συμπτώματα.
Με ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα νοσηλεύεται ασθενής σε νοσοκομείο, όπως επιβεβαίωσε ο ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, πρόκειται για άνδρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».
«Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Και προστίθεται: «Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες διαπιστώθηκε ότι το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Θεσσαλονίκη ήταν τελικά ανεμοβλογιά. Παρόμοια περίπτωση και τον Μάιο, όταν ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε πως ο τουρίστας που νοσηλευόταν στο Αττικό νοσοκομείο είχε ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων.
Εδώ και αρκετό καιρό ειδικοί είχαν επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων θα έρθει και στη χώρα μας. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση από την καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία δεν απέκλεισε η ευλογιά των πιθήκων να έρθει κάποια στιγμή στην Ελλάδα.
Πρώτος ασθενής με ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα - Η κατάσταση της υγείας του
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ο ασθενής με ευλογιά των πιθήκων νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα».
Από την πρώτη στιγμή που παρατηρήθηκε διασπορά στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ με εγκύκλιο στα νοσοκομεία για την ευλογιά των πιθήκων είχε παρουσιάσει βήμα βήμα τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα.
Πρώτο κρούσμα με ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης. Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός". Προκειται για άνδρα με προσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.
» Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός. Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.
» Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.
Ευλογιά των πιθήκων - Τι είναι, τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται
- Τι είναι η νόσος που ονομάζεται ευλογιά των πιθήκων;
Είναι μια σχετικά σπάνια νόσος που προκαλείται από έναν ιό (Poxvirus), που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της ευλογιάς. Η νόσος συνήθως εξαπλώνεται μεταξύ των μαϊμούδων στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, όπου ενδημεί, αλλά περιοδικά «πηδάει» και στους ανθρώπους, έχοντας προκαλέσει μέχρι σήμερα μικρές εξάρσεις κρουσμάτων. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε μαϊμούδες εργαστηρίου το 1958. Το πρώτο περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου καταγράφηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό το 1970.
- Πόσα περιστατικά από την ευλογιά των πιθήκων έχουν υπάρξει κατά την τωρινή έξαρση;
Έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως 35 κρούσματα και άλλα 72 ύποπτα, σύμφωνα με τη σχετική βάση δεδομένων που έχουν δημιουργήσει οι Μόρις Κρέμερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Τζον Μπραουνστάιν της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Επιβεβαιωμένα περιστατικά έχουν βρεθεί σε Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Καναδά, Ιταλία και Γαλλία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται πιθανώς μόνο για την «κορυφή του παγόβουνου» και πως υπάρχουν πολλά περισσότερα αδιάγνωστα κρούσματα.
Συνδέονται μεταξύ τους όλα τα κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων;
Αυτό δεν είναι σαφές. Έχουν βρεθεί περιπτώσεις που συνδέονται με άλλο γνωστό κρούσμα, αλλά και άλλες χωρίς καμία (γνωστή τουλάχιστον) συσχέτιση. Η Υπηρεσία Ασφάλεια της Βρετανίας (UKHSA) εκτιμά πλέον ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο στις χώρες με επιβεβαιωμένα περιστατικά.
- Πώς εξαπλώνεται η νόσος ευλογιά των πιθήκων;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μπορεί να μεταδοθεί με την εισπνοή μολυσμένων σωματιδίων και με την επαφή με δερματικά εξανθήματα της νόσου ή με μολυσμένα από τον ιό υλικά. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο πιστεύεται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σωματιδίων που δεν ταξιδεύουν μακριά, συνεπώς για να μολυνθεί κάποιος, πρέπει να υπάρξει παρατεταμένη κοντινή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Επιπλέον:
Ο ιός δεν θεωρείται ότι εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και, σύμφωνα με την UKHSA, ο κίνδυνος μόλυνσης του πληθυσμού "παραμένει χαμηλός".
Η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί επίσης μέσω επαφής με ρούχα, πετσέτες, σεντόνια ή άλλα αντικείμενα μολυσμένου ατόμου. Δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όμως μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα κατά τη σεξουαλική επαφή μέσω του δέρματος.
Είναι δυνατό, επίσης, να μεταδοθεί από μολυσμένο ζώο σε άνθρωπο, αν κάποιος δαγκωθεί από αυτό ή αγγίξει το αίμα του, τα σωματικά υγρά του, τα εξανθήματα του κ.α., ή αν φάει όχι καλά ψημένο κρέας τέτοιου ζώου.
- Ευλογιά των πιθήκων - Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με την ευλογιά των πιθήκων, περιλαμβάνουν:
- Πυρετό,
- πονοκέφαλο,
- μυϊκούς πόνους,
- πόνους στη μέση,
- πρησμένους λεμφαδένες,
- κρυάδες και
- εξάντληση.
Μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξανθήματα, αρχικά στο πρόσωπο και μετά σε άλλα μέρη του σώματος, μεταξύ άλλων στα γεννητικά όργανα. Το εξάνθημα μοιάζει αρχικά με εκείνο της ανεμοβλογιάς.
- Πόσο θανατηφόρα είναι η ευλογιά των πιθήκων;
Η νόσος είναι συνήθως ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Στην Αφρική μπορεί να σκοτώσει έως το 10% των ανθρώπων που μολύνονται, όμως αυτό αφορά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ένα από τα δύο στελέχη, εκείνο του Κονγκό, που είναι πιο επικίνδυνο, ενώ το άλλο στέλεχος, της Δυτικής Αφρικής, σκοτώνει έναν στους 100 ασθενείς. Μέχρι στιγμής, η γενετική ανάλυση έχει εντοπίσει στη Βρετανία μόνο το δεύτερο δυτικοαφρικανικό στέλεχος, αλλά δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία αλληλούχισης από άλλες χώρες. Τα ανωτέρω ποσοστά θανάτων αφορούν την αναλογία σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όμως δεδομένου ότι υπάρχουν πιθανώς αρκετά ακόμη κρούσματα πιο ήπια που περνάνε απαρατήρητα, η πραγματική θνητότητα της νόσου εκτιμάται ότι είναι σημαντικά μικρότερη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τους ενήλικες να αρρωστήσουν σοβαρά. Επίσης, η μόλυνση μιας εγκύου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές κύησης, ακόμη και θνησιγένεια.
- Υπάρχουν θεραπείες ή εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων;
Ναι. Το αντιικό φάρμακο tecovirimat (Tpoxx) έχει εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη κατά της συγκεκριμένης νόσου και της δαμαλίτιδας στα ζώα. Το φάρμακο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα θανάτου. Υπάρχει επίσης το εμβόλιο Jynneos (γνωστό επίσης ως Imvanex και Imvamune), επίσης εγκεκριμένο σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που αποτρέπει τη λοίμωξη σε ενήλικες. Επιπλέον, όσοι είναι αρκετά μεγάλοι για να έχουν εμβολιαστεί ως παιδιά κατά της ευλογιάς, έχουν ακόμη κάποια προστασία.
- Έχουν υπάρξει στο παρελθόν εξάρσεις κρουσμάτων εκτός Αφρικής;
Είχαν συμβεί αρκετά τέτοια ξεσπάσματα, αλλά συνήθως αφορούσαν κάθε φορά λίγα μόνο κρούσματα και με πολύ περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση.
- Άρα η τωρινή έξαρση είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ συμβεί;
Όχι. Είχαν υπάρξει μεγαλύτερες στην Αφρική, όπως το 2001 και 2002, όταν είχαν καταγραφεί 485 κρούσματα και 25 θάνατοι στη Δημοκρατία του Κονγκό. Το 2017 και 2018 είχαν αναφερθεί 122 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα και επτά θάνατοι στη Νιγηρία.
- Μπορεί η τρέχουσα έξαρση να προκαλείται από νέο στέλεχος του ιού;
Παραμένει άγνωστο. Το γεγονός πάντως ότι τόσες πολλές περιπτώσεις ανιχνεύονται σε διάφορες χώρες, δείχνει ότι πρόκειται για πιο μεταδοτικό στέλεχος από άλλα στο παρελθόν. Αν και υπάρχει πιθανότητα ότι απλώς τυχαία γεγονότα, όπως η παρουσία υπερ-μεταδοτών, να έχει βοηθήσει ένα παλαιότερο στέλεχος του ιού να εξαπλωθεί ευρύτερα. Είναι νωρίς για να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα. Η γενετική ανάλυση περισσότερων δειγμάτων από κρούσματα θα αποκαλύψει αν πρόκειται για διαφορετικό στέλεχος.
- Είναι πιθανό να προκύψει μια νέα πανδημία από την ευλογιά των πιθήκων;
Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι το νέο ξέσπασμα μπορεί να ελεγχθεί με ιχνηλάτηση επαφών και εμβολιασμό όσων θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με μόλυνση. Αν και δεν αποκλείουν τελείως μια πανδημία, δεν τη θεωρούν πιθανή και δεν θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι στο ίδιο επίπεδο με τον κορωνοϊό.
Γκίκας Μαγιορκίνης σε Athens Voice για την ευλογιά των πιθήκων: Οι 4 συμβουλές
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, με άρθρο του στην Athens Voice για την ευλογιά των πιθήκων, παρουσίασε λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη νόσο, δίνοντας παράλληλα και αναλυτικές οδηγίες αντιμετώπισης.
- Αν έχουμε εξάνθημα που θυμίζει ανεμοβλογιά, συμβουλευόμαστε έναν ειδικό ιατρό. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως στο στόμα, στο πρόσωπο ή και στα γεννητικά όργανα. Στον δρόμο προς το νοσοκομείο καλύπτουμε κατά δύναμη το εξάνθημα ώστε να προστατέψουμε τους γύρω μας.
- Ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων έχει σχετισθεί με ερωτική επαφή. Είναι σημαντικό να παίρνουμε προφυλάξεις, ιδίως αν έχουμε νέο ερωτικό σύντροφο ή περιστασιακές ερωτικές επαφές και να απέχουμε όταν έχουμε γριπώδη συνδρομή ή ανεξήγητο εξάνθημα.
- Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται με την πολύ στενή επαφή, οπότε δεν μας αγχώνουν οι συνηθισμένες καθημερινές μας επαφές.
- Αν διαγνωστούμε με ευλογιά των πιθήκων ακολουθούμε τις οδηγίες των ιατρών και απομονωνόμαστε για όσο έχουμε εξανθήματα. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό για 8 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι να διευκρινισθεί η πιθανή μεταδοτικότητα του ιού από το σπέρμα και τις εκκρίσεις του γεννητικού συστήματος.
Ηλίας Μόσιαλος για ευλογιά των πιθήκων μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα
«Φαίνεται πως υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και στη χώρα μας» αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος στην ανάρτησή του. Και προσθέτει: «Αλλά να τονίσω εδώ 6 σημεία που θα πρέπει να θυμόμαστε:
- Από την αρχή της χρονιάς έχουμε 1400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής.
- Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.
- Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ δύσκολη και μόνο μετά από πολύ στενή επαφή με πάσχοντα ή παρατεταμένη επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει όσοι πάσχουν.
- Υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.
- Επίσης ξέρουμε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς παλιότερα, είναι αρκετά προστατευμένοι και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.
- Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση.
Ευλογιά των πιθήκων: Ξεπέρασαν τα 1.000 κρούσματα σε 29 χώρες
Πριν γίνει γνωστό ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι έως τις 7 Ιουνίου είχαν καταγραφεί, παγκοσμίως, 1.088 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 29 χώρες. Τα περισσότερα από αυτά έχουν βρεθεί κατά σειρά:
- Στη Βρετανία (302),
- Στην Ισπανία (198),
- Στην Πορτογαλία (166),
- Στον Καναδά (80),
- Στη Γερμανία (80),
- Στη Γαλλία (66),
- Στην Ολλανδία (54),
- Στις ΗΠΑ (34),
- Στην Ιταλία (20) και
- Στο Βέλγιο (17).
Το CDC συμβουλεύει, πλέον, τους ταξιδιώτες να «λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προφύλαξης» για να αποφύγουν τη μόλυνση, ιδίως να μην έχουν στενές επαφές με ανθρώπους με εξανθήματα στο δέρμα και στα γεννητικά όργανά τους, καθώς και με υλικά που έχουν χρησιμοποιήσει ασθενείς με τη νόσο, όπως ρούχα και κλινοσκεπάσματα, ούτε να καταναλώνουν κρέας από άγρια ζώα.
Ο κίνδυνος μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων θεωρείται ακόμη χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό. Πάντως, σε μερικές περιπτώσεις η μετάδοση μπορεί να γίνει και αερογενώς, τουλάχιστον σε μικρές αποστάσεις. Μολονότι η αερογενής μετάδοση συνιστά μόνο έναν μικρό παράγοντα στην εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνουν βάσιμη εκτίμηση για το πόσο συμβάλει αυτή η οδός στη διάδοση της νόσου, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Το CDC συνιστά στους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων να φορούν μάσκα, ιδίως εάν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ συμβουλεύει και όσοι μένουν μαζί τους να κάνουν το ίδιο όταν πλησιάζουν ασθενή. Πολλά ερωτηματικά έχουν ακόμη οι επιστήμονες, όπως γιατί στο τρέχον διεθνές ξέσπασμα έχουν καταγραφεί μόνο σχετικά ήπια κρούσματα, κατά πόσο γίνεται μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς, εδώ και πόσο καιρό κυκλοφορεί εκτός Αφρικής ο ιός, εάν μπορεί να μεταδοθεί με το σπέρμα ή τις κολπικές εκκρίσεις κ.ά.
Όσοι εκτέθηκαν πρόσφατα στον ιό, μπορούν να κάνουν δύο εμβόλια (ACAM200 ή JYNNEOS) για να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους ή ακόμη και να αποφύγουν τελείως τη νόσηση. Το CDC συνιστά τη χορήγηση των εμβολίων εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Εάν δοθεί 4 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση, ο εμβολιασμός μπορεί να μην αποτρέψει τη λοίμωξη. Το ACAM200 έχει εγκριθεί κατά της ευλογιάς (των ανθρώπων), ενώ το JYNNEOS (γνωστό στην Ευρώπη και ως Imvanex) τόσο κατά της ευλογιάς όσο και κατά της ευλογιάς των πιθήκων.
To Jynneos-Imvanex παράγεται από τη δανική φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic και βασίζεται στο παλαιότερο εμβόλιο MVA (Modified Vaccinia Ankara) κατά της ευλογιάς που είχε ανακαλύψει το 1959 ο Γερμανός μικροβιολόγος Άντον Μάιρ, σύμφωνα με το «Science». Όντας σήμερα το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο και κατά της ευλογιάς των πιθήκων, αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο, εάν χρειαστεί. Ήδη αρκετές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς κ.ά.) άρχισαν να εμβολιάζουν επιλεκτικά ανθρώπους που ήλθαν σε επαφή με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου και υγειονομικούς.
Ο ρόλος του εμβολίου θα εξαρτηθεί -τελικά- από διάφορους παράγοντες: Εάν εντοπιστούν και εμβολιαστούν όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για λοίμωξη, εάν το εμβόλιο αποδειχθεί πράγματι τόσο αποτελεσματικό όσο ελπίζεται και εάν θα υπάρξουν έγκαιρα αρκετά εμβόλια για να «φρενάρουν» το επιδημικό ξέσπασμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι στιγμής, δεν έχει ταχθεί υπέρ ενός ευρύτερου εμβολιασμού αλλά μόνο επιλεκτικού.
Από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της ευλογιάς (όχι των πιθήκων) είναι αποθηκευμένα ανά τον κόσμο, ως ασπίδα προστασίας έναντι μίας πιθανής σκόπιμης απελευθέρωσης του τρομερού ιού (π.χ. από τρομοκράτες ή στη διάρκεια πολέμου). Αυτά τα εμβόλια παρέχουν κάποια προστασία και κατά της ευλογιάς των πιθήκων, όμως μπορεί να προκαλέσουν σπάνιες αλλά απειλητικές παρενέργειες, όπως εγκεφαλίτιδα.
Η δανική Bavaria Nordic βρίσκεται σε επαφές με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση και στην Ευρώπη του ήδη εγκεκριμένου στις ΗΠΑ και τον Καναδά εμβολίου της κατά της ευλογιάς των πιθήκων, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε έναν με δύο μήνες. Σύμφωνα με τον Μάρκο Καβαλέρι του ΕΜΑ, εφόσον το εμβόλιο εγκριθεί και είναι διαθέσιμο, είναι αυτό με το οποίο θα αρχίσει ο εμβολιασμός.
Το βασικό θέμα προς συζήτηση αναμένεται να είναι στην Ευρώπη και αλλού πόσο ευρύς θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός. Ερωτηματικό προς απάντηση είναι και πόσο καλά αυτό το εγκεκριμένο εμβόλιο θα προστατεύει τους ανθρώπους από την ευλογιά των πιθήκων. Επίσης, κατά πόσο θα αρκεί μία δόση του εμβολίου, το οποίο συνήθως χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.
Ευλογιά των πιθήκων: Πότε θεωρείται επιβεβαιωμένο ένα κρούσμα - Οι τρεις προϋποθέσεις
Για την ευλογιά των πιθήκων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει διευκρινίσεις για το πότε ένα κρούσμα θεωρείται επιβεβαιωμένο. Στην ανακοίνωσή του είχε αναφέρει πως τα ύποπτα κρούσματα από τα επιβεβαιωμένα έχουν διαφορετικά κριτήρια πριν θεωρηθούν ως τέτοια. Ειδικότερα, το επιβεβαιωμένο κρούσμα πληροί τα κλινικά κριτήρια και είναι επιβεβαιωμένο εργαστηριακά με:
- Απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια.
- Ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα.
- Ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους, με την προϋπόθεση απουσίας έκθεσης σε άλλο ιό της οικογένειας orthopox-ιών.
Η είδηση ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα που αφορά την ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Σημειώνεται ότι ήδη ετοιμάζεται διαγνωστικό τεστ για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς η ανησυχία για την εξάπλωση της νόσου είναι μεγάλη.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις