- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μωβ μέδουσες σε περιοχές το Σαββατοκύριακο: Ο χάρτης με τις παραλίες που εμφανίστηκαν
Γιατί εξαπλώνονται - Πόσες ημέρες παραμένουν στην ακτή
Μωβ μέδουσες το Σαββατοκύριακο σε παραλίες στην Αττική. Ο χάρτης με τις περιοχές στην Ελλάδα όπου οι λουόμενοι είδαν μωβ μέδουσα.
Μωβ μέδουσα σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα αντίκρισαν λουόμενοι το Σαββατοκύριακο, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή βιολόγοι για την έξαρση στις ελληνικές θάλασσες του συγκεκριμένου είδους.
«Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και ο κόσμος πηγαίνει για μπάνιο, τόσο θα αυξάνονται οι καταγραφές για τις μωβ μέδουσες» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, Χρήστος Τακλής, μιλώντας στην Athens Voice για τις μωβ μέδουσες και τον χάρτη με τις παραλίες όπου έχει εμφανιστεί η Pelagia noctiluca (όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είδους).
Εδώ και αρκετές ημέρες ο Αργοσαρωνικός έχει μεγάλο πρόβλημα, με το Αγκίστρι, τις Σπέτσες, τη Σαλαμίνα και την Αίγινα να έχουν πολλαπλές αναφορές για μωβ μέδουσες. Σε Καβούρι και Βουλιαγμένη είχε βγει μωβ μέδουσα πριν από λίγες ημέρες. Το ίδιο και στο Πόρτο Ράφτη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 είχαν ξεκινήσει οι καταγραφές, με χειμερινούς κολυμβητές να αναφέρουν ότι είδαν μωβ μέδουσες σε περιοχές στο Ιόνιο και το Αιγαίο την ώρα που κολυμπούσαν. Το Σαββατοκύριακο αρκετές παραλίες στην Αττική προστέθηκαν στις επικίνδυνες περιοχές. Αναμεσά τους η Αγία Μαρίνα, η Γλυφάδα και ο Άγιος Κόσμας.
Μωβ μέδουσες στην Αττική: Η Βουλιαγμένη, ο Άγιος Κοσμάς, η Γλυφάδα και οι άλλες περιοχές
Σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη για τις μωβ μέδουσες στην πλατφόρμα inaturalist.org, καταγραφές έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο στις ακόλουθες παραλίες στην Αττική:
- Αγία Μαρίνα
- Άγιος Κοσμάς
- Αίγινα
- Ανάβυσσος
- Βάρη
- Βουλιαγμένη
- Γλυφάδα
- Ελευσίνα
- Μέγαρα
- Σαλαμίνα
- Σαρωνίδα.
Η μωβ μέδουσα θεωρείται επικίνδυνο είδος (λόγω του τσιμπήματος που προκαλεί συμπτώματα από οξύ πόνο μέχρι ζάλη και ναυτία). Με το καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει και επίσημα, οι πολλαπλές εμφανίσεις σε παραλίες προκαλεί ανησυχία σε μια χρονιά που οι προσδοκίες για τον Τουρισμό είναι πολύ μεγάλες.
Οι περιοχές με μωβ μέδουσα το Σαββατοκύριακο - Εικόνες από τις παραλίες που είχαν μωβ μέδουσες
Θαλάσσιοι βιολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι το πρόβλημα με τη μωβ μέδουσα στις ελληνικές θάλασσες είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι πραγματικές εμφανίσεις σε περιοχές στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τις καταγραφές που έγιναν το Σαββατοκύριακο.
Οι μωβ μέδουσες κινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα και τους ανέμους. Από τη στιγμή που πρόκειται για είδος που ζει και πολλαπλασιάζεται στα πελάγη, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μεγάλος αριθμός στα βαθιά και να μην έχει βγει σε παραλία, καθώς δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. «Δεν υπάρχουν "σίγουρες" και "καθαρές παραλίες» είχε ξεκαθαρίσει ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου, υπογραμμίζοντας ότι μωβ μέδουσες μπορούν να βγουν σε όλες τις παραλίες ανά πάσα στιγμή.
Ενθαρρυντικό στοιχείο θεωρείται το γεγονός ότι δεν παραμένουν στο ίδιο μέρος για πολλές ημέρες. Ωστόσο, η παρουσία τους σε μια παραλία σε μεγάλο αριθμό καθιστά απαγορευτικό το μπάνιο για τους λουόμενους, καθώς τα πλοκάμια τους είναι μακριά, λεπτά και σχεδόν αόρατα, με αποτέλεσμα το επώδυνο τσίμπημα να καιροφυλαχτεί σε κάθε βουτιά.
Ακολουθούν εικόνες από παραλίες που εμφανίστηκαν μωβ μέδουσες το Σαββατοκύριακο σε Αττική και άλλες περιοχές στην Ελλάδα:
- Μέγαρα (Αττική) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Παραλία Κολώνες (Σαλαμίνα) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Παραλία Λαγκούβαρδος (Μεσσηνία) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Παραλία Βιβάρι (Αργολίδα) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Παραλία Καλαμάκι (Κορινθία) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Βουλιαγμένη (Αττική), απέναντι από τη λίμνη - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Όρμος Βουλιαγμένης (Αττική) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Σαρωνίδα (Αττική) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Παραλία Άγιος Γόρδιος (Κέρκυρα) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Βούλα (Αττική) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Γλυφάδα (3η Παραλία) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Αίγινα - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Παραλία Γαρδένος (Κέρκυρα) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Παραλία 2η Αγίου Κοσμά (Αττική) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Αγία Μαρίνα (Αττική) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Ανάβυσσος (Αττική) - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Λακωνία κοντά στο Παλαιόκαστρο - Κυριακή 5 Ιουνίου
- Καρακιάνι (Σαλαμίνα) - Σάββατο 4 Ιουνίου
- Βουλιαγμένη (Αττική), Β' Λιμανάκια - Σάββατο 4 Ιουνίου
- Άγιοι Θεόδωροι (Κορινθία) - Σάββατο 4 Ιουνίου
- Ελευσίνα (Αττική) - Σάββατο 4 Ιουνίου
Οι μωβ μέδουσες έφθασαν στην Κρήτη
Δημοσίευμα στο zarpanews αναφέρει ότι οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν και στην Κρήτη. Ειδικότερα, λουόμενοι στα Φαλάσαρνα (Νομός Χανίων) έβγαλαν από τη θάλασσα πάνω από 10 μωβ μέδουσες, αναρτώντας και τις φωτογραφίες στα social media.
Σημειώνεται ότι ειδικοί καλούν τους λουόμενους να μη βγάζουν τη μωβ μέδουσα έξω από τη θάλασσα. «Δυστυχώς υπάρχουν αναφορές λουομένων που βγάζουν τις μωβ μέδουσες από τη θάλασσα και τις αφήνουν πάνω στην άμμο ή τις θάβουν. Καλό είναι να μην τις βγάζουμε από τις θάλασσες. Γιατί αν πάμε να τις σηκώσουμε, τα πλοκάμια που έχουν περιμετρικά στην καμπάνα, είναι διαφανή και πολύ λεπτά, σπάνε εύκολα και μένουν στην επιφάνεια στα ρηχά και στην άμμο. Οι λουόμενοι δεν τα βλέπουν και μπορούν να τα πατήσουν. Αυτοί που βγάζουν τις μωβ μέδουσες στην άμμο, ουσιαστικά μεταφέρουν το πρόβλημα από τη θάλασσα στη στεριά» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Τακλής στην Athens Voice.
Γιατί εξαπλώνονται οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες - Η κλιματική αλλαγή
Συνήθως υπήρχε έξαρση με μωβ μέδουσες στην Ελλάδα κάθε 10 με 12 χρόνια. Το φαινόμενο διαρκούσε για 2 με 3 χρόνια σε συγκεκριμένες περιοχές. Από το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έξαρση στον Κορινθιακό Κόλπο. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα και στις ελληνικές θάλασσες. Πλέον, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε 3-4 χρόνια.
Η άνοδος της θερμοκρασίας στις θάλασσες διευρύνει τη χρονική περίοδο αναπαραγωγής της μωβ μέδουσας, επιτρέποντας έτσι την αύξηση του πληθυσμού της. Παράλληλα, η μείωση των φυσικών θηρευτών της (τόνος, ξιφίας, θαλάσσιες χελώνες) ευνοεί την περαιτέρω εξάπλωσή της.
«Η μωβ μέδουσα αναπαράγεται όταν η επιφανειακή θερμοκρασία στη θάλασσα κυμαίνεται από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Από τη στιγμή που στο Βόρειο Αιγαίο η θερμοκρασία δεν πέφτει ποτέ τον χειμώνα κάτω από 12 βαθμούς και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο -στη Ρόδο για παράδειγμα- δεν πέφτει κάτω από 17 - 18 βαθμούς Κελσίου, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη συχνότερη αναπαραγωγή της μωβ μέδουσας» είχε τονίσει ο Χρήστος Τακλής από Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, προσθέτοντας: «Η κλιματική αλλαγή βελτιώνει το οικοσύστημα μέσα στο οποίο ζει και αναπτύσσεται η μωβ μέδουσα».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το Χ «λέει» και αυτό το τελευταίο αντίο σε έναν εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Το χρονικό της υπόθεσης
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.