Πανεπιστήμια - Νομοσχέδιο: Πού διαφωνούν Πρυτάνεις και Υπουργείο
Ποιο είναι το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ
Νομοσχέδιο «ΑΕΙ: Nέοι Ορίζοντες»: Τα σημεία διαφωνίας Υπουργείου & Συνόδου Πρυτάνεων - Οι Πρυτάνεις για Διοίκηση των ΑΕΙ και στελέχωση των Διοικητικών Υπηρεσιών
Συνεχίζεται ο διάλογος του Υπουργείου Παιδείας με την ακαδημαϊκή κοινότητα για το νέο νομοσχέδιο και τις αλλαγές που προβλέπει στα Πανεπιστήμια. Λίγες ημέρες μετά τις επιστολές που έστειλε η Νίκη Κεραμέως στους καθηγητές των ΑΕΙ της χώρας, αλλά και τους φοιτητές, η υπουργός συμμετείχε στη Σύνοδο Πρυτάνεων, προκειμένου οι θέσεις και οι προτάσεις τους επί του νόμου - πλαίσιο -που αριθμεί περισσότερα από 300 άρθρα- να συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωσή του και την κατάθεσή του στο Κοινοβούλιο.
Πηγές της ATHENS VOICE αναφέρουν ότι Υπουργείο Παιδείας και ΑΕΙ μπορεί να συμφωνούν στην πλειονότητα των διατάξεων στους 4 από τους 5 άξονες του νέου νομοσχεδίου, όμως, διαφωνούν στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ. Ήδη το περασμένο Σάββατο (4/6), στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, οι πρυτάνεις εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον ρόλο των προτεινόμενων Συμβουλίων Διοίκησης και το αυτοδιοίκητο. Δηλώνοντας ότι το χρονικό πλαίσιο για τη συζήτηση των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι ασφυκτικό, ζήτησαν παράταση της δημόσιας διαβούλευσης του ν/σ «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ», η οποία τελικά δόθηκε χθες (6/6) από το Υπουργείο Παιδείας μέχρι τις 19 Ιουνίου. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, τη στιγμή που οι επιτροπές των ΑΕΙ επεξεργάζονται τις επιμέρους ενότητες του νομοσχεδίου «για να εντοπίσουν ουσιαστικές διαφωνίες και τεχνικές ασάφειες».
Τα σχόλια που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα της Δημόσιας Διαβούλευσης είναι σχετικά λίγα, ωστόσο, κατόπιν αυτών, εξετάζονται αλλαγές στο νομοσχέδιο από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται να απαιτούνται προσόντα για τη μονιμοποίηση των επίκουρων καθηγητών, αλλά και να υπάρξουν για τα μικρά ΑΕΙ ειδικές ρυθμίσεις, που θα προσαρμόζονται στην ιδιαιτερότητά τους.
Πανεπιστήμια - Νομοσχέδιο: Ποιο είναι το νέο προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης
Με τον νέο νόμο-πλαίσιο, εισάγεται ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης των ελληνικών Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας στόχος του νέου μοντέλου είναι η ενίσχυση της συλλογικότητας, της λογοδοσίας, της εξωστρέφειας και της αποτελεσματικότητας στον τρόπο λήψης αποφάσεων των ΑΕΙ.
Θεσμοθετείται το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου:
- Αποτελείται από 6 εσωτερικά μέλη που εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ του ΑΕΙ και 5 εξωτερικά μέλη που επιλέγονται με αυξημένη πλειοψηφία από τα αναδειχθέντα εσωτερικά μέλη, κατόπιν διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
- Τα εξωτερικά μέλη προέρχονται από Καθηγητές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, φυσικά πρόσωπα με ευρεία αναγνώριση ή συμβολή στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα ή τις επιστήμες, την οικονομία ή την κοινωνία και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών ή κοινωνικών εταίρων.
- Το Συμβούλιο Διοίκησης ασκεί κυρίως διοικητικές, οικονομικές, διαχειριστικές και στρατηγικές αρμοδιότητες.
Ο/Η Πρύτανης, που είναι και Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης, εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Επιλέξιμοι για τη θέση του Πρύτανη είναι τα 6 εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Η εκλογή του Πρύτανη πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης αντικειμενικών προσόντων των υποψηφίων (διοικητικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά), της τεκμηριωμένης πρότασής τους για την ανάπτυξη του ΑΕΙ σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και της πρότασής τους για ομάδα υποψηφίων για το αξίωμα των Αντιπρυτάνεων του ΑΕΙ. Ο/Η Πρύτανης δύναται να παύεται σε περίπτωση σπουδαίου λόγου και στη βάση αυξημένης πλειοψηφίας (8/11) από το Συμβούλιο.
Οι Αντιπρυτάνεις ορίζονται από το Συμβούλιο Διοίκησης κατόπιν πρότασης του υποψήφιου Πρύτανη κατά τη διαδικασία της εκλογής του. Δεν αποτελούν μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Οι αρμοδιότητές τους καθορίζονται με βάση τον τομέα ευθύνης που τους ανατίθεται από τον Πρύτανη, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου. Δύναται να παύονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους για σπουδαίο λόγο.
Δίνεται η δυνατότητα επιλογής Εκτελεστικού Διευθυντή. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης για στελέχη αυξημένων προσόντων εντός ή εκτός του ΑΕΙ, με θητεία παράλληλη με αυτή του Συμβουλίου. Δύναται να παύεται πριν τη λήξη της θητείας του για σπουδαίο λόγο.
Ενώ το Συμβούλιο Διοίκησης είναι το ανώτερο όργανο για το σύνολο των διοικητικών, οικονομικών και στρατηγικών αρμοδιοτήτων, η Σύγκλητος ασκεί κυρίως ακαδημαϊκές και ερευνητικές αρμοδιότητες. Αποτελείται από τον Πρύτανη, τους Κοσμήτορες, τους Προέδρους και τους εκπροσώπους των ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και των φοιτητών.
Πανεπιστήμια - Νομοσχέδιο: Διαχωρίζονται Συμβούλιο Ιδρύματος και Σύγκλητος
Με το νέο νόμο - πλαίσιο διαχωρίζονται το Συμβούλιο του Ιδρύματος από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Όπως επισημαίνουν πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, «η Σύγκλητος αποκτά έναν ξεκάθαρο ρόλο και έχει τη δυνατότητα να εστιάσει ουσιαστικά σε όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά θέματα, όπως στην ίδρυση προγραμμάτων σπουδών, τη σύναψη συμφωνιών, την ίδρυση εργαστηρίων, κλινικών, μουσείων, τη σύνταξη εσωτερικού Κανονισμού και επιμέρους κανονισμών, την ίδρυση ερευνητικών ινστιτούτων και πολλών ακόμη ακαδημαϊκών και ερευνητικών αρμοδιοτήτων που θα προάγουν την εκπαίδευση και την έρευνα εντός των ΑΕΙ».
Η αρμοδιότητα της Συγκλήτου είναι να χαράσσει την εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική του Ιδρύματος, μεριμνώντας για τη διασφάλιση και την αναβάθμιση της ποιότητάς τους και συγκροτεί την Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος. Από την άλλη, το Συμβούλιο Ιδρύματος αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες καθημερινής λειτουργίας σε θέματα οικονομικά, διαχειριστικά και διοικητικά.
Πανεπιστήμια - Νομοσχέδιο: Τι απαντά το Υπουργείο για τη στελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών
Από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων τέθηκε -για ακόμη μία φορά- το ζήτημα της στελέχωσης των διοικητικών υπηρεσιών των Πανεπιστημίων.
Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας προβλέπεται ότι:
- Παρέχεται η δυνατότητα να προσλαμβάνεται πρόσθετο προσωπικό από ίδιους πόρους των ΑΕΙ μέσω των ΕΛΚΕ για την κάλυψη των αναγκών που δεν μπορούν να καλυφθούν από το υφιστάμενο προσωπικό του ΑΕΙ.
- Η στελέχωση νέων δομών έχει υποστηριχθεί από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΑΙΘ, όπως η λειτουργία των Μονάδων Διασφάλισης Ποιότητας, Γραφείων Διασύνδεσης, Γραφείων Πρακτικής Άσκησης, Μονάδων Μεταφοράς Τεχνολογίας, τεχνική βοήθεια για τις ΜΟΔΥ των ΕΛΚΕ, Μονάδων Στρατηγικού Σχεδιασμού.
- Προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του Πρύτανη για τη μετακίνηση ή απόσπαση υπαλλήλων του ΑΕΙ, προκειμένου να μην υπάρχει απώλεια σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού του ΑΕΙ που είναι αναγκαίο για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων.
Οι Πρυτάνεις θα επανέλθουν για το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, έχοντας καταλήξει στις διατάξεις και τα άρθρα που θα πρέπει να βελτιωθούν πριν την κατάθεση του νόμου - πλαίσιο στη Βουλή από τη Νίκη Κεραμέως, η οποία αναμένεται μέσα στον Ιούλιο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 53,6 χιλιόμετρα
Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος και η Αττική είναι οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας
Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας
Οικείοι του ειδοποίησαν τις αρχές για την εξαφάνιση - Διενεργείται προανάκριση
Έντονα φαινόμενα τη Δευτέρα και την Τρίτη - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αττική και Λαμία - Κατασχέθηκαν χιλιάδες φιάλες
Επεισόδια τη νύχτα του Σαββάτου - Έγιναν 26 προσαγωγές
Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Aπό αύριο οι μέρες θα αρχίσουν σταδιακά να μεγαλώνουν
Έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο, αλλά και την Πάτρα
Σε λευκό τοπίο ξύπνησαν οι κάτοικοι - Αισθητά μειωμένη η θερμοκρασία
Απογοητευτικά τα ευρήματα έρευνας σε 31 χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου
Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι - γέφυρα για τη συμπερίληψη και την κατανόηση της διαφορετικότητας
Από 75 έως 95% θα κινηθούν οι πληρότητες στους προορισμούς της χώρας - Ποιες πόλεις είναι ψηλά στη λίστα
Η Ελλάδα αναδεικνύεται έτσι ως εκπαιδευτικός και πολιτισμικός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Σε σημαντικό βαθμό έχει προχωρήσει η κατάσβεσή της
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ το έδεσαν με σχοινιά - Φανερά εξασθενημένο το ζώο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.