Ελλαδα

Πανελλήνιες 2022: 66χρονος υποψήφιος έχει στόχο τα ΤΕΦΑΑ και 55χρονος κομμωτής τη Θεολογία

Οι δύο υποψήφιοι στέλνουν το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι αργά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πανελλήνιες 2022: Οι δύο υποψήφιοι που δίνουν εξετάσεις σε μεγάλη ηλικία - Σε ποιες σχολές στοχεύουν και γιατί επέλεξαν να δώσουν φέτος

Οι Πανελλήνιες 2022 έχουν ξεκινήσει με τους υποψηφίους να εξετάζονται στα πρώτα μαθήματα. Ανάμεσά τους στις αίθουσες των εξεταστικών κέντρων στη Θεσσαλονίκη, ένας 66χρονος και ένας 55χρονος που βροντοφωνάζουν «ποτέ δεν είναι αργά» και ρίχνονται στη μάχη για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο πρώτος προσδοκά να περάσει στα ΤΕΦΑΑ και ο δεύτερος είναι έτοιμος να αφήσει για λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις που έχει στο κομμωτήριο και να μπει στη Θεολογική. 

Πανελλήνιες 2022: «Ξεκίνησα το Γυμνάσιο μαζί με την εγγονή μου»

Ο Βασίλης Τσίμας είναι 66 ετών και όταν μπήκε για πρώτη φορά στην τάξη για να δώσει Πανελλήνιες, κάποιοι νόμισαν ότι είναι επιτηρητής. Για εκείνον, η είσοδός του από την πόρτα του σχολείου ήταν για εκείνον κάτι που έκλεινε έναν κύκλο που είχε αφήσει στην αναμονή. «Κάτι πάντα μου έλειπε... Όλα τα χρόνια όσο εργαζόμουν δεν αισθανόμουν καλά. Από πολύ μικρός βγήκα στη βιοπάλη, αναγκάστηκα να εργαστώ για να αυτοσυντηρηθώ και όταν στα 58 χρόνια μου αποκαταστάθηκα επαγγελματικά και οικονομικά, αποφάσισα να τελειώσω το σχολείο και τώρα δίνω πανελλήνιες εξετάσεις», εξηγεί ο κ. Τσίμας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μάλιστα, όπως λέει η μεγαλύτερη χαρά του ήταν ότι ξεκίνησε την πρώτη γυμνασίου μαζί με την εγγονή του. «Για μένα, το ευτυχές γεγονός, ήταν ότι από την πρώτη γυμνασίου ήμουν με την εγγονή μου. Είχαμε ανταγωνισμό μεταξύ μας και τελικά τελειώσαμε μαζί. Μάλιστα, κατάφερα και την πέρασα στον βαθμό του απολυτηρίου», λέει χαριτολογώντας, με ένα πλατύ χαμόγελο μικρού παιδιού να σχηματίζεται στο πρόσωπό του.

Η διαδρομή μέχρι τις Πανελλήνιες 2022 δεν ήταν εύκολο για τον κ. Τσίμα. Εργαζόταν ως δάσκαλος πολεμικών τεχνών και έμπορος αθλητικών ειδών, ενώ έπρεπε να διαβάζει με συστηματικό τρόπο, για να πετύχει τον στόχο του. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει. Κατάφερε να τελειώσει το γυμνάσιο και το λύκειο στο 1ο Εσπερινό σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Πανελλήνιες 2022 - ΓΕΛ: Το τετράδιο εξετάσεων © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR

 

Πανελλήνιες 2022: «Πελάτισσες στο κομμωτήριο κρατούσαν το βιβλίο της ιστορίας»

Ο 55χρονος κομμωτής Χρήστος Στάγγος δίνει το παράδειγμα στους μικρότερους. Μπορεί να διατηρεί κομμωτήριο εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά το μεγάλο του όνειρο ήταν να ξεκινήσει και πάλι το σχολείο που εγκατέλειψε γιατί υπήρξε ανάγκη να εργαστεί. 

«Ήταν μεγάλο αγκάθι για μένα που τόσα χρόνια δεν είχα καταφέρει να υλοποιήσω το όνειρό μου. Κάθε χρόνο έλεγα πως θα ξεκινήσω το σχολείο και η δουλειά, οι υποχρεώσεις, όλα, δεν μ' άφηναν να το κάνω. Υπηρέτησα τον χώρο της ομορφιάς, όμως πάντα ήθελα να σπουδάσω. Ήταν πολύ δύσκολη προσπάθεια, διάβαζα 4-5 ώρες τα βραδιά, για να συμπληρώσω τα κενά. Διάβασμα παντού, ακόμα και στο κομμωτήριο... Οι πελάτισσές μου με βοηθούσαν, κρατούσαν το βιβλίο και τους έλεγα την ιστορία, με στήριξαν σαν να ήταν η οικογένεια μου», δήλωσε ο κ. Στάγγος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

«Όταν μπαίνω στην αίθουσα, νομίζουν ότι είμαι καθηγητής και μάλιστα με ρωτάνε: Κύριε καθηγητά τι θα γράψουμε; Είναι όμορφο και μετά όταν τους λέω είμαι και εγώ μαζί σας, είμαι μαθητής και θα δώσω εξετάσεις, τους φαίνεται πολύ περίεργο, αλλά τους αρέσει», λέει για τις αντιδράσεις των συνυποψηφίων του. 

Στόχος του Χρήστου Στάγγου είναι να καταφέρει να περάσει στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφού από πολύ μικρή ηλικία ήταν πολύ κοντά στον Θεό και στην Εκκλησία και ήταν η υπόσχεση που είχε δώσει στη μητέρα του, όταν την έχασε σε ηλικία 13 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ